19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

TSK'da terfi heyecanı

Ağustos ayının başında yapılacak askeri şura toplantısından sonra, Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanı emekli olurken, ordunun yeni komuta kademesi şekillendirilecek.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde Yüksek Askeri Şura hazırlıkları başladı. Ağustos ayının ilk haftasında gerçekleşecek toplantıdan sonra ordunun yeni komuta kademesi belirlenecek.

Görev süreleri sona eren iki komutan emekli

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur’un emekliye sevkedilmesi bekleniyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na geleneklere göre, 1.Ordu Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın atanması gerekiyor. Bu atama gerçekleşirse, Orgeneral Büyükanıt için Genelkurmay Başkanlığı yolu da açılmış olacak.

Büyükanıt, 2006 yılında Genelkurmay Başkanlığı nöbetini Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ten devralacak komutan olarak görülüyor.

Orgeneral Şener Eruygur’un emekliye sevkedilmesinden sonra boşalacak Jandarma Genel Komutanlığı görevine kimin geleceği netlik kazanmadı. Orgeneral Özkök, bu görev için mevcut orgeneraller arasından tercih yapacak.

Orgeneral kadrosuna düzenleme

Bu yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki Orgeneral kadrolarına ilişkin yeni kararlar alınması gerekiyor.

NATO’daki yeni yapılanma kapsamında İzmir’deki Güneydoğu Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı’na bir Amerikalı general gelecek ve karargahın adı da ’NATO Güney Kanat Hava Unsurları Komutanlığı’ olacak.

Bu nedenle artık bu karargaha Kara Kuvvetleri tarafından orgeneral ataması yapılamayacak.

MGK’ya Sivil Genel Sekreter

İkinci olarak, MGK Genel Sekreterliği’ne bu yıl sivil atama yapılması bekleniyor. Orgeneral Özkök, hükümetten geçtiğimiz yıl bu görevde bir yıl daha asker genel sekreter olmasını istedi ve süre doldu. Bu nedenle bu kuruma da artık Kara Kuvvetleri tarafından atama yapılmayacak.

Ordu’da, 11 orgeneral kadrosu bulunmasına karşın atama yapılacak dokuz makam var. Bu nedenle birliklerde düzenlemeye gidilmesi gündemde.

Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı ile Lojistik Komutanlığı’nın Korgeneral seviyesinden Orgeneral rütbesine çıkarılması gündemde.

Buna karşın, eksilen kadrolar yerine atama zorunluluğu da bulunmuyor. Yaş haddi ve görev süresi sona eren Orgenerallerin yerine kadro açılmaması da mümkün.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına ise bir yıl daha görevlerinde kalacaklar.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2004 Pazartesi 15:45:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?