22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

TSK'dan Kerkük uyarısı

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, yaklaşan Irak seçimleri öncesinde, Kerkük’e binlerce Kürt’ün seçim için kayıt ettirildiğini ve bu durumun Kerkük’e ilişkin seçim sonuçlarını tartışmalı hale getirebileceğine işaret etti.

Aylık basını bilgilendirme toplantısı düzenleyen Başbuğ, Irak’taki tüm gelişmelerin TSK tarafından yakından takip edildiğini vurguladı.

Orgeneral Başbuğ, Kerkük’te binlerce Kürt’ün seçim için kayıt ettirilmesinin bölgenin demografik yapısını tehlikeye atacağını ve güvenlik sorunu oluşturacağına dikkat çekti.

"Irak’taki herşey güvenlik güçlerinin denetiminde değil"

Irak’ta yaşanan tüm gelişmelerin Irak güvenlik güçleri ile koalisyon askerlerinin kontrolünde olamayacağını belirten Genelkurmay İkinci Başkanı, "Irak’taki yaşam şartlarının normal olmadığını ve zor bir durum olduğunu kabul etmek zorundayız" dedi.

Orgeneral Başbuğ, bu gelişmelerin bölgede büyük bir güvenlik sorunu yaratacağına dikkat çekerek, "böyle bir şey Türkiye için önemli bir güvenlik sorunu oluşturacaktır" dedi.

"Halkın seçim sonuçlarına desteği şart"

Başbuğ, Irak’ta seçim sonrası ortaya çıkacak tablonun olumlu olabilmesini dört şarta bağladı. Orgeneral Başbuğ bu şartları şöyle sıraladı:


Seçim sonuçlarının tüm Irak halkı tarafından kabul edilmesi

Tüm etnik grupların temsil edildiği bir uzlaşı hükümetinin kurulması

Halkın kurulacak hükümete inancının tam olması

Anayasa’nın taraflarca uzlaşı içinde hazırlanması ve halkın desteğini alması

PKK ile mücadelede ABD desteği

İlker Başbuğ, Türkiye’nin Kuzey Irak’taki PKK varlığı konusunda ABD’den beklentileriyle ilgili olarak da, “Türkiye’nin güvenliği kendine ait bir konudur, hiçbir ülke kendi güvenliğini başka bir ülkeye bağlayamaz. Her ülkenin güvenliği o ülkeye ait bir sorumluluktur” dedi.

Terörle mücadele konusunda uluslararası desteğini önemine dikkat çeken Başbuğ, “özellikle komşu ülkelerden gerekli desteği sağlayamadığımız hallerde terörle mücadele daha uzun süre alıyor ve daha kanlı oluyor... PKK konusunda tam destek sağlayabilyseydik terörle mücadeleyi daha az zayiatla kapatma olanağımız olabilirdi” diye konuştu.

Afganistan’da komuta devri

İlker Başbuğ, Üçüncü Kolordu’nun Afganistan’daki komuta devrine de değindi.

Üçüncü Kolordu’nun ISAF komutasını 13 şubatta devralacağını söyleyen Başbuğ, Türkiye’nin Afganistan’da görev almasının, zaman zaman yansıtıldığı gibi Türkiye-ABD ilişkileriyle değil, NATO kapsamıyla ilgili olduğunun altını çizdi. Başbuğ, “Türkiye’nin almış olduğu görev NATO yükümlülüğü gereğidir” dedi.

"Türkiye-ABD ilişkileri geniş kapsamlı"

Başbuğ, Kuzey Irak’ta ABD’nin PKK ile mücadele konusunda sessiz kaldığının belirtilmesi üzerine, daha önce PKK ile mücadelede ABD’nin verdiği desteği hatırlattı.

Kerkük ve PKK konularında ABD ile Türkiye arasında çeşitli görüş ayrılıklarının bulunduğunu da doğrulayan Başbuğ, "Türk-ABD ilişkileri tek bir konuya endekslenemeyecek kadar geniş ve kapsamlıdır" dedi.

