17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Türban taraftarı bürokrat istifa etti

Dışişleri Abdullah Gül’ün yaptığı ataması, "Türbana sempatiyle bakan görüşleri" nedeniyle eleştirilen Hasan Nuri Yaşar, Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Genel Müdür Yardımcılığındaki görevinden istifa etti.

Yaşar "Bakan Gül’ün hedef alınarak yıpratılmasını önlemek ve şahsına yönelik karalama çabasının akademik hassasiyetlerini rencide edici boyutlara ulaşması" nedeniyle istifa kararı aldığını açıkladı.


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün yaptığı ataması, "Türbanı savunan görüşleri" nedeniyle eleştirilen Doç.Dr. Hasan Nuri Yaşar, AİHM’den sorumlu olacağı Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Genel Müdür Yardımcılığındaki görevinden istifa etti.

Yaşar yaptığı açıklamada, istifa gerekçesini şöyle açıkladı:

"2547 sayılı kanunun 38’inci maddesine göre görevlendirildiğim Avrupa Konseyi ve İnsan Hakları Genel Müdür Yardımcılığındaki görevimden, sayın Dışişleri Bakanı’nın hedef alınarak yıpratılmasının amaçlandığını gözlemlemem ve şahsıma yönelik karalama çabasının akademik hassasiyetlerimi rencide edici boyutlara ulaşması karşısında istifa ediyorum."

Yaşar, Gül tarafından bu göreve atandığın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in türban yasağını savunan kararlarını, "Küçümseyici bir dille eleştiren" yazıları nedeniyle eleştirilmişti. Yaşar istifa açıklamasında, "Türban ya da benzer konularla ilgili olarak ne sayın Bakan ne de Bakanlık görevlileri tarafından şahsımdan herhangi bir talepte bulunulmuştur" dedi.

Yaşar, görevi Türkiye’nin aleyhine AİHM’deki Güneydoğu kaynaklı "köy yakma ve köye dönüş" ve Kıbrıs başta olmak üzere savunma yapmak için kabul ettiğini bildirdi. Yaşar, açıklamasında, "Üniversitelerde bulunan ve konuya ilgi duyan yetenekli akademisyenlerin ülkemizin AİHM’deki serüvenine sadece resmi diplomatik kurumlardan başına sızan bilgilere göre değil bizzat görev alarak yakından tanık olmalarının ve katkıda bulunmalarının ulusal bir görev olarak algılanmasının önemine vurgu yapmak isterim" dedi.

ANKARA
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2004 Cumartesi 22:24:35
Güncelleme :17 Temmuz 2004 Cumartesi 22:26:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?