18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

TSE'den kurban standardı

TSE, kurbanlık koyunun da bazı standartları olduğunu açıkladı. Vatandaşlara 'Kurban alırken standartlara uygun olmasına dikkat edin' uyarısında bulunan TSE, kurbanlıkları beslenme ve bakım sonrasında eriştiği et ve yağ tutma durumlarına göre, tam besili, besili, orta besili, az besili olarak dörde ayırdı.
"Tam Besili Koyun: Kavram noktaları ve butları tam olgun, adaleleri sert elastiki kıvamda, vücudu tam yağlı, vücut çıkıntıları ve bel çukurluğu belirsiz, boynu düz, kalın ve gövdeyle güçlü bir bağlantı yapmış, karnı sarkmamış koyun.
Besili Koyun: Kavram noktaları ve butları dolgun, adaleleri elastiki kıvamda vücudu yağlı, vücut çıkıntıları ve bel çukurluğu az belirgin, boynu düz ve oldukça kalın, gövdeyle iyi bir bağlantı yapmış, karnı hafifçe sarkmış koyun.
Orta Besili Koyun: Kavram noktaları ve butları az dolgun, adaleleri oldukça gevşek kıvamda, vücudu orta yağlı, vücut çıkıntıları ve bel çukurluğu belirgin, boynu ince, gövdeyle bağlantısı orta derecede, karın oldukça sarkmış koyun.
Tam Etli Sığır: Vücudu dolgun ve çıkıntıları belirsiz, bel ve sırt adaleleri geniş ve kalın, butları dolgun, arkadan bakıldığında kare, üstten bakıldığında dikdörtgen görünümü veren, derisi yumuşak ve elastiki, kılları ince ve parlak kasaplık sığır.
Etli Sığır: Vücut çıkıntıları az belirgin, bel sırt adaleleri ve butları oldukça dolgunl, arkadan bakıldığında tabanı kısa bir yamuk, üstten bakıldığında, ön tabanı kısa bir yamuk görünümü veren, derisi yumuşak ve elastiki, kılları parlak kasaplık sığır.
Orta Etli Sığır: Vücut çıkıntıları belirgin, bel, sırt ve butları az dolgun, arka ve üstten bakıldığında tabanları daha kısalmış yumak görünümü veren sığır".
Uygunluk standardını belirlerken dini esaslara göre kurbanlık özelliklerini baz alan TSE'ye göre gözlerinden sorunu olan, dişlerini dökülmüş ve boynuzları kırılmış olan hayvanlar kurban edilemeyecek. Buna göre, iki gözü veya bir gözü kör olan, dişlerinin çoğu düşmüş, kulakları kesilmiş olan birisi veya ikisi kökünden kırılmış olan, kulağı ve kuyruğunun yarısından fazlası veya memelerinin başları kopmuş olan hayvanlar kurban olamaz.
Ayrıca, Kurban, yalnız koyun, keçi, deve ve sığırdan kesilebilir. Mandalar da sığır cinsinden sayılır. Bu kurbanların erkekleri ve dişileri eşittir. Koyun ile keçi birer yaşını bitirmiş olmalı. Deve en az 5 yaşını, sığır ise 2 yaşını bitirmiş olmalı. TSE, Kurban kesecek vatandaşların, Koyunlarda toklu, şişek, öveç, marya ve koç, Keçilerde çebiç, seis, gezden, erkeç, anaç, kısır ve teke, Sığırlarda ise tosun, düve, boğa, inek ve öküz almaları konusunda dikkatli olmaları gerektiğini bildirdi. Bir koyun veya bir keçi yalnız bir kişi namına kurban olabilir. Bir deve veya sığır ise bir ila yedi kişiye kadar kurban olabilir.
TSE, kurbanlıkları taşıma konusunun çok önemli olduğunu belirtirken, şu öneri ve uyarılarda bulundu:
"Kurban Bayramı'ndan önce kurbanlıkların taşınması, ölüm, yaralanma, ezilme ve sıkışmaları, fire ve sarsıntıları azaltacak tedbirler alınarak, soğuğa, sıcağa, rüzgara ve yağışa karşı koruyacak, yeterli havalandırma şartlarında, seri ve süratli araçlarla yapılmalı.
Uzak mesafeli taşımalarda dinlenme, yemlenme ve sulama molaları verilmeli.
Kurbanlıkların araçlara bindirilmesi, indirilmesi bakıcıları ve çobanları tarafından itina ile yapılmalı ve taşınma sırasında yemlenmeli, sulanmalı ve dinlenmeli.
Kurbanlıklıklar kurban edilmeden 24 saat önceye kadar beslenmeli ve barındırılmalıdır".
ANKARA - İHA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2004 Çarşamba 13:01:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?