24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Türk halkı gribi ciddiye almıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), uzun yıllardır dünya çapında laboratuvarlar ve izleme ağları kurarak seyrini ve hastalığa neden olan aktif virüsleri izlemek ve önlem almak yoluyla başa çıkmaya çalıştığı grip hastalığını, Türk halkının ciddiye almadığı bildirildi.

Fransa aşı ve serum üreticisi Aventis Pasteur şirketinin hazırladığı dosyaya göre, sonbahar ve kış aylarında, her yıl dünya nüfusunun yüzde 5 ile 15’i gribe yakalanıyor.
Türkiye’de son yıllarda astım, şeker ve kalp hastaları gibi yüksek risk gruplarının aşılama kampanyalarına ve gribe karşı bilinçlendirme çalışmalarına rağmen görülen vaka sayıları, hastalığa bağlı ölüm oranları, aktif olan grip virüsleri gibi resmi ve düzenli bilgilerin bulunmadığı belirtildi.
Dünyanın 80 ülkesinde WHO ile işbirliği yapan 115 ulusal laboratuvarca her grip mevsiminde aktif olan influenza virüsleri rutin olarak izlenirken, Türkiye’deki ilgili üniversiteler, doktorlar, çeşitli sağlık vakıfları, risk gruplarındaki bilinçli hastalar, ölüme sebebiyet verebilen bu hastalığa yeteri kadar önem vermiyor.

Türkiye’de mutlaka aşılanması gereken astım, şeker, kalp, böbrek hastaları gibi yüksek risk grubuna giren hasta sayısının 14-15 milyon kişi olduğu hesaplanıyor. Türkiye’de aşılanan kişi sayısı genel nüfus ele alındığında her bin kişide 16 kişi iken, AB ülkelerinin bu konudaki ortalaması ise her bin kişide 128 olarak tespit edildi.

Türkiye’de aşılanan kişi sayısının az olmasının en önemli nedenlerinin başında bilinçsizlik gelirken, yüksek risk gruplarında aşılama bedellerinin devlet tarafından ödenmemesi de bunda etkili oluyor.

Her dönem kendini değiştirebilen virüs yapısı nedeniyle sürekli takip edilmesi ve korunulması gereken bulaşıcı bir solunum sistemi enfeksiyonu olan grip, bağışıklık sistemini zayıflatması nedeniyle özellikle risk grubu hastalarında tehlikeli oluyor. Her yıl ABD’de yaklaşık 20 bin kişinin ölümüne neden olan grip, tüm dünyada okula veya işe devamsızlığın yüzde 10-12’sinden sorumlu tutuluyor.

Gripten korunmanın en aktif yolu olan grip aşıları, her sene WHO tarafından dünya çapında yapılan araştırmalarla en yaygın olan virüslere karşı bağışıklık sağlıyor. Bu sene de aralık ayının sonuna kadar olan dönemde, özellikle ölümcül risk taşıyan gruplar olan 65 yaşın üzerindeki kişilere, kalp hastalarına, şeker hastalarına, astımlılara ve böbrek hastalarına, ikincil olarak da 6-23 aylık çocuklara, 50-64 yaş grubuna, sağlık ve toplum hizmetinde çalışanlara ve risk grubundakiler ile yakın temasta olanlara grip aşısı yaptırmaları tavsiye ediliyor.

KENTHABER
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2003 Perşembe 12:24:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?