19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Türk firmaları marka topluyor

Şu ana kadar 17 dünya markası Türk şirketleri tarafından satın alındı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk firmalarının bu yolla küresel piyasalarda adını duyurmaya başladığını söyledi


Türk şirketleri, yurtdışında şirket satın alarak dünyada adından söz ettirmeye başladı. İsviçre’nin Godiva’sı, İran’ın Razi’si, Rusya’nın Trader Media East’i, Almanya’nın Villeroy’u ve Grundig’i Türk şirketleri tarafından satın alınan markalardan sadece birkaçı. Şu ana kadar 17 dünya markası Türk şirketleri tarafından satın alındı. Türk firmalarının bu yolla küresel piyasalarda adını duyurduğunu söyleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Geçen zaman içinde, Türk girişimcisinin girmediği ülke kalmadı” dedi.
Türklerin neredeyse dünyanın tüm ülkelerine ihracat yapmayı başardığını belirten Hisarcıklıoğlu, “İhracatımızın yüzde 65’ini dünyanın en rekabetçi bölgeleri olan, Avrupa ve Amerika’ya yaparken, müteahhitlerimiz Kuzey Afrika, Orta Doğu, Körfez, Orta Asya ve Doğu Avrupa’da 110 milyar dolarlık proje tamamladı” diye konuştu.

‘İtici güç oldu’
Türkiye’nin artık küresel ekonomik sistemle bütünleştiğini ve 2007 yılı itibariyle 660 milyar dolar büyüklüğünde bir ekonomi haline geldiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Türkiye, bugün dünya’nın en büyük 17. ve Avrupa’nın en büyük 7. ekonomisi. Bu sürecin en önemli itici gücü, Türk özel sektörü oldu. Türk girişimcisi, geçen zaman içinde dünya iktisadi sisteminin önemli oyuncusu haline geldi. 1980’lerde başladığımız ihracat seferberliği sırasında önemli iktisadi ve siyasi başkentleri ziyaret ediyor, ihracat maksatlı iş bağlantıları kuruyorduk. İşte o ziyaretler sırasında uluslararası basının ‘Genç Türkler ellerinde çantalarıyla dünyayı fethe çıktılar’ yorumları hala gözlerimizin önünde.”

‘En büyük 225 firma arasında’
23 Türk müteahhitlik firmasının dünyanın en büyük 225 firması arasına girmeyi başardığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “2007 yılında, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde 34 ülkede 19 milyar dolar tutarında, 350 proje üstlenildi. Yine 2007 yılında İslâm dünyasındaki en büyük 100 şirketin 24’ü Türk şirketleri arasından çıktı. Ülkemize 23 milyon turist geliyor. Tüm bu veriler gösteriyor ki, Türkiye, kalifiye insan gücü, yatırıma müsait coğrafyası, güçlü altyapısı ve lider müteşebbisleriyle 21. yüzyılın hızla yükselen ülkelerinden biri.”


‘Şirketlerin zihinsel kodları değişiyor’
Türk şirketlerinin artık zihinsel kodlarının değiştiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Sadece iç pazarlara değil dış pazarlara odaklanarak üretim yapıyor. Türkiye şu anda 200’ün üzerinde ülkeye ihracat yapıyor” dedi.
Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük otobüs üreticisi, çimento ihracatçısı, buzdolabı üreticisi ve pamuk ihracatçısı olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Seramik üretiminde dünya üçüncüsü, çelik üretiminde Avrupa üçüncüsü, hazır giyimde Avrupa ikincisi, renkli TV ihracatında Avrupa ikincisiyiz. ”dedi.

22 milyar dolarlık yatırım
Türk özel sektörünün bugün Doğu Avrupa, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika başta olmak üzere yurtdışında toplamda 22 milyar dolarlık yatırımı bulunduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Sadece Balkanlarda 15 bin Türk firması ve 20 bin Türk işadamı faaliyet gösteriyor” diye konuştu.
Türkiye’nin tüm dünyaya nitelikli insan gücü de ihraç etmeye başladığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Coca Cola’yı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu’nu, Dünya Bankası’nı, İslam Konferansı Örgütü’nü, Brezilya Merkez Bankası’nı idare eden yöneticiler yetiştirdik” dedi.


Marka alarak sahneye çıktılar
Ülker, 80 yıllık lüks çikolata ikonu Godiva’yı 850 milyon dolara satın aldı.
Anadolu Cam Sanayi, Rusya’da 95 bin ton/yıl kapasiteli OAO Kirishsky Stekolny ambalaj şirketini aldı.
Hürriyet, Doğu Avrupa ülkeleri ve Rusya’nın lider reklam yayıncılığı şirketi Trader Media East’in (TME) yüzde 67,3’ünü, 336.5 milyon dolara aldı.
Beko, önce yarısını, sonra kalanını alarak Grundig’in sahibi oldu.
Arçelik, Alman beyaz eşya devi Blomberg’i, Avusturya beyaz eşya şirketi Elektra Bregenz’i, İngiliz beyaz eşya markaları Leisure ve Flavel ile birlikte, Romanya’nın en büyük beyaz eşya şirketi ve markası olan Arctic’i satın aldı.
Sabancı, ABD’li DuPont’un Dusa International’daki hissesini de 108 milyon dolara aldı.
Eczacıbaşı, seramik markası Villeroy&Boch’un Karo Bölümü’nün yüzde 51’ini satın aldı.
- Lüks banyo mobilyaları pazarında Avrupa lideri Alman Burgbad’ın yüzde 47.16 hissesini 33.4 milyon euroya aldı.
- Alman üretici Engers Keramik GmbH’yi bünyesine kattı.
- Eczacıbaşı İlaç, nükleer tıp alanında faaliyet gösteren Monrol Nükleer’in yüzde 50’sini almak üzere anlaşma imzaladı.
Efes Breweries International, Gürcistanlı bira markası Lomisi’yi aldı.
- Rusya`daki Krasny Vostok Bira Grubu’nu 390 milyon dolara aldı.
Zorlu Fransa’nın 250 yıllık gipür markası Bel-Air’i aldı.
- Vestel Finlux ve Luxor markaları ile Graetz markasını satın aldı.
Gübretaş konsorsiyum İranlı Razi Petrochemical’i ikisi Türkiye’den biri İranlı üç ortakla girdiği ihalede, 462.6 milyon euro’ ya aldı .
Uzel, Polonya’nın ilk sanayi şirketlerinden ve “efsane” markası Ursus’un, yüzde 51’ini aldı

Milliyet
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2008 Pazar 07:13:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?