24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Tüm yurtta 19 mayıs coşkusu

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC’de törenlerle kutlandı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 86 yıl önce Samsun’dan başlattığı kurtuluş mücadelesinin yıldönümünde, törenler Atatürk’ün Samsun’a çıkış saati olan 07.00’de top atışıyla başladı.

Sivil ve askeri erkan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer başkanlığında Anıtkabir’de toplandı. Aralarında TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, CHP lideri Deniz Baykal ile kuvvet komutanlarının da bulunduğu erkan, Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktı.

Daha sonra saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı söylendi. Cumhurbaşkanı Sezer ve devlet erkanı, buradan Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti. Sezer burada Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.

19 mayıs stadyumundaki törenler

Anıtkabir’deki törenden sonra, 19 Mayıs stadyumundaki törene geçildi. Buradaki törenler de İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 19 Mayıs’ta umutsuzluğun umuda, endişenin kararlılığa, yenilginin zafere dönüştüğünü belirterek, “19 Mayıs, yüce Türk ulusu ve Türkiye Cumhuriyeti için böyle tarihi anlardan biridir’’ dedi.

Mehmet Ali Şahin, Atatürk’ü hakkıyla anabilmenin en iyi yolunun O’nu hakkıyla anlayabilmekten geçtiğini söyledi.

Törende, gençlik adına bir öğrenci konuşma yaptı ve şiir okudu. Daha sonra Türk Hava Kuvvetleri Gençlik Topluluğu paraşütle atlama gösterisi yaptı. Tören saha ve tribün gösterileriyle devam etti.

Ankara’da Büyükşehir Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla, bin 200 öğrencinin de yer alacağı dev bir kortej düzenlendi.

Altınpark’tan 19.30’da yola çıkacak kortej, Dışkapı, Ulus, Sıhhiye, Kızılay üzerinden Bakanlıklar’a gidecek. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından, güzergah boyunca çocuklara top, tetris ve bebek dağıtılacak. Bayram dolayısıyla ayrıca ışık, ses ve havai fişek gösterileri de düzenlenecek.

Bu yıl pilot il seçilen Ankara’daki kutlamaların üç hafta sürmesi planlanıyor.

İstanbul’daki törenler

Taksim: Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda düzenlenen tören, İstanbul Valisi Muammer Güler, Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in anıta çelenk bırakmasıyla başladı.

Törende, diğer kamu kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve sendika temsilcileri de Cumhuriyet Anıtı’na çelenk koydu. Güler, okunan İstiklal Marşı ve saygı duruşundan sonra Anıt Özel Defteri’ni imzaladı.

Dolmabahçe: İnönü Stadı’ndaki kutlama töreni, İstanbul Valisi Muammer Güler, Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, tören aracı üzerinden halkın ve öğrencilerin bayramını kutlamasıyla başladı.

Törende, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği kutlama mesajı okundu. Törende bir konuşma yapan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, 19 Mayıs’ın Atatürk’ün Anadolu’ya ayak bastığı ve Türk milletinin Ata’sı ile buluştuğu gün olduğunu ifade ederek, Atatürk’ün önderliğinde azim ve kararlılığıyla başlatılan kurtuluş mücadelesinin kısa zamanda tüm yurdu sardığını vurguladı.

Sultanahmet: Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nce düzenlenen etkinlik, büyük boyutlarda Türk Bayrağı ve Atatürk posterleri taşıyan öğrencilerin, Bab-ı Ali Caddesi’ndeki okul ile Sirkeci’den Sultanahmet’e ’bayrağa ve Ata’ya saygı yürüyüşü’ ile başladı.

Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii arasındaki alanda gerçekleştirilen törende, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. ’Gençlik Şöleni’nde öğrenciler çeşitli eserler seslendirirken, Motif Halk Dansları Topluluğu da halkoyunları gösterisi sundu.

Bayrampaşa: Bayrampaşa Çetin Emeç stadındaki kutlamalar sırasında dev bir Türk Bayrağı da açıldı. Öğrencilerin gösterilerinin ardından 600 öğrencinin taşıdığı bin 014 metrekare, 39 metre uzunluğunda, 26 metre genişliğinde ve 13 parçadan oluşan Türk Bayrağı açıldı.

Askeri gemiler Samsun’da

Samsun’daki kutlamalar kapsamında çeşitli üniversitelerden gelen 500 öğrenciyi taşıyan askeri gemiler limanda törenle karşılandı.

Deniz Kurmay Kıdemli Albay Reşat Küçükerol komutasında dört gün önce İstanbul’dan yola çıkan TCG Göksu, TCG Sokullu Mehmet Paşa, TCG Cezayirli Gazi Hasan Paşa ve TCG Osmanpaşa gemileri ile dün sabah Samsun’a giden 500 öğrenci için resmi karşılama töreni düzenlendi.

Vali Mustafa Demir, İstanbul Üniversitesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin işbirliğiyle düzenlenen etkinlikler kapsamındaki karşılama töreninde gençlere seslendi.

Atatürk’ün Anadolu insanını ayağa kaldırarak Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduğunu belirten Demir, ’’sizler Türkiye’nin üniversitelerinden gelen genç Mustafa Kemaller olarak ülkeyi daha da ileri götüreceksiniz’’ dedi.

Öğrenciler, bugün yapılacak kutlamalardan sonra özel bir trenle Havza, Amasya ve Sivas üzerinden Ankara’ya ulaştıktan sonra yarın Anıtkabir’i ziyaret edecek.

Doğu Park’taki tören

Kutlamalar kapsamında, Büyük Önder Atatürk’ün Samsun’a çıkışını sembolize eden bayrak, müze gemi Bandırma Vapuru’ndan törenle karaya çıkarıldı.

Doğu Park’taki Bandırma Vapuru’nun bulunduğu alanda, iki deniz eri ile dördü izci kıyafetli çok sayıda öğrenci tarafından taşınan bayrak, meşale eşliğinde müze gemi Bandırma Vapuru’ndan indirildi.

Deniz subayı tarafından kara subayına teslim edilen bayrak, göndere çekilmek üzere top atışları eşliğinde kutlama törenlerinin yapılacağı 19 Mayıs stadı götürüldü.

Törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Garnizon Komutanı Tümgeneral Kemal Ay, bazı milletvekilleri, Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay ile belde belediye başkanları, çeşitli kuruluşların temsilcileri, gaziler ve aralarında İstanbul’dan gelen öğrencilerin de bulunduğu çok sayıda vatandaş katıldı.

KKTC’deki törenler

19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik veSpor Bayramı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de törenlerle kutlandı. Kutlamalar çerçevesinde Lefkoşa’daki ilk tören Atatürk Anıtı’nda düzenlendi.

Anıta çelenklerin konulmasıyla başlayan törende, Anıtkabir’den getirilen toprak Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı bir subay tarafından Atatürk Anıtı’na bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Törene Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu, Başbakan Ferdi Sabit Soyer, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Aydan Karahan ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hasan Memişoğlu ile diğer üst düzey komutanlar ve yetkililerle öğrenciler katıldı.

Lefkoşa’daki ikinci tören, Atatürk stadyumunun bakımda olması nedeniyle Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda düzenlendi. Buradaki törene Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da katıldı.

Törende Anıtkabir’den getirilen toprak, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a takdim edildi. Talat, küçük bir torba içindeki toprağı, öperek teslim aldı. Öğrencilerin tören geçişinin ardından, okullar tek tek gösterilerini sundu.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2005 Perşembe 22:13:03
Güncelleme :20 Mayıs 2005 Cuma 02:18:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?