16
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Tuncel PKK'yı İRA'ya benzetti

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Milletvekili Sebahat Tuncel, "AB'ye yüzünü çevirmiş Türkiye, önce kendi sorunlarını çözmeli" dedi.


İngiliz Liberal Demokrat Parti Başkanı ve İngiliz Parlamentosu Milletvekili Simon Hughes'un parlamentodaki ofisinde gerçekleştirilen toplantıda, "Türkiye'de Kürt sorunu" tartışıldı. Toplantıya, İslington Kuzey bölge milletvekili Jeremy Corbyn, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Yurttaş Komisyonu Başkanı Mark Muller, Lord Rea, gazeteci Jonathan Fryer, Amerikalı Profesör Michael Gunter ve İngiltere ve Galler Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı da konuşmacı olarak katıldı.


Türkiye'nin Kürt politikası eleştirilen toplantıda, sık sık Türkiye'de demokrasi sorunu olduğu da iddia edildi. "Türkiye'de Kürt sorunu" konulu toplantıda PKK terör örgütünün, terör örgütü olarak kabul edilmemesi gerektiği şeklindeki söylemler de dikkat çekti. Simon Hughes'un parlamentodaki ofisinde gerçekleştirilen ve 2 saatten uzun süren toplantıya, Kürt öğrenciler ve bazı grup temsilcileri ile parlamenterlerden oluşan yaklaşık 70 kişi katıldı.
Toplantının başında, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Milletvekili Sebahat Tuncel'e söz veren Simon Hughes, İngiliz Parlamentosu'nda Kürt temsilcileri ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Tuncel'e katılımı için teşekkür etti.


Türkiye'de yaklaşık 30 yıldan beri devam eden bir çatışma olduğunu belirten Sabahat Tuncel, operasyonların çözüm olmadığını söyledi.
Tuncel, "Partimizin parlamentoda olmasını önemsiyoruz. Bu sadece Kürtlerin talebi değil, aslında Türkiye'de demokrasiden yana olan her yurttaşın, Türklerin de talebi. Buna benim seçilerek parlamentoya gönderilmem kanıt olarak gösteriliyor. Çünkü ben sadece Kürtlerden değil, Türklerden de oy aldım. Aslında bu sorunun çözümü için somut bir göstergedir" dedi.


AB'ye giriş konusunda, Türkiye'yi desteklediklerini de ifade eden Sabahat Tuncel, "AB'ye yüzünü çevirmiş bir ülke, önce kendi sorunlarını çözmeli. Türkiye'nin AB'ye girmesini destekliyoruz. Bu konuda verdiği sözleri de yerine getirmeli. Parlamentoda olmamızı, Türkiye'nin bir şans, demokrasisinin gelişmesi açısından bir fırsat olarak değerlendirmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Ama ne yazık ki durum böyle değil. Bu Türkiye demokrasisi açısından da iyi değil" şeklinde konuştu.


"Partimize, 'PKK'yı terörist ilan edin, sizi kabul edelim' yaklaşımı dayatılmaktadır" iddiasında bulunan Tuncel, "Farklılıklar zenginliğimizdir ama siz ancak PKK'yı terör ilan ederseniz, farklılığınız kabul edilmiş olur, dayatması var. Biz daha önce de Kürt sorununu terör sorunu olarak ele almadığımızı belirttik. Bu, bir güvenlik sorunu değildir" diye konuştu.


İngiltere ziyaretinde İrlanda'daki ayrılıkçı İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (İRA) siyasi kolu Sinn Fein'in lideri Gerry Adams ile de görüştüğünü ifade ederek, "IRA ve Sinn Fein, bu ülkede de uzun bir süre sorun olarak kaldı. Bugün, hükümet ortağı bir parti haline geldi. Demek ki Türkiye'de de sorunlar çözülebilir. Uzlaşı ve diyalog yolu geliştirilebilir" dedi.


Simon Hughes'e gösterdiği dayanışma nedeniyle teşekkür eden Tuncel, barış gelene kadar, desteğin devam etmesini istedi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2007 Salı 22:10:17
Güncelleme :19 Aralık 2007 Çarşamba 10:40:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet basar IP: 85.98.243.xxx Tarih : 19.12.2007 10:52:38

sabahat tuncel sen once aynada kendıne ozellıkle suratına bır bak.Anladın sen onu . baska sozum yok sana .