18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Tüketiciler haklarını bilmiyor

Tüketici Hakları Derneği Samsun Şubesi’nin yaptığı ve 500 kişinin katıldığı ankette tüketici haklarının pek bilinmediği ortaya çıktı.

Ankette özellikle üniversite mezunlarının tüketici haklarını bilmediği ve öğrenmek de istemediği sonucuna ulaşıldı. 15-65 yaş gurubu rasgele örnekleme usulü ile yapılan ankette, ankete katılanların tüketici hakları hakkında sorulan sorulara cevap vermeleri istendi. Anket sonuçlarına göre, ’Tüketici şikayetlerini nereye yaparsınız?’ sorusuna ancak, yüzde 4 kişi ’tüketici hakem heyetine’ cevabını verdi. Ankete katılanların büyük bir çoğunluğu tüketici şikayetlerini ’tüketici derneklerine yaparım’ cevabı verirken, Alo 175 Tüketici Hattı’nı bilen sayısı ise yüzde 2 oldu. ’Tüketici kanununu biliyor musunuz?’ sorusuna ’evet’ cevabı verenlerin sayısı yüzde 2 olurken, tüketici derneklerine üye olmayanlara ’ Üye olmak ister misiniz?’ sorusu yöneltildiğinde yüzde 96 ’hayır’ cevabı alındı. Ankete katılanların yüzde 30’unun üniversite mezunu olduğu belirtildi.

Tüketici Hakları Derneği Samsun Şubesi Başkanı Dr. M. Emin Dinççağ, "Tüketici Hakları’nın Avrupa Birliği (AB) ile müzakere tarihi almak üzere olan ülkemizde müzakere edilecek 31 konu içinde olup, anket sonuçları bu konunun çok gerisinde olduğumuzu gözler önüne serdiğini söyledi. Tüketicilerin bilinçli olması ve haklarını bilmesi gerektiğini belirten Dr. Dinççağ, yapılan anket sonucundan tüketicilerin haklarını bilmediğinin ortaya çıktığını ifade etti. Dr. M. Emin Dinççağ, anket raporu konusunda bir takım önerileri Sanayi Bakanlığı ve Tüketici ve Rekabetin Önlenmesi Genel Müdürlüğü’ne sunduklarını hatırlattı.

SAMSUN (İHA) -
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2004 Pazar 12:09:13
Güncelleme :31 Ekim 2004 Pazar 12:54:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?