18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Tsunami dehşeti: 125 bin ölü

Güney Asya'yı yerle bir eden deprem ve tsunami faciasının bilançosu her geçen dakika daha da artıyor. Ürküten bilançoda, ölü sayısı 125 bine çıktı. 80 bin can kaybının yaşandığı Endonezya’da 1 milyon çocuk acil yardım bekliyor.

Deprem bölgelerinde deniz, çamur ve bina enkazlarından halen ceset çıkartılıyor. 18 yaş altı nüfusun yoğun olduğu Asya ülkelerinde her 3 ölüden birinin çocuk olduğu tahmin ediliyor.

Endonezya Sağlık Bakanlığı, geçen hafta sonu meydana gelen afet sonucu ölü sayısının 79 bin 940’a yükseldiğini açıkladı. Diğer ülkelerdeki kayıplarla geçici ölü sayısı 125 bine yaklaştı.

BM Çocuk Fonu (UNICEF) yetkilileri sadece Endonezya’da, yaklaşık 1 milyon çocuğun yardıma ihtiyacı bulunduğunu kaydetti. Endonezya’da isyancılarla güvenlik güçleri arasında yıllarca çatışmalara sahne olan ve yardım almakta zorlanan Aceh’te halk, gıda ve tıbbi malzeme kıtlığı çekiyor. Hint Okyanusu’na kıyısı bulunan felaket bölgelerinde yaklaşık 5 milyon kişi temiz su ve gıda bekliyor.

Salgın korkusu

Felakete binlerce kurban veren ve ölülerini gömecek toprak bulamayan, gıda, su ve ilaç kıtlığı çeken ülkelerde ölü sayısının, salgın hastalık nedeniyle ikiye katlanmasından kaygı duyuluyor.

Nüfusun yoğun olduğu tatil beldelerinde ve kent merkezlerindeki felaketzedelere yardım ulaştırılabilirken, halen birçok bölgede ölü ve kayıp sayısı belirlenemedi.

BM: İhtiyaçlar 48-72 saat içinde karşılanabilir

Hindistan’ın güneyinde felaketten kurtulanlara ve bölge halkına kolera, tifo, hepatit A ve dizanteriye karşı aşı yapılmaya başlandı. Cesetlerle dolan sahiller de hastalık yaymaması amacıyla ilaçlanıyor.

Çok sayıda turist kayıp

Güney Asya’da meydana gelen depremde bölgede ölen, yaralanan ve haber alınamayanlar arasında çok sayıda turist de yer alıyor. Kaybolan turistlerle ilgili olarak ülke yönetimleri girişimlerini sürdürüyor.

Dünyanın en gözde turistik mekanlarından Güney Asya ülkelerinde meydana gelen depremde binlerce turistten haber alınamıyor. Vatandaşı olduklarını ülke yönetiminleri bu kişilere ulaşmak için girişimlerini sürdürürken, çoğundan ümitler yavaş yavaş kesiliyor. Deprem bölgesinde sağ kurtulan turistler ise ülkelerine geri dönerken, yakınlarını kaybedenler de arama çalışmalarına devam ediyor.

Taylandlı yetkililer, ülkede hayatını kaybeden yaklaşık 2 bin kişinin yarısına yakınının yabancı turist olduğunu tahmin ediyor. Bu ülkedeki 5 bin kayıp kişi arasında da çok sayıda yabancı olduğu tahmin ediliyor. Sri Lankalı yetkililer, ülkede 100 yabancı turistin öldüğünü, 60 turistin de kaybolduğunu açıkladı.

Alman hükümeti, bin kadar vatandaşına ulaşamadığını, 26 Alman’ın da öldüğünü duyurdu. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, insanlık tarihinin en korkunç ve en trajik facialarından birinin yaşandığını belirterek, ülkesinin uluslararası yardımlara katılacağını belirtti.
Resmi dairelerin bayraklarının yarıya indirilmesi ve yas ilan edilmesi talimatını veren Schröder, kaybolan vatandaşlarıyla ilgili sel sularının afet sırasındaki olağanüstü tahrip gücü göz önüne alınınca, bu kişilerin çoğunun yaşamını yitirdiği endişesinin kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.

Felaket bölgelerinde 20 vatandaşını kaybeden ve 50-60 vatandaşından halen haber alınamayan Avusturya da deprem ve ardından gelen dev dalgalarda hayatını kaybedenleri anmak amacıyla bugün yas ilan etti. İtalya Dışişleri Bakanı Gienfranco Fini en az 14 İtalyan’ın öldüğünü belirterek 600 vatandaşından da haber alamadıklarını belirtti.

İngiltere de deprem bölgesinde 50 vatandaşının öldüğünü kaydetti. İsveç de yaklaşık bin vatandaşına ulaşamıyor. Türk Dışişleri Bakanlığı da 53 vatandaşına ulaşamadığını açıklamıştı. Bunlar dışında ölen ve kayıp yabancılar arasında Fransa, Norveç, Danimarka, Finlandiya, Belçika, Hollanda, Rusya, Polonya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Portekiz, Yunanistan, Macaristan, Letonya, Güney Kore, İsviçre, Filipinler, Japonya, ABD ve Kanada gibi çok sayıda ülkenin vatandaşları bulunuyor.

İHA / Hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2004 Perşembe 15:26:48
Güncelleme :31 Aralık 2004 Cuma 10:37:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?