20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Türbanda 'çene altı' muamması

AKP ve MHP'nin YÖK Yasası'nın ek 17. maddesinde 'çene altından bağlama' biçiminde ifade ettiği baş örtme biçimi belirsizlik yarattı.


Başörtüsünün çene altından fiyong şeklinde bağlanıp bağlanmayacağı konusu netlik kazanmazken AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ bağlama şekline yorum getirmeyeceklerini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Anadolu usulü, bacılarımız nasıl takıyorsa öyle olacak" dedi.


AKP ve MHP'nin önceki gece uzlaşmayla sonuçlanan görüşmelerinde başın örtülme şekli de masaya yatırıldı.


MHP, başörtüsünün tanımının çok net olarak metne yazılması gerektiğini ifade ederken, "Kimse kılık kıyafet ifadesini kendisine göre yorumlamamalı. Çarşaf, peçe gibi kıyafetlerle üniversiteye girilmeyeceğini açıkça ortaya koymalıyız" dedi.
MHP, başın nasıl bağlanacağının siyasi istismar konusu yapılabileceğini belirtilerek "mutlaka çene altından bağlama şekli metne girmeli" görüşünü dile getirdi.


Çiçek: Anadolu usulü
CHP'nin başörtüsü konusunu istismar edebileceği tartışmasının da yapıldığı toplantıda, "CHP, Anadolu tarzında başın bağlanmasını savunuyor. Anadolu Müslümanlığı kavramlarından bahsediyor. Başörtüsü tanımını öyle yapalım ki, CHP bu konuyu istismar etmesin" değerlendirmesi yapıldı.


MHP'lilerin Anadolu kadınlarının çene altından bağlama şeklinin en uygun çözüm olduğunu dile getirmesi ve AKP'lerin de buna sıcak bakması üzerine, "Başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir" ifadesinde uzlaşıldı.


'Çene altından bağlama' kriteri metinde yer almasına rağmen bunun nasıl olacağı konusu açıklık kazanmadı. Başbakan Yardımcısı Çiçek, bu konudaki sorulara "Anadolu usulü bağlama. 'Bacılarımız, kardeşlerimiz böyle bağlıyor' deniyordu. İşte o tarz bir bağlamadır kastedilen" karşılığını verdi.


Görüşmelere katılan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da kendisine gösterdiğimiz başörtüsü bağlama fotoğraflarına bakarak, "Çene altı bağlamadan neyin kastedildiği konusunda yorum getirmeyeceğiz" dedi.
Bozdağ, "metinde 'çene altı' dedik. O şöyle olur, böyle olur, bunu tartışmak yersiz. 21. yüzyılda biz hâlâ şekil tartışmalarıyla uğraşıyoruz. Buna son verelim. Başın örtülmesi artık keyfe keder uygulanmayacak, metinde tanımlanan şekilde olacak. Anadolu tarzı, şu tarzı bu tarzı ile uğraşmayalım" diye konuştu.

Rektörlere bırakılabilir
MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ise başörtüsünün tanımını yasa metnine koymalarına rağmen çene altı bağlamanın nasıl olacağı konusunda netlik olmadığını belirtti. Paçacı, "çene altında fiyongla mı bağlanır, yoksa çene altından sarılarak mı baş örtülür bu konuda bir açıklık yok. Ancak bu konu üniversite yönetimlerine bırakılabilir. Rektörler bir araya gelir ve bir bağlama şekli belirlenir. Öğrenciler buna göre başını örterek okula gelirler" dedi.


Görüşmelere katılan MHP Genel Başkan Yardımcısı FarukBal da, teklif metninde belirtilen çene altı bağlamasından "üçgen şekline getirilen başörtüsünün her iki ucunun çene altında fiyong şeklinde bağlanması" ifadesinin anlaşılması gerektiğini savundu. Bal, "Bu, annelerimizin, bacılarımızın bugüne kadar bağlayageldiği tiplemedir" diye konuştu.


MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da, "Çene altı bağlama annelerimiz ve bacılarımızın Anadolu'daki bağlama tarzıdır" diye konuştu. AKP için yeni anayasa taslağı hazırlayan komisyonun başkanı olan Prof. Dr. Ergun Özbudun'un yorumu ise, önerilen düzenlemeyle, 'çarşaflıların da' okullara girebileceği yolunda oldu.

Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2008 Çarşamba 07:41:50
Güncelleme :30 Ocak 2008 Çarşamba 17:02:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kiraz IP: 163.156.240.xxx Tarih : 30.01.2008 14:44:00

ya sabir cekiyorum okudukca.gulmemek icinde kendimi zor tutuyorum.bu devirde hala insanlarin kilik kiyafeti konusuluyor ya birakin milleti rahat, chp ne derse desin kardesim.onlar imansizsa bize ne.bari hangi renk takilmasi gerekir onuda ele alin.birde hazir bunlar konusulurken uygun ic camasirinida tartisin bari.