19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

Türk Kadınları Kuma İstemiyor...

CHP’nin anket sonuçlarına göre kadınların önemli gördüğü diğer konular şöyle: Resmi nikahla imam nikahı birlikte olmalı; türban sorunu çözülmeli; Türkiye dini değil, çağdaş hukukla yönetilmeli; Türkiye AB üyesi olmalı; devlet insan haklarına saygı göstermeli; terörün kaynağı din değil. Anket 11 ilde 300’ü kara çarşaf kullanan, 600’ü türbanlı, 600’ü başörtülü ve 600’ü başı açık kadınla yapıldı.

CHP Bilim Yönetim Kültür Platformu’nun hazırladığı Kadın 2004 Raporu CHP MYK Üyesi İstanbul Milletvekili Bülent Tanla tarafından, CHP Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı.

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Konya, Samsun ve Trabzon illerinde yaşayan toplam 2 bin 100 kadın üzerinde yapıldı.

Birçok araştırmacı ve akademisyenle beraber yürütülen çalışmada, siyasetten, modaya bir çok soru kadınlara soruldu.

SİYASİ SORUNLAR

Araştırmada, kadınlara Türkiye’nin en önemli siyasi sorunun ne olduğu sorusu yöneltildi.

Çarşaflı bayanların yüzde 34’le temsil edilen büyük çoğunluğu türban, ikinci sırada ise yüzde 27,9 ile terör olduğunu belirtirken, türbanlı kadınların yüzde 24,9’u terör yüzde 23,5’I türban yanıtını verdi.

Başörtülü ve başı açık kadınlar ise ilk sırada terör, ikinci sırada ise Avrupa Birliği’nin en önemli siyasi sorun olduğunu belirtti.

ORTAK SORUN GEÇİM SIKINTISI

Kadınların, kişisel olarak öncelikli sorunlarının başında ise geçim sıkıntısı geldi. Bu soruya, çarşaflı kullanan kadınların yüzde 64,2’si, türbanlı bayanların yüzde 55,5’I, başörtülü bayanların yüzde 59,9’u, başı açık bayanların da yüzde 56,7’si geçim sıkıntısı yanıtını verdi.

İKİNCİ SORUN SAĞLIK

Bayanların hepsi, ikinci sorunlarının sağlık olduğunu belirