19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Tüm yurtta coşkuyla kutluyoruz

Zafer Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal bayramıdır. Her yıl 30 Ağustos günü kutlanır. Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan bayramdır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terketmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.

Zafer Bayramı, ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir'de kutlanmıştır. Resmî olarak Zafer Bayramı ilân edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur. Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanır. Devlet erkânı ve yurttaşlar, Ankara'da Anıtkabir'i, diğer illerde de anıt ve şehitlikleri ziyaret edip, Mustafa Kemal Atatürk'e, silah arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere şükranlarını sunar. Hemen hemen her yerleşim yerinde, askerî birlikler geçit törenlerine katılır. Ayrıca dış temsilciliklerde de çeşitli kutlamalar yapılır. 30 Ağustos günü, Türkiye'de resmî tatildir.

Her yıl, Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları bu tarihte mezun verir. Tüm subay ve astsubay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olur.

23 Ağustos - 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Savaşı'yla Yunan orduları gerilemek zorunda kaldı. Bu uzun zamandır Türk ordularının elde ettiği ilk başarıdır. TBMM tarafından Sakarya Savaşı'ndan sonra Mustafa Kemal'e mareşal ve gazi unvanları verildi. Tarihin bu dönüm noktasından sonra Yunan ordusunun ve diğer işgalci güçlerin topraklardan atılma kararı alınır. Sad planı adı verilen tarrruz planı ocak ve nisan aylarında iki kez ertelenir. Tarruzun hazırlıkları tam anlamıyla ağustos ayında tamamlanır. Batı cephesinin kuzeyindeki ve güney cephesindeki Türk birlikleri, büyük bir gizlilik içinde Kocatepe bölgesine kaydırıldı. İstanbul'daki cephane depolarından silah ve cephane gizlice Anadolu topraklarına getirtildi. İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılmaz hâle getirilen toplar onarıldı. Yeni silahlar satın alındı. Orduya taarruz eğitimi yaptırıldı. Gazi Mustafa Kemal'in başkomutanlığını yaptığı Türk ordusu, 26 Ağustos 1922'de düşmana saldırdı. Birkaç saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos'ta düşman çember içine alındı. Sağ kalanlar esir alındı. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis de vardı.

Bu savaş, Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı.

Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden temizlenmiş oldu.

MUHALEFETSİZ RESEPSİYON

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün evsahipliğinde tarihinde ilk kez Çankaya Köşkü’nde verilecek 30 Ağustos resepsiyonuna muhalefet liderleri katılmıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün İzmir’e hareketinden önce gazetecilerin resepsiyona katılıp katılmayacağı sorusuna, “Hayır” yanıtını vererek uçağa gitti. CHP’den bildirilen programında da Kılıçdaroğlu’nun bugünkü törenlerin Anıtkabir, Çankaya Köşkü’ndeki tebrikat ve AKM’deki geçit törenine katılacağı belirtildi. CHP yönetimi, Gül’ün davetine katılma konusunda milletvekillerini serbest bıraktı. CHP’den birkaç milletvekilinin bireysel tercihle Çankaya Köşkü’ne gidebileceği, ancak parti üst yönetiminden katılımın beklenmediği bildirildi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Isparta’daki programı nedeniyle resepsiyona katılmayacak. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Eşbaşkan Gültan Kışanak’ın da Ankara dışında programları olduğu için katılmayacağı bilgisi verildi.

ASKERDEN EŞLİ KATILIM

Bu yıl ilk kez Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül’ün ev sahipliğinde Çankaya Köşkü’nde yapılacak resepsiyona Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanlarının eşli katılımları bekleniyor. Böylece askerler, 11 yıllık Ak Parti iktidarı döneminde ilk kez bir resepsiyonda kabine üyeleriyle eşli buluşmuş olacak. Bin 600 kişinin davet edildiği bu yılki resepsiyonda geçmiş yılların aksine erkekler için “smokin” yerine “koyu renk elbise” uyarısının yer aldığı davetiyelerde kadınlar için de uzun etek uyarısına yer verildi. Gül resepsiyon için tutuklu milletvekilleri dışında, Ergenekon davasında ceza alan ancak tahliye edilen CHP’li Mehmet Haberal da dahil Meclis’teki bütün milletvekillerine davetiye gönderdi.

24.00’E KADAR KUTLAMA

Geçen yıl değiştirilen, ancak Gül’ün kulak rahatsızlığı nedeniyle ancak bu yıl uygulanabilen yeni tören yönetmeliğine göre bayram kutlamaları sabah 07.00’de başlayıp gece 24.00’e kadar sürecek. Bugün kutlamalar sabah Anıtkabir’de başlayacak. Cumhurbaşkanı Gül’ün başkanlığındaki kortej, saat 08.45’te Aslanlı Yol’dan yürüyüp Atatürk’ün huzuruna çıkacak.

KÖŞK’TE TEBRİKAT

Anıtkabir’deki törenin ardından Çankaya Köşkü’nde saat 10.00’da tebrikat töreni yapılacak. İstiklal Marşı’nın çalınmasının ardından başlayacak bu törende Gül, sivil ve askeri erkanın kutlamalarını kabul edecek. Geçmişte
bu tören Genelkurmay karargahında yapılıyordu. Bu törenin ardından da saat 11.15’de Atatürk Kültür Merkezi tören alanında geçit töreni yapılacak. Geçit töreni, Gül’ün Genelkurmay Başkanının refakatında tören kıtasını denetlemesiyle başlayacak. Saat 12.00’de de Başkent’te 21 pare top atışı yapılacak.

...
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2013 Cuma 09:29:54
Güncelleme :30 Ağustos 2013 Cuma 09:48:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?