20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Türk elektriği yerine mum yakın!

"KKTC elektriğiyle aydınlanmak yerine mum ya da fener kullanın"

Kıbrıs Rum kesiminde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden (KKTC) elektrik alınmasına tepkiler sürüyor.

Rum yönetimi, enerji açığı için KKTC'den elektrik almaya başlamıştı.

KKTC'den elektrik satın alınmasına bazı siyasi parti temsilcileri ve Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos sert tepki gösterdi. KKTC elektriği, Rum tarafında protestolara neden oldu.

Rum Meclisi ve sosyalist EDEK partisi Başkanı Yannakis Omiru, olayı ''sefil duruma düşme'' olarak nitelendirdi ve konunun önce Ulusal Konseyde görüşülmesinin daha doğru olacağını belirtti.

KKTC'den elektrik satın alınmasına en sert tepkilerden biri de Başpiskopos 2. Hrisostomos'tan geldi.

''Kıbrıs Türk elektriğiyle aydınlanmak yerine lamba ya da fener kullanmayı tercih edeceğini'' ifade eden 2. Hrisostomos, ''Bana sorsalardı 'işgal' bölgelerinden elektrik getirmemelerini söylerdim. Zorlukları hissetmek için klimaları biraz kapatalım ve biraz terleyelim'' diye konuştu.

DİKO Başkan Vekili Nikolas Papadopulos da Hristofyas hükümetinin, ''geçici, ancak onurlu eziyet ile rezil kolaylık ikilemi arasında ikinci seçeneği seçtiğini, ancak Rum halkının ilk seçeneği tercih ettiğini'' söyledi.

Papadopulos, hükümetin KKTC'den elektrik satın almasının Rum yönetiminin itibarını zedelediğini ve Türkiye ile Kıbrıs Türk tarafına diplomatik argüman sağladığını savundu.

Kıbrıs Rum kesiminde, Rum Milli Muhafız Ordusu'nun Zigi'deki Evangelos Florakis Deniz Üssü'nde 11 Temmuz'da meydana gelen patlama ve Vasiliko'daki elektrik santralinin devre dışı kalmasının ardından enerji açığı ortaya çıkmıştı.

"PATLAMA" KRİZİ BÜYÜYOR

Kıbrıs Rum kesiminde deniz üssünde 11 Temmuz'daki patlama ve Vasiliko'daki elektrik santralinin devre dışı kalmasının ardından yaşananlar artarak siyasi krize dönüşüyor.

Rum Savunma Bakanı Kostas Papakostas ile Rum Milli Muhafız Ordusu Başkomutanı Petros Çalikidis, Zigi'deki Evangelos Florakis Deniz Üssü'nde meydana gelen patlamanın ardından aynı gün istifa etmişlerdi. Dün de komunist AKEL Partisi-Demokratik Parti (DİKO) koalisyon hükümetindeki DİKO'lu Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu istifa isteğini Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a iletti. Partisi DİKO'da da hükümetten ayrılma tartışmaları yaşanıyor.

Patlamaya neden olan, üç yıl önce İran'dan Suriye'ye götürülürken el konulan barut dolu 98 konteynırın üste tutulmasının sorumlusu olarak gösterilen Rum yönetimi lideri Hristofyas'a da siyasilerden ve halktan istifa çağrısı yapılıyor.

3 MİLYAR EUROLUK ZARAR

Rum tarafındaki patlamanın ardından elektrik santralinin devre dışı kalmasıyla ortaya çıkan büyük enerji açığı, zaten zorda olan Rum ekonomisine büyük darbe vurdu. En iyimser tahminle, patlamanın Rum ekonomisine zararının 3 milyar Euro civarında olduğu belirtiliyor.

Patlamanın sonuçları, Rum tarafına siyasi ve ekonomik bedellere neden oluyor ve Kıbrıs müzakerelerini yakından ilgilendiriyor.

Gelişmelerin, müzakerelerde bundan sonraki süreçte belirleyici olacağı düşünülüyor.

Gelişmeler, Rum tarafının elini siyasi ve ekonomik açıdan kısmen zayıflatıyor. Halkın Hristofyas'a güveni de giderek azalıyor. Eli zayıflayan Hristofyas'ın müzakerelerde "yapıcı" olması beklenmiyor. Ayrıca, Hristofyas hükümetinin önceliğinde, patlamadan dolayı, ekonominin olması bekleniyor.

Patlama nedeniyle artan halk tepkisinin, "Hristofyas'ı götürebileceği" yorumları da yapılıyor. Hristofyas'ın, hükümetin içerisinde bulunduğu kriz nedeniyle "geniş kabul görecek" bir kabine değişikliği yapabileceği belirtiliyor.

Rum tarafının KKTC'den elektrik alması da, Hristofyas'a tepkileri artırıyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum lider Hristofyas, bu hava altında bugün yeniden bir araya geliyor. Liderler, 7 Temmuz'da Cenevre'de yapılan üçlü Kıbrıs görüşmesinde alınan karar uyarınca, Ekim ayına kadar yapılacak yoğunlaştırılmış müzakerelerin prosüdürünü belirleyecek.

Türk tarafının, yıl sonuna kadar çözüm ve 2012 başlarında referanduma gidilmesi hedefini koyduğu bir ortamda, Mayıs 2012'de Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını almaya hazırlanan Kıbrıs Rum tarafını ekonomik ve siyasi açıdan zor günler bekliyor.

 

 

 

AA
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2011 Salı 12:38:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serhat IP: 85.96.226.xxx Tarih : 20.07.2011 01:48:53

bunlara iyilik mi yarar ne elektriği verecen onlar bizi ellerinden gelse bir kaşık suda boğmak isterler.nankörler.kanlarında var düşmanlık kin ve nefret.tarihi unutmayalım hele o küvet içinde kurşuna dizilen binbaşı subayımızın karısı ve çocuklarını ve tüm şehitlerimizi.