23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Türk bayrağı Aceh’te ekmek kadar revaçta

Endonezya’nın, deprem ve ardından gelen tsunami dalgalarından en çok zarar gören Banda Aceh bölgesine giden bir grup gönüllü, pişirip felaketzedelere dağıttıkları ekmeğin gördüğü rağbet karşısında şaşkınlığa düşmüş olmalı.

Zira normal olarak yemek kültüründe ekmek olmayan Aceh’liler, ekmek dağıtılan fırınların önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

Ancak, Türk fırınının önündeki kuyrukları cezbeden yalnızca ekmek değil, ekmeklerin üzerine saplanan küçük Türk bayrakları...

Kimileri fırından ekmek almak için kuyruğa giriyor, kimileri de bayrak almak için.

Türk bayrağının Aceh’lilerin dikkatini çekmesinin nedeni, rengi ve ay yıldızın kompozisyonunun, Aceh’deki ayrılıkçı militanlarının bayrağını andırması..

İki bayrağı birbirinden ayıran ise, Aceh bayrağındaki hilal ve yıldızın altında ve üstünde çizgi halindeki iki beyaz şerit içinde yer alan iki siyah çizgi.

Özgür Aceh Hareketi, yaklaşık 30 yıldır kendi kaderini tayin etme hakkı talebiyle savaşıyor.

Aceh bayrağını taşımanın Endonezya yasalarına göre, uzun süreli hapis cezası gerektiren vatana ihanet suçu olduğuna dikkat çeken Associated Press Haber Ajansı, buna karşın, Endonezya ordusunun, Türk bayrağına yönelik büyük ilgiye henüz bir tepki göstermediğini bildiriyor.

Ace’deki Türk gönüllülerinin başkanı İsmail Hakkı Turunç, daha önce Özgür Aceh Hareketi hakkında bilgi sahibi olmadıklarını söylüyor. Ve Türk bayrağının isyancıların bayrağıyla karşılaştırılamıyacağını vurguluyor.

Ekmek, başlıca besin kaynakları pirinç ve pirinç eriştesi olan Endonezyalıların aşina olduğu bir lezzet değil.

Bu nedenle fırıncılar, Acehlilerin damak zevkine daha uygun hale gelmesi için ekmek hamuruna şeker ekliyorlar.

Associated Press muhabirine konuşan ekmek kuyruğundaki bir kişi, şapkasındaki Türk bayrağını göstererek, ’’Buradaki herkes bunun Aceh’in bayrağı olduğunu biliyor’’ diyor ve devam ediyor:

’’Bu bayrağı güven içinde gösterebiliriz, polis de hiçbir şey yapamaz.’’

Bu arada ekmek dağıtılan fırının camındaki Türk bayrağını gösteren bir çocuk, GAM, GAM diye tekrarlıyor. GAM, Özgür Aceh Hareketi’nin kısa adı.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2005 Perşembe 12:50:12
Güncelleme :10 Şubat 2005 Perşembe 12:54:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?