17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Türk generallerine söylenen yalan

ABD'nin en ünlü gazetecilerinden biri olan ve Watergate skandalını ortaya çıkararak Başkan Richard Nixon'ın istifasına yolaçan Washington Post muhabiri Bob Woodward'ın "Saldırı Planı" (Plan of Attack) adlı son kitabında Türkiye ile ilgili bölümler Ankara'yı da karıştırdı.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), CIA'ye 24 saat süre verip, yazılanların tekzip edilmesini istedi.

Woodward'ın kitabındaki Genelkurmay Başkanlığı'nı hedef alan bölümlerde ise şu iddialar dile getiriliyor:

"Bush yönetimi, Saddam Hüseyin'in devrilmesi için düğmeye basmış durumda. Bu durumdan bırakın müttefikleri, Bush yönetimindeki bazı isimlerin bile haberleri yok.

CIA, Kuzey Irak'taki ilk girişimin ardından tam üç ay sonra Kasım 2002'de yine daha önceki ekibin komutanı Tim'in liderliğinde yeni bir ekibi Kuzey Irak'a Türkiye üzerinden göndermek istiyor.

Türkiye'deki hükümet, bu yöndeki taleplere sürekli olarak "hayır" yanıtı veriyor. Sonunda, yeterince baskı ve güvencelerle Türk hükümeti CIA ekibinin Kuzey Irak'a geçmesine razı oluyor ve 13 kişilik CIA ekibi (ki bunların 10'u CIA'den, 3'ü ABD'nin 10. Özel Kuvvetler komutanlığı'ndan) yola çıkıyor. Türkiye, ekibe "escort" verilmesinde ısrarcı oluyor ve bu da kabul ediliyor.

Ekibin amacı Saddam'ın devrilmesine yönelik olarak Kuzey Irak'ta Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) ile ortak çalışmak. Tim'in ekibinin adı NİL. Bu arada diğer bir ekip de, Besut Barzani yönetimindeki Kürdistan Demokrat Parti (KDP) ile çalışmak üzere görevlendiriliyor.

Savaş yaklaşıyor. Tim ve ekibinin amacı, Saddam karşıtlarını desteklemek, Saddam rejimine bağlı olanlar arasından yeni ajanlar devşirmek ve kitle imha silahları konusunda bilgi edinmek.

NİL ekibinin lideri Tim ve diğer ekip lideri, işte böyle bir ortamda Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı'na gidiyorlar. Tim, Türk generallerle yaptığı görüşmede yemin ediyor ve "Türk tarafıyla elde ettikleri istihbaratı paylaşacaklarını", "Türk tarafını olayın içinde tutacaklarını" söylüyor. Ekiplerin, Irak'ta gizli bir rejim değişikliği için çalışmadıklarını söylüyor. Ajan devşiren biri için generallere yalan söylemek hiç de zor olmuyor. sonuçta, Tim ve diğer ekibin lideri, generalleri ikna ettiklerine inanıyorlar.

Tim ve ekibi önce Diyarbakır'a uçuyorlar. Buradan Jeep Cherokees ve Land Cruisers'larla Kuzey Irak'a geçiyorlar. Konvoy, Celal Talabani'nin bir dönem saklandığı Kalachualan'a yöneliyor.

Tim'in ekibi siyah kutularda 100'lük desteler halinde on milyonlarca dolar taşıyorlar. Tim'in payına 32 milyon dolar düşüyor ve bu parayı "akbabalar"a sunacak....

Tim, Kalachualan'da Türkler'i aynı yerde bulunmamak konusunda ikna ediyor... Tim, bulacağı ajanlara ne bir Türk'ün ne de bir başkasının ulaşabilmesine bu noktada hiç bir biçimde izin veremezdi...
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2004 Cumartesi 15:20:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?