18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türban vizesine Danıştay’dan ret

İdari mahkemenin, öğrencilerin türbanla okula girmesine izin veren Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin eski dekanı Prof. Dr. Uğur Dilmen’in disiplin cezasını iptal eden kararı, Danıştay’dan döndü.

Personel ve öğrencilerin türbanla okula girmesine izin veren, Fethullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin eski dekanı Prof. Dr. Uğur Dilmen’e, verilen disiplin cezasını iptal eden idare mahkemesinin kararı Danıştay’dan döndü. Prof. Dr. Uğur Dilmen, üniversiteye bağlı Ankara Meslek Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu, Çankaya Tıp Merkezi, Fatih Üniversitesi Dekanlık ve Hastane binasında, kız öğrencilerin derslere türbanla girmesi ve çalışan personelin türban takmasına izin verdi.

ÖĞRENCİDEN ŞİKAYET

Ankara Meslek Yüksekokulu öğrencilerinden biri, ‘Okullarda dini bir ortam yaratılmaya çalışıldığını’ bildiren bir şikayet dilekçesi yazdı. Dilekçe üzerine, Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı, soruşturma başlattı ve belirtilen okullarda keşif yaptı. Keşif tutanağında, ‘Müracaatta, kütüphanede ve temizlik işlerinde görevli idari bayan personel ile bir kısım bayan sağlık personelinin türbanlı olarak görev yaptıkları’ belirtildi. Bunun üzerine, dekana, Yükseköğretim Kurulu Yüksek Disiplin Kurulu tarafından, ilgili yönetmeliğin 7. maddesi uyarınca, ‘öğrencilere ve personelin türbanla görev yapmalarına göz yumduğu, durumun gerektirdiği kesin ve etkili, çözüm getirecek tedbirleri almadığı, göstermelik tedbirler aldığı’ gerekçesiyle, yönetim görevinden ayırma cezası verildi.

MAHKEME İPTAL ETTİ

Dekan, işlemin iptali için Ankara 1’inci İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, dekanın türbana göz yumduğunun yeterli ve hukuken kabul edilebilir nitelikli somut delillerle kanıtlanamadığı gerekçesiyle, disiplin cezasını iptal etti. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, İdare Mahkemesi’nin kararını temyiz etti. Dosya, Danıştay’a taşındı. Danıştay Savcısı Fahrünnisa Tunca, dosya kapsamında hazırladığı görüşünde, ‘YÖK tarafından hazırlanan, öğrencilerin ve personelin türbanla okulda yer aldığını gösteren rapor, Atatürk inkılapları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı çağdaş öğrenciler yetiştirmeyi amaçlayan bir yükseköğretim kurumunda bulunmaması gereken görüntülerin bulunduğunu somut bir biçimde saptıyor’ ifadelerine yer verdi. Dosyayı görüşen, Danıştay 8’inci Dairesi, türbana göz yuman dekanın ‘yönetim görevinin elinden alınması’ gerektiğini kararlaştırdı.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2005 Pazar 03:42:43
Güncelleme :19 Haziran 2005 Pazar 03:45:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?