Yunanistan’ın Ege’deki ihlal iddiaları

Genelkurmay İkinci Başkanı Başbuğ, Yunanistan’ın Ege’deki ihlal iddialarıyla ilgili olarak da, “Yunanistan ihlal iddialarına devam ederse gücünü ve enerjini boşa harcayacaktır” dedi.

Orgeneral Başbuğ, ihlal iddialarının temelinde Yunanistan’ın tek taraflı olarak ilan ettiği 10 deniz millik hava sahası varsayımının yattığını belirterek, Yunanistan’ın kara sularının genişliğinin 6 deniz mili olduğunu hatırlattı.

Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde hava sahasının genişliği ile karasularının genişliğinin aynı olmak zorunda olduğuna dikkat çeken Başbuğ, “FIR hattı sivil hava trafiğiyle ilgili olup uluslararası sivil havacılık talimatlarına göre askeri maksatlı uçaklar bu kurala uymak zorunda değildir" dedi.

Yunanistan’ın bu hattı Türk-Yunan sınırı gibi görüp Türkiye’nin her uçağını taciz ettiğini söyleyen Başbuğ, "Türkiye, NATO makamlarını bilgilendirerek silahsız olarak Ege’de uçuş yapmaktadır. Buna karşın bazen Yunan silahlı uçakları tarafndan bizim uçaklarımız taciz edilmektedir" diye konuştu.

Başbuğ, Türkiye’nin Ege’deki yıllık toplam uçuşların yüzde 2, Yunanistan’ın ise yüzde 75 olduğunu kaydederek, "eğer Yunanistan Ege’de sorun yaratma kısır döngüsüne devam ederse bizim değerlendirmemize göre gücünü ve enerjini boşa harcayacaktır. Ege’de yeterince sorun vardır ve aklın istediği Ege’de durumu yumuşatmaya çalışmaktır" şeklinde konuştu.

Başbuğ, bu kapsamda Ege Deniz Kuvvetleri Komutanı’nın Türkiye ziyaretine de büyük önem verdiklerini belirtti.

Kızıltepe ve toplu mezar olayı

İlker Başbuğ, Mardin Kızıltepe’de baba-oğulun ölümüyle sonuçlanan olay ve toplu mezar iddiaları konusunda da sert açıklamalarda bulundu.

Başbuğ, “bölücü örgüt ve onun paralelinde hareket edenler toplu mezar, yargısız infaz gibi olaylarla güvenlik görevlilerini ismen teşhir ederek yargısız infaz yapmaya devam etmektedirler. Kin ve intikam hırsıyla tırmandırılan bu haksız ve tahrik edici kampanyaya karşı bütün kesimleri uyanık olmaya, üzerlerine düşen görevi yapmaya bir defa daha davet ediyoruz” dedi.

İncirlik ve ABD talepleri

Açıklamalarının ardından Başbuğ, ’10’uncu tanker üs komutanlığı’ olarak da adlandırdıkları Adana’daki İncirlik üssüyle ilgili soruları da yanıtladı.

Belli kullanım amaçlarına hizmet eden üsle ilgili ABD’nin eğitim konusunda bir talebi olduğunu belirten Başbuğ, "ABD’nin üste verilen eğitimle ilgili bazı farklı istekleri oldu. Biz de buna göre değerlendirmemizi yaptık. Bekliyoruz. ABD’nin üste, herhangi bir amaca yönelik başka bir talebi olmadı" dedi.

Başbuğ, üssün kullanım amaçlarını ise şöyle özetledi:


NATO anlaşmasından doğan hükümlülükler

ABD-Türkiye arasında savunma ve ekonomik işbirliği anlaşmaları

Devletin yetkili makamlarının açık izniyle kullanım hakkı

CNN TÜRK - AA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2005 Çarşamba 15:36:06
Güncelleme :27 Ocak 2005 Perşembe 10:46:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?