17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Tüpraş'ta özelleştirme eylemi!

Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.’nin Aliağa Rafinerisi’nde bu sabah Petrol İş Sendikası’na bağlı işçiler tarafından yapılan eylemle özelleştirme programı ve hükümetin özelleştirme ısrarı bir kez daha kınandı. Tüpraş Aliağa Rafinerisi giriş kapısı önünde saat 08.00’de toplanan yaklaşık bin sendikalı işçi salı günü sonuçlanacak Tüpraş özelleştirme ihalesine tepki gösterdi.

 "IMF defol, bu memleket bizim" sloganlarının atıldığı eylemde polisin geniş güvenlik önlemleri dikkat çekerken, işçilere hitaben konuşan Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül, Tüpraş’a talip olan Çukurova grubunu protesto etti. Doğangül, "Bu ülke yüzsüz dolu. Teklif veren iki şirketten bir tanesi daha dün devletten götürdüklerini yani borçlarını ödememekte direnirken bugün kalkıyor aynı şirket (Bu rafineriyi işletirim) diyor. Biz işçiler, dün nasıl tepki göstermişsek bugün de daha gür çıkan sesimizle bu tepkileri göstermeye devam edeceğiz" dedi. Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül, hükümetin "ne varsa satmak" hedefinden vazgeçmesi gerektiğini belirterek, "KİT’leri elden çıkarmak niyetiyle harekat eden AK Parti hükümeti bizlere rağmen bunu başaramayacaktır" diye konuştu.

İşçiler salı günü Ankara'da

Öte yandan Aliağa’da bulunan sendikalı işçiler salı günü sonuçları açıklanacak Tüpraş özelleştirmesinde güçlerini göstermek için Ankara’da olacak. Konuyla ilgili bilgi veren Sendika Şube başkanı İbrahim Doğangül, "Tüpraş ihalesinin sonuçlarının açıklanacağını 13 Ocak 2004 Salı günü sendika üyesi olan Tüpraş çalışanları Ankara’da Özelleştirme İdaresi’nin önünde bu ihaleyi ibretle izlemek üzere hazır bulunacaktır. Buradan hükümete bir kez daha uyarıda bulunuyoruz, gelin her şeyi satma sevdanızdan vazgeçin" dedi.

Yeniden kuruluş değeri 7 milyar

Tüpraş’ın İzmit, İzmir, Kırıkkale, Batman, Körfez petrokimya rafinerileri ve DİTAŞ iştirakiyle, yeniden kuruluş değerinin 7 milyar doların üzerinde olduğunu savunan İbrahim Doğangül, "Bu dev rafinerinin 4.4 milyar dolar sigorta bedeli bulunmaktadır. Sadece DİTAŞ’ın vergi öncesi karı 14 trilyon TL olup, İMKB’den daha karlıdır" dedi.

Doğangül, Tüpraş’ın Nisan 2003 tarihinde Finansal Times Gazetesi tarafından "Türkiye’nin En iyi İdare Edilen Devlet Şirketi" olarak ilan edildiğini hatırlatarak, "Türkiye ekonomisinin bu dev kilit şirketine, Tataristan Devlet Petrol Şirketi TATNEFT’in ticari kuruluşu olan Efremov GMBH ve çekirdek yatırımcısı Çukurova Grubunun oluşturduğu Anadolu Ortak Girişim Grubu teklif vermişlerdir. İhaleye katılan Efremov GMBH 1.1 milyar dolar, Anadolu Ortak Girişim Grubu 770 milyon dolar değerinde teklif götürmüştür" diye konuştu.

Konuşmanın ardından işçiler işlerine dönerken yaklaşık bir saat boyunca üretim yapılamadı. Eylem sırasında herhangi bir olay meydana gelmedi.

KOCAELİ
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2004 Cuma 16:12:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?