22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Turizmciden 3'lü kıskaç feryadı

Türk turizmcisi 3 sorunun kıskacında. Sezonu da kapatan sektör, acil çözüm için feryat ediyor.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye'ye en çok turist getiren tur operatörleri arasında gösterilen Diana Tur'un Genel Müdürü Burak Tonbul, turizmcinin acilen çözümlenmesi gereken üç ana sorunu bulunduğunu belirterek, bu sorunları ''Yüksek kur, vergiler ve istihdam'' olarak özetledi.

Burak Tonbul, düzenlediği basın toplantısında, turizm sektörünün kış sezonuna girmesiyle acil çözüm bekleyen sorunlarıyla bir kez daha baş başa kaldığını söyledi.

Sezonun sona ermesiyle nakit akışının durduğunu, çok sayıda turizm çalışanının işsiz kaldığını bildiren Tonbul, sektördeki ekonomik sorunların sosyal sorunlara yol açmasından endişe ettiklerini ifade etti.

Tonbul, şunları kaydetti:

''Türk turizminin acil sonuçlandırılması gereken üç ana sorunu vardır. Düşük kur politikası, yüksek vergiler ve istihdam sorunu, maalesef turizm sektörünün çıkmaza girmesine sebep olmuştur. Bu sorunların bir an evvel çözüme kavuşturulması ve sektörü destekleyecek kararların alınması gerekmektedir. Düşük kur politikası, şu anda sektörün belini büken en olumsuz etkendir. Acentecilikte personel maliyetlerine, telekomünikasyona, elektriğe, otelcilikte bunlara ilaveten tüm yiyecek ve içecek maddelerine ve sarf malzemelerine yılda yüzde 15-25 arasında zam gelirken, kur daha da geriye gitmekte.''

50 dolar bozduran bir küçük esnafla milyonlarca dolar bozduran bir acente ya da otelin aynı kuru aldığından yakınan Tonbul, küreselleşme ve rekabet nedeniyle fiyatların artırılamadığını da belirtti.

VERGİLER

Turizm sektörüne destek amacıyla yapılan yüzde 10'luk KDV indiriminin acentelere yapılmadığından şikayet eden Tonbul, ''Bu da otellerden alınan fiyatlar yurt dışına pazarlanırken, acentecilik hizmetlerinin de ilave edildiği paket programlarda yansıtılamamaktadır. Bu sebeple sadece otellere değil, acentecilik hizmetlerine de KDV indirimi uygulanmalıdır'' dedi.

Turizmde Türkiye'nin rakibi olan Akdeniz ülkeleri içinde turizm sektöründe uygulanan en yüksek vergilerin Türkiye'de olduğunu belirten Tonbul, bu nedenle otelcilerin kazançlarının çok azaldığını ifade etti.

Tonbul şöyle devam etti:

''Yüksek vergiler nedeniyle ürünlerimiz hem rekabetçiliğini kaybetmeye başlayacak, daha da önemlisi kazançlar azaldığı için yenileme, bakım, onarım yeterince olmayacak ve tesisler çekim gücünü kaybedecek. Türkiye'deki tesislerin tamama yakını her şey dahil konseptiyle çalıştığı için ve bu tür tesislerde özellikle alkollü içecekler önemli tüketim kalemi olduğundan ve asıl yüksek vergiler bu tür kalemlere uygulandığından, yukarıda ifade edilen kaygı daha da büyümektedir. Sadece devlet vergileriyle değil, yerel yönetimlerin ve müzik eserleri sahipleri dernekleri gibi kuruluşların otelcileri altın madeni gibi görüp, bitmek tükenmek bilmeyen talepleri dayanılmaz hale gelmektedir.''

İSTİHDAM SORUNU

Kur ve vergi baskıları yüzünden maliyetlerini kırmak zorunda kalan turizm yatırımcısının, en önemli yatırım olan insan unsurunda da tasarrufa yöneldiğine değinen Burak Tonbul, sezon başında artan talep ve tansiyonla milyonlarca kişiye iş sağlayan sektörün, sezon sonunda milyonlarca insanı işsiz bırakabildiğine değindi.

Tonbul, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla sektörde çalışanların sektöre güveni kalmıyor ve sektörden ayrılıyor. Bu da kaliteli ve iyi yetişmiş eleman kaybına sebep oluyor. Bu durum sektörün geleceği için tehdit oluşturuyor. Kış boyunca işsiz kalmış on binlerce
kişi önemli sosyal sorunlara neden oluyor. Tüm bunların ekonomik, sosyal, kültürel bir paket olarak değerlendirilip, gereken önlemler, imaj kaybına meydan vermeden derhal alınmalıdır.''

AA
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2007 Cuma 16:44:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?