18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türk işyerleri yağmalandı

Kırgızistan’da seçimlerin ardından çıkan olaylar ve yağma hareketleri, başkent Bişkek’i tam bir ’’ölü kente’’ büründürmüş durumda.

Kentteki mağazaların çok büyük çoğunluğunun camlarının kırıldığı, içerideki malların hepsinin yağmalandığı ve çatılarının aşağıya indirildiği, duvarlarının yıkıldığı gözleniyor. Sağlam kalan az sayıda dükkan da kapalı durumda, kentte açık işyeri görmek imkansız gibi.
Halk da endişe, şaşkınlık ve tedirginlik dolu ifadelerle yağmalanmış dükkanların önünde toplanarak olup bitenleri izliyor. Etrafta, yağmalanan mağazalardan arta kalan eşyaları yükleyip götüren kişiler dikkat çekiyor. Bir Kırgız kadının, buralardan topladığı eşyaları biraz ötede tezgah kurarak sattığı gözlendi.

Bu arada çok sayıda yabancı gazeteci, Bişkek sokaklarında çekimler yapıyor.
Kentin en büyük alışveriş merkezi olan, Türklere ait Beta Stores, yağmadan ilk ’’nasibini alan’’ yer olmuş. Bina, etrafındaki kırık cam parçaları, yakılmış, duvarları indirilmiş ve malları tamamen boşaltılmış mağazalarıyla tam bir harabeye dönüşmüş durumda.

Mağazaların Türk sahipleri, alışveriş merkezinin önünde zarar tespiti yapmaya çalışırken, binada çalışan işçiler de, işlerini kaybetmenin verdiği şok ve üzüntüyle, etrafta toplanmış yetkililere şimdi ne yapacaklarını soruyor.
Kentte çok sayıda Türk işyerinin zarar gördüğü gözleniyor, ancak bu durumun Türklere karşı herhangi bir düşmanlıktan değil, kentte en çok Türk mağazası bulunması ve en modernlerinin Türklere ait olmasından kaynaklandığı belirtiliyor.
AA muhabirinin görüştüğü Bişkekliler, yağma hareketlerini yapanların, devrik Devlet Başkanı Askar Akayev’e ait olduğunu düşünerek özellikle modern yerleri hedef aldığını kaydediyor.
Bazı vatandaşlar da, yağma olaylarının Akayev yanlısı kişilerin öfkeli kalabalıkları kışkırtması sonucu patlak verdiğini söylüyor.
Düne kadar Başkanlık Sarayı Beyaz Ev’in önünde kurdukları çadırlarda konaklayan Akayev muhaliflerinin destekçileri, sayıları azalsa da hala beklemeye devam ediyor. KelKel gençlik örgütünün üyelerinden oluşturulan milis güçleri de Beyaz Ev’i koruyor.


HALK ENDİŞELİ

Bişkek halkı, olanları büyük bir endişe ve şaşkınlıkla izlerken, gerekli tedbirlerin bir an önce alınması ve durumunu normale dönmesini arzu ediyor.
AA muhabirlerini görünce, bulunduğu binanın 5’inci katından seslenip aşağıya inen yaşlı bir kadın, içindeki öfkeyi dışa vurarak, olanlara isyan ediyor.
Apartmanın yöneticisi olan kadın, evinin önündeki dükkanlara saldırılar sırasında, ’’Siz de Müslümansınız, saldırdığınız dükkanların sahipleri de Müslüman, neden zarar veriyorsunuz’’ diye seslenerek yağmacılara karşı koymaya çalıştığını, ancak başarılı olamadığını kaydediyor. Yaşlı kadın, yan dairede bir grup Türk kız öğrencinin kaldığını, öğrencilerin korku içinde beklediğini ve Türkiye’ye dönmek istediğini belirtiyor.
Kucağında çocuğuyla yağmalanmış bir mağazanın önünde bekleyen İzad adlı bir Kırgız da, hükümetin bu olaylara izin vermemesi ve bir an önce tedbir alınması gerektiğini ifade ederek, ’’Yağmacılar, gruplar halinde gelip yağmalayıp kaçıyor. Korku içindeyiz’’ diye konuşuyor.

’’YABANCI YATIRIMCILAR ETKİLENİYOR’’

Yağmalanan Beta Stores alışveriş merkezinde mağaza müdürü olarak görev yapan Ali Öztürk de, yağmacıların daha çok gösterişli, modern, temiz yerlere saldırdığını, çünkü bu tür yerlerin Akayev’e ait olduğunu düşündüklerini kaydediyor.
Olayları çıkaranların kentin her noktasını çok iyi bildiklerine dikkati çeken Öztürk, muhalefet liderlerinin insanları ayaklandırdığını, ancak sonra kontrolü kendilerinin de kaybettiğini belirtiyor. Öztürk, ’’olayların tarihi gelenekten de kaynaklanmış olabileceğini’’, yağma yapanların, ’’Savaş kazandık, yağma haktır’’ şeklinde bir düşünce içine girmiş olabileceklerini ifade ediyor.
Ülkede hükümet kurulsa da milliyetçi akımların öne çıkacağı tahminini dile getiren Öztürk, yabancıları sıkıntılı günlerin beklediği, olayların yabancı yatırımcıları da olumsuz yönde etkileyeceği yönünde görüş bildiriyor.
Beyaz Ev’in önünde muhalif gruptan Ormanbey Bekiyev adlı bir Kırgız da, yönetimin halka geçtiğini belirterek, ’’Akayev’i de halk seçmişti, ama o verdiği sözleri yerine getiremedi, ülkeyi aile hanedanına dönüştürdü’’ diye konuşuyor.
Bekiyev, yeni oluşturulan hükümetin temiz, düzgün, iyi bir gelecek sözü verdiğini, kendilerinin de onlara inandıklarını kaydediyor. Bekiyev, yağmalama olaylarının kendileriyle hiçbir bağlantısı olmadığını da belirterek, olayları Akayev yanlılarının kışkırttığını ileri sürüyor.

İNTERFAX: AKAYEV RUSYA’DA

Kırgızistan’ın devrik Devlet Başkanı Askar Akayev’in Rusya’ya geldiği ileri sürüldü.
Rusya’nın İnterfax haber ajansı, kaynağını belirtmeden verdiği haberde, Akayev’in dün gece Rusya’ya geldiğini bildirdi.
Haberde, Akayev’in Rusya’ya Kazakistan’dan geldiği belirtilirken, Kırgızistan’ın Moskova Büyükelçiliği, devrik lidernin nerede olduğuna dair kendilerinde bilgi bulunmadığını açıkladı.
’’Newsru’’ internet sitesi de, Akayev’in dün gece Kazakistan’dan Rusya’nın başkenti Moskova’ya geçmiş olabileceğini duyurdu.
Haberde, resmi olmayan bilgilere göre Akayev’in dün akşam Kazakistan’dan ayrılarak Moskova’ya gelmiş olabileceği belirtilirken, Rus yetkililerden bu konuda şu ana kadar açıklama yapılmadı.

AA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2005 Cumartesi 13:13:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?