26
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Tüketiciyi aldatan yandı

Televizyon ve gazetelerde tüketiciye yönelik aldatıcı ve yanıltıcı reklam yapan firmalara uygulanacak ceza tutarı yeni yılda 91 bin 370 lira olarak belirlendi.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine aykırı hareket edenlere uygulanan idari para cezaları, yeni yıldan itibaren yüzde 3,93 arttırıldı.

Buna göre satıcılar, tüketici ile müzakere etmeden, tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan koşullara sözleşmede yer vermeleri halinde 149 lira idari para cezası ödeyecek.

Satışa sunulan ayıplı malların ya da ambalajlarının üzerine "özürlüdür" ibaresi yazmayan, tüketici sözleşmelerini 12 punto ve koyu siyah harflerle düzenlemeyen, taksitli satış, devre tatil, paket turu sözleşmelerine aykırı hareket eden firma ve satıcılar 302 lira para cezası ödeyecek.

Kampanyalarda satış ve teslim tarihi ile ilgili bilgileri tüketiciye sunmayan ve kapıdan satışlarda kurallara aykırı edenler de 759 lira ceza ödemek zorunda kalacak.

Tüketicinin kullanımına sunulan mal ve hizmetlerin kişi beden ve ruh sağlığı ile çevreye zararlı veya tehlikeli olabilmesi durumunda, bu malların emniyetle kullanılabilmesi için üzerine veya kullanım kılavuzlarına, bu durumla ilgili açıklayıcı bilgi ve uyarıları, açıkça görülecek ve okunacak şekilde koymayan üretici, imalatçı veya ithalatçılara 3 bin 43 lira, satıcılara ise 606 lira ceza kesilecek.

İlgili bakanlıklar tarafından belirlenen kurallara aykırı olarak tüketiciye mal ve hizmet sunanlara 7 bin 612 lira ceza verilecek.

Kitap, dergi, ansiklopedi, afiş, bayrak, poster, sözlü veya görüntülü manyetik bant veya optik disk gibi kültürel ürünler dışında mal ya da hizmetin taahhüdü ve dağıtımını yapan süreli yayın kuruluşlarına 15 bin 226 lira ceza verilecek.

Televizyon ve gazetelerde tüketiciye yönelik aldatıcı ve yanıltıcı reklam yapanlara uygulanacak ceza tutarı da cep yakacak.

Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici reklam ve ilanlar ile örtülü reklam yapanlara 91 bin 370 lira ceza uygulanacak.

İlgili bakanlıktan izin almadan kampanyalı satış yapanlar 121 bin 826 lira ceza ödeyecek.

"Denetimleri yoğunlaştırdık"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, tüketicilerin haklarını korumak amacıyla son yıllarda denetimleri yoğunlaştırdıklarını söyledi.

AB direktiflerine tam uyumun sağlanması ve uygulamada yaşanan sorunların giderilmesi amacıyla hazırladıkları Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 28 Mayıs 2014'te de yürürlüğe gireceğini anımsatan Yazıcı, bu sayede Türk tüketicisinin çağdaş ülkelerdeki tüketicilerle aynı haklara sahip olacaklarını vurguladı.

Bugün her il ve ilçede en az bir tane olmak üzere toplam 975 tüketici sorunları hakem heyetinin faaliyet gösterdiğini belirten Yazıcı, tüketicinin korunması ile ilgili kuralların, sadece tüketiciyi değil, ülke ekonomisini de koruduğunu kaydetti.

Tüketicilerin bilinçlendirilmesinin önemine işaret eden Yazıcı, "Tüketicilerin korunmasının en iyi yolu, onları sahip oldukları yasal haklar konusunda bilinçlendirmek, haklarını aramaları konusunda teşvik etmek ve yönlendirmektir. Zira hak arandıkça haksızlıklar azalacaktır. Bizler de bakanlık olarak tüketicilerimizi aldatanlara asla taviz vermeyeceğiz" dedi.

Tüketicinin korunması yönünde bakanlığın yürüttüğü çok sayıda faaliyet bulunduğunu dile getiren Bakan Yazıcı, tüm önlemlere rağmen mağdur olan tüketicilerin tüketici sorunları hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerine başvurabileceklerini söyled 

AA
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2013 Pazar 16:03:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasar ertas IP: 5.61.150.xxx Tarih : 29.12.2013 17:14:56

Tüketiciyi korurmak Temiz ticarete adim atmak adimi gibi bir algi. memleketimede bunun uygulanmasi Temiz güvenili bir ortamin gelecegidir.Tüketinin aldanmamasi icin bazi temel kurallarin ortamda islesi gerek. Bu kural ve sistem olayinca bi ist nasil olacak diye soru isareti Örnek memlekette; Her alis veris yaptigin yerden bu mali aldigini belli eden kasa fisi alinir, verilir. garantili mallarin ayrica fisi ayricalikla verilir.Pazar yerleri vs. yerlerde fis yoktur.Pazar yerini yasalari vardir.Aldigin tezgahi bilirsin malinda hata varmi kullanmadan giymeden vs.bir hafta sonra o tezgaha gelirsin. Malini geri verir ya degistirme ya ya ayni degerde baska mal alirsin fark varsa ödersin.para geri verilmez. "pazar yerleri özel kislerdedir. pazar tezgahlarini kurar toplar pazar yerinin yetkilisi bir Problem olunca o oralardadir. degistirme yapmazise o tezgah kirmizilisteye alinir bir iki o yerinden olur." Bu basliga bakiniz lütfen Tüketiciyi alfatan yandi. neden yandi düzeni kimse bilemediginden kurali kaideyi baslar ince ayar cekmeden hemen yakma isine gitmelerinden dir.Önemli olan hemen yakmak degil yakarim seni tehdit etme gibi bir sey oluyor kural kaideler konmali konmadimi yakarsan Yak lann!!!!. der herkez birbirini yermi yer. memleketimde pazardan bir kaban aldim cok kunusan satici beni ablukaya almis. Koltuk alti tamamen sökük kabani bana kakalamis haftaya geri götürdüm Sen misi götüren pisman oldum.Bir sorumlu aradim herkez herkezden sorumlu kimse kimseden sorumlu degil. kabani aldim Dogru terziye vardim.Biraz pahliya mal oldu ama hala giyiyorum. Zaten zarar alismis olan tüketici olarak zarar devam diyorum. Örnek memlekette pazardan: bir aykkabi aldim eve geldim evde giyerken bir tarafi elimde kaldi.uzak dogu ayakkabisi idi.(Aykkabi Kutu modasida su günlerde memlektimde ici dolu dolu moda ya!!!Gayri ihtiyari kutusuna baktim nerde bizde o sans dedim bom bostu)"ucuz etin yagniside aklima geldi." haftaya o tezgaha gittim olmaz sen koparmisin dedi. hemen pazar yeri sorumlusuna gittim tezgaha beraber geldik. ayakkabiyi degistirdi ve bir daha bu hatayi yaparsan yeri kaybedebilirsin dedi. bu kurali sende iyi biliyorsun dedi.