17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Tüpraş´ın Özelleştirilmesine Ret

Danıştay, TÜPRAŞ satışında ÖİB’nin Ankara 10. İdare Mahkemesi kararında yürütmeyi durdurma başvurusunu reddetti

Danıştay, Ankara 10. İdare Mahkemesi’nin, TÜPRAŞ’ın satışıyla ilgili kararının yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. Özelleştirme İdare Başkanlığı’nın (ÖİB), Ankara 10. İdare Mahkemesi’nin TÜPRAŞ’ın satışına ilişkin kararının iptali yönünde verdiği kararın temyiz isteminde ilk aşama sonuçlandı.

Danıştay 10. Dairesi, ÖİB’nin, temyiz istemi esastan sonuçlanıncaya kadar yürütmenin durdurulması yönündeki talebini karara bağladı. Daire, yürütmenin durdurulması istemini reddetti. Danıştay’ın bu kararından sonra, Ankara 10. İdare Mahkemesi’nin iptal kararı geçerliliğini koruyor. Danıştay 10. Dairesi, daha sonra temyiz istemini esastan karara bağlayacak.

Petrol-İş Sendikası, TÜPRAŞ’ın yüzde 65.76 oranındaki kamu payının blok satışına ilişkin ihale komisyonu kararının iptali istemiyle dava açmıştı. Ankara 10. İdare Mahkemesi, ihale komisyonunun kararını iptal etmişti.

Petrol-İş Sendikası Avukatı Gökhan Candoğan da, CNBC-e’ye yaptığı değerlendirmede, verilen kararın hukuka uygun olduğuna değinirken, “Danıştay esastan görüştüğünde de benzer bir karar verecektir” dedi. Özdoğan, daha sonraki aşamada, yeni bir satış ve ihale sürecinin beklenebileceğini de sözlerine ekledi.

İHALE SÜRECİ TEKRARLANABİLİR
İptal gerekçesinde, TÜPRAŞ’ın yüzde 65.76 oranındaki kamu payının, blok olarak “satış” yöntemiyle özelleştirilebilmesi için 7 Haziran 2003’te ihaleye çıkarıldığı, söz konusu ihaleye Efremov Kautschuk GMBH ile Anadolu Ortak Girişim Grubu’nun katılarak teklif verdiği kaydedilmişti. Gerekçede, TÜPRAŞ’ın, ihale komisyonu tarafından teklif sahipleriyle yapılan pazarlık görüşmeleri sonucunda en yüksek bedeli veren Efremov Kautschuk GMBH Şirketi’ne 1 milyar 302 milyon dolar karşılığında satıldığı belirtilmişti.
İdarelerin, özelleştirme ihalelerini, kamu varlığının en yüksek bedelle satışını sağlamak amacıyla, kamu yararı ve ülke çıkarlarını gözeterek gerçekleştirmesi gerektiğine işaret edilen gerekçede, “TÜPRAŞ’ın satışına ilişkin ihale komisyonu kararı, hukuka ve kamu yararına aykırıdır” denilmişti. İhale komisyonu kararının, “ihale işlemlerindeki açıklık ilkesinden yoksun olduğu” vurgulanan gerekçede, şunlar kaydedilmişti:

“Rekabet ortamının sağlanması esastır. TÜPRAŞ’ın satışında gerekli rekabet ortamı sağlanmamıştır. Efremov Şirketi’nin işlem dosyasında, yalnızca Tatneft’e ilişkin belgeler ibraz edilmiştir. Bu belgeler, Efremov Şirketi’nin ciro, kapasite, üretim, sermaye ve mali yapısını ortaya koymamaktadır.”
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2004 Salı 16:22:29
Güncelleme :23 Haziran 2004 Çarşamba 10:26:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?