25
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türk doktorların başarısı

Türk doktorların başarısı

Bursa'da kafatasındaki tümörün yaptığı baskı nedeniyle, yüzünde şekil bozukluğu oluşan genç kız, ameliyatla sağlığına ve yeni yüzüne kavuştu.


Bursa'nın Yıldırım ilçesinde oturan ve sağ gözünün hemen üstünde bulunan tümör nedeniyle yüzünde bozukluk oluşan Büşra Çakar'ın (17), durumunu öğrenen Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastalara Yardım Vakfı (HASVAK) ve Çocuk eğitim ve rehabilitasyon Derneği (ÇERED), genç kızın sağlığına kavuşması için Bursa Valiliğinin onayıyla bir yardım kampanyası başlattı.

Büşra Çakar, kampanyayla toplanan 25 bin TL sayesinde Acıbadem Bursa Hastanesi'nde, Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölüm sorumlusu ve Başhekimi Prof. Dr. Kaya Aksoy, Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Dr. Suat Boyacı ve Kulak Burun Boğaz Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Levent Erişen tarafından ameliyat edildi.

AMELİYAT BAŞARILI GEÇTİ
Prof. Dr. Kaya Aksoy, ameliyatla ilgili bilgi vermek için düzenlediği basın toplantısında, Çakar'ın başarılı geçen ameliyatla sağlığına kavuştuğunu ve taburcu olacak duruma geldiğini söyledi.

Çakar'ın kafatasındaki tümörün yavaş yavaş büyüdüğünü ve çevre dokuları iterek, kafatasında, yüzde ve gözde şekil bozukluklarına neden olduğunu belirten Aksoy, şu bilgileri verdi:

''Tümör nedeniyle Büşra'nın sağ gözü sol gözüne nazaran 2 santimetre aşağıya inmişti. Tümörün çevre dokulara yapışması, tam anlamıyla temizlenmesinde ve ameliyat sonrasında kozmetik görünümü normalleştirmede zorluk oluşturuyordu. Ancak hastanın tümörü laparoskopik yöntemle tamamen çıkarıldı. Sağ gözünün üzerindeki tümörlü kemik de alındı. Çıkarılan kemiğin yerine yeni bir kemik yapılarak görünüm düzeltildi. Böylece kafatası ve göz bölgesindeki şekil bozukluğu düzeltilmiş ve bu bölge tamamen normal şekline dönmüş oldu.''

Prof. Dr. Levent Erişen de güncel ve modern tıpta bazı hastalıkların tanı ve tedavisinde uzmanlıklar arası işbirliği ve ekip çalışmasının kaçınılmaz hale geldiğini belirterek, bu anlamda kulak burun boğaz ve beyin-sinir cerrahisi uzmanlarının ortak ameliyatlar yapabildiklerini kaydetti.

BEYİN CERRAHİSİYLE ORTAK AMELİYAT
Buna en güzel örneğin Çakar'ın ameliyatı olduğuna işaret eden Erişen, şöyle konuştu:

''Beyin cerrahisiyle birçok ameliyatı ortak yapıyoruz. Büşra'nın ameliyatı endoskopik ameliyatların geldiğin noktanın, güzel bir örneği. Eskiden bu ameliyatları yüzden kesiler yaparak gerçekleştiriyorduk. Az da olsa izler kalıyordu. Ancak, Büşra'nın da olduğu gibi, burun içinden endoskoplarla girilerek artık bu ameliyatlar yapılıyor. Büşra'nın göz çevresindeki kafatası kemiklerini tutan ve göz iç duvarı ve kafa tabanı ön kısmı boyunca burun ve sinüslere doğru uzanan tümör, burun içinden endoskoplar yardımıyla çıkarıldı.''

HASVAK Başkanı Saliha Can da ameliyatın bu kadar iyi sonuçlanacağını beklemediklerini, sonuçtan başta Büşra Çakar olmak üzere herkesin çok mutlu olduğunu söyledi. Can, kampanyaya destek veren herkese teşekkür etti.

Ameliyatla tekrar normal görünümüne kavuşan Büşra Çakar da önceki halinin çok kötü olduğunu, insanların bakışlarından korunmak için yüzünü hep şapkayla örtmek zorunda kaldığını belirterek, sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi.

Yüzündeki şekil bozukluğu nedeniyle okulunu yarım bırakmak zorunda kaldığını anlatan Çakar, ''Sağlığıma kavuştum. Artık okuluma devam etmek istiyorum. Bana yardım eden herkese teşekkür ederim'' dedi.

AA
Yayın Tarihi : 12 Mart 2009 Perşembe 06:53:22
Güncelleme :12 Mart 2009 Perşembe 06:58:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ADA09 IP: 85.127.192.xxx Tarih : 12.03.2009 23:07:49

kimdi su unakitan falanmiydi ne hani karisi amerikayi görmüs rüyasinda Allah u Taala nin baska isi yokmus gibi buna git kocani amerkada ameliyat ettir demis!!!

 BENI TÜRK HEKIMLERINE EMANET EDINIZ! M. KEMAL ATATÜRK