24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

'Türk-ABD ilişkileri geriliyor'

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Türkiye için AB’nin daha önemli hale geldiğini belirterek, "Türk-ABD özel ilişkileri, normal ilişkilere doğru geriliyor" yorumunu yaptı.

Türk-ABD ilişkileri, New York’ta bir panelde tartışıldı. Mark Parris, Türkiye ile ABD’nin ilişkilerinin, soğuk savaş yıllarında ‘ortaklık’ olarak tanımlanabileceğini, bu dönemin sona ermesinden sonra ise ilişkilerde gerileme yaşandığını belirtti.

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Parris, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Ankara ziyaretinin, Washington’ın Türkiye’ye hala önem verdiğini gösterdiğini söyledi.

Mark Parris, İncirlik Üssü’nün ABD kullanımına açılmasının ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail gezisi ile ABD’ye yapacağı ziyaretin, ilişkilerdeki kötüye gidişi geriye çevirecek önemde gelişmeler olduğunu vurguladı.

Eski ABD Büyükelçisi Mark Parris, ABD iş dünyasının da Türkiye’ye yönelik arzusunu yitirmekte olduğunu ileri sürdü. Parris, Türk-ABD ilişkilerinin düzelebileceğini, ancak bu ilişkilerin eski seviyesine bir daha asla ulaşamayacağını iddia etti.

Önhon ilişkilerin önemine dikkat çekti

Panelde konuşan Türkiye’nin New York Başkonsolosu Ömer Önhon da, Türk-ABD ilişkilerinin geçmişte ve bugün olduğu gibi gelecekte de önemini koruyacağını söyledi. Önhon, ABD’nin Ortadoğu’da yapmayı düşündüğü değişim için Türkiye’nin önemli bir değer olduğunu belirtti.

Ömer Önhon, ABD ve Türkiye’nin de mevcut gerçekleri iyi analiz ederek politikalarını buna göre belirlemesinin önemine de işaret etti.

“Türkiye ile ABD stratejik ortak değil”

Türk-ABD ilişkilerinin hep yanlış yorumlandığını ileri süren gazeteci-yazar Cengiz Çandar da Türkiye ile ABD’nin hiçbir zaman bir ‘stratejik ilişkiye’ sahip olmadığını savundu. Çandar her iki ülkenin de yıllardır, stratejik ortaklarmış gibi davrandıklarını söyledi.

Rubin ilişkiler konusunda uyarmıştı

ABD’de Başkan George Bush yönetimine yakın, düşünce kuruluşu American Enterprise Institute’un (AEI) uzmanlarından Michael Rubin, ’Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler bozulmaya devam ederse hem Washington’ın hem de Ankara’nın kaybedecek çok şeyi var’ yorumunda bulunmuştu.

Rubin, AEI’da, ’Bir Yanlışlıklar Komedisi: Amerikan-Türk Diplomasisi ve Irak Savaşı’ başlığını taşıyan bir raporu kısa bir süre önce yayımlamıştı.

Rubin, raporunda, ’’eğer aradaki farklılıklar aşılabilirse bu ortaklık, Kerkük’ün statüsü ve Irak anayasal tartışması gibi önemli bölgesel konuların çözülmesine yardım edebilir, Irak ve Türkiye’nin güvenliğini garanti edebilir’’ demişti.

Raporda, Türkiye’nin Felluce operasyonunu sert bir dille eleştirmesi ve Amerikan karşıtlığına karşı herhangi bir önlemin alınmaması, ilişkilerin bozulmasına neden olarak gösterilmişti.
aa
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2005 Pazartesi 14:55:56
Güncelleme :16 Mayıs 2005 Pazartesi 14:58:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?