22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANASAYFA

Turizmde '7 yıldızlı' yalan!

Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) Başkanı Kerem Köfteoğlu, turistik tesis tanımında "7 yıldız" ibaresini kullanan yetkililere tepki göstererek, "Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, tesis tanıtımında ’7 yıldız’ ibaresini kullananlara ceza uygulandığını belirtiyor" dedi.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Köfteoğlu, Türkiye’deki turistik tesis sahiplerinin, zaman zaman hizmete açacakları otelin "7 yıldızlı" bir tesis olacağını övünerek söylediklerini; fakat bunun doğru olmadığını öne sürdü.

Köfteoğlu, "Oysa yaptığım araştırmada, dünya turizm otoriteleriyle Türkiye’deki otoritelerin turistik tesis tanımında ’7 yıldız’ olmadığını gördüm; hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, tesis tanıtımında ’7 yıldız’ ibaresini kullananlara ceza uygulandığını bile söylüyor. Dünya turizmi, turistik tesislerde ’7 yıldızlı’ tanımlamasıyla Dubai’deki Burj el Arab ile tanıştı. Dubai’deki girişimcilerin kendi kendilerine ortaya attığı bu tanım, yayılarak Türkiye kıyılarına kadar geldi. Özellikle Türkiye’nin turistik kıyılarında yeni bir oteli hizmete açmaya çalışanların bazılarının ’Tesisimiz 7 yıldızlı olacak’ diye demeç vermeye başlaması, turizmi yakından izleyenleri rahatsız etmeye başladı" dedi.

Konuyu spekülasyonlardan uzak durarak araştırmanın doğru olacağına karar verdiğinin altını çizen Köfteoğlu, "Bunun üzerine ilk olarak dünya turizminde otorite olarak kabul edilen Dünya Turizm Örgütü (WTO), Uluslararası Otelci ve Restorancılar Birliği (IH&RA) ile Türkiye’den Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayınlarını inceledim. İncelediğim yayınların hiçbirinde 7 yıldızlı tesis kavramına ilişkin bir yazıya rastlamadım. Bu durum, dünya ve Türkiye’de turistik tesis kategorilerinde zaman zaman karşımıza çıkan ’7 yıldızlı’ tesis diye bir kavram olmadığına işaret ediyor. Türkiye’de turistik tesislerin denetim ve yıldız sınıfının belirlenmesini Kültür ve Turizm Bakanlığı yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, tesislere kontrolör yollayarak tesisin yıldızını belirliyor. Yetkililerden öğreniyoruz ki, yönetmelikte ’7 yıldızlı tesis’ tanımı diye bir kavram yok. Bu yıldızları kendi kendilerine veriyorlar" ifadelerini kullandı.

’5 YILDIZ’I GEÇENE CEZA

Köfteoğlu, turistik tesislerin 1, 2, 3, 4 ve 5 yıldızlı olarak sıralandığını söyledi. Tesislerin yıldızlarının, temel kriterlerine göre belirlendiğini ifade eden Köfteoğlu, "Bakanlık yetkilileri, turistik tesisin tanıtımına yönelik hazırlanacak materyallerde ’7 yıldızlı’ ibaresinin yer alması halinde tesis sahibine ceza uygulandığını söylüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkileri otellerin yıldız ve sınıfının yönetmelikle belirlendiğini, bu yönetmelikte 6 veya 7 yıldızlı diye bir tanım olmadığını, bu tür sınıflandırmaları kendi kendilerine yapanların cezalandırılacağını hatırlatıyor. 1 yıldızlı oteller; en az 10 oda kapasiteli olmalı. Kahvaltı ofisi ve bağlantılı kahvaltı salonu, yeterli büyüklükteki oturma salonu veya varsa lokanta, bu amaçla kullanılabilir. Odalarda telefon hizmeti olmalı. 2 yıldızlı oteller; en az 20 oda kapasiteli olmalı. Bar düzenlemesi, iklim koşullarına göre genel mahallerde klima sistemi, yatak katlarında kat hizmetleri için ofis veya dolap bulunmalı. 3 yıldızlı oteller; en az 40 odalı olmalı. İkinci sınıf lokanta veya kafeteryası, klima, kişi başına 1.2 metrekare olmak üzere en az 50 kişilik çok amaçlı salonuyla çamaşır yıkama ve ütüleme hizmeti olacak. 4 yıldızlı oteller; en az 80 odalı olmalı. Asansörü, her katta kat ofisi düzenlemesi, kuru temizleme hizmeti, doktor ve hemşire hizmeti, odalarda minibarla pasta ve içki servisi verilen en az 100 kişilik salon. 5 yıldızlı oteller; en az 120 odalı olacak. Oda sayısının en az yüzde 20’si kadar park yeri imkanı ve garajı bulunmalı. Uydu veya video yayınları imkanı, 24 saat oda servisi ve turizm amaçlı satış üniteleri olmalı" açıklamasında bulundu.
Kenthaber
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2005 Cumartesi 01:55:48
Güncelleme :11 Haziran 2005 Cumartesi 04:03:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?