18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türbe duvarına ÖSS duası

İşsizlik, gelecek korkusu, geçim sıkıntısı insanları türbelere yöneltti. Dilekler, türbe duvarlarına yazı yazmaya kadar vardı.

Konya’da halk arasında Tavusbaba olarak bilinen Şeyh Tavus Mehmet El-Hindi Türbesi’nin duvarına, yaklaşan ÖSS’yi kazanmak isteyenlerin yanı sıra çok farklı istekleri olan kişiler dileklerini yazıyor.

Konya’da merkez Meram İlçesi’ndeki “Tavusbaba” olarak bilinen ve 1. Alaaddin Keykubat döneminde vefat eden Şeyh Tavus Mehmet El-Hindi’ye ait türbe, yıllardır en fazla ziyaret edilen mekanlar arasında yer alıyor.

Ancak, zaman içinde insanların dileklerine ve beklentilerine ulaşmak için bir araç olarak göremeye başladığı türbede, ziyaretçiler ÖSS’yi kazanmadan iş bulmaya, kariyer sahibi olmadan evlenmeye kadar çeşitli istekleri için dua etmekle kalmıyor, aynı zamanda bu isteklerini türbe duvarına yazıyor.

Son günlerde yaklaşan ÖSS nedeniyle öğrencilerin daha fazla ziyaret ettiği türbenin duvarlarında “Allah’ım üniversiteyi kazanalım. Bizi ayırma.”, “Allahım oturmaktan bıktım. Bana üniversiteyi kazandır, iş ver.”, “Hacettepe’yi kazanayım. Amin” gibi ifadeler yer alıyor.

Bölgenin temizliğini sağlayan Konya Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü görevlisi Seyit Yağcı (35), türbenin çevre temizliğinin yanı sıra duvar taşlarının da temizliğini sık sık yaptıklarını belirtti.

Buna karşın, bazı ziyaretçilerin kabul olması için dileklerini yazması nedeniyle türbe duvarlarının sık sık kirletildiğini belirten Yağcı, gelen vatandaşları uyarmalarına karşın bu duruma bir türlü engel olamadıklarını kaydetti.

“TÜRBELERDEN MEDET UMMAK BATIL İNANǔ

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, İslamiyet’te kulun ancak Allah’a yönelerek, ancak ondan bir şey isteyebileceğini, bunun dışındakilerin hurafe olduğunu söyledi.

Türbe ziyaretlerinde vefat etmiş insanlar için dua edilebileceğini vurgulayan Aydın, “Ancak türbelere gelerek ÖSS’yi kazanma, eş ve iş bulma gibi taleplerde bulunulamaz. İslam’da türbe ve tekkelerden medet ummak batıl inançtır” diye konuştu.

Aydın, insanların Şeyh Tavus Mehmet El-Hindi Türbesi’ne gelerek, ÖSS ve iş gibi bazı isteklerinin yerine gelmesi konusunda dua ederek, talepte bulunmasının, İslami bilgilerin yetersizliğinden kaynaklandığını, bu tür uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti.

ADANA’DA OKS VE ÖSS ÖNLEMLERİ...

Adana’da, Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ile Yükseköğretim Öğrenci Seçme Sınavı’na (ÖSS), öğrencilerin huzurlu ve güvenli bir ortamda girebilmeleri için çeşitli önlemler alındı.

Adana Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, 12 Haziran’daki OKS ve 19 Haziran’daki ÖSS sınavları sırasında okullarda yüksek sesle konuşulmaması, yiyecek içecek servislerinin sessiz yapılması, pencere, perde ve klimaların sınav ortamına hazır tutulmasının sağlanması istendi.

AA
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2005 Cuma 16:28:23
Güncelleme :3 Haziran 2005 Cuma 16:41:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan lorke IP: 88.233.22.xxx Tarih : 16.06.2006 22:21:27
Türbelerden muskalardan nazarboncuklarından medet ummak şirktir.Yani Allah'a ortak koşmaktır en büyük günahtır.Ne istiyorsak direk Allah'tan istemeliyiz.Araya aracı koymak şiktir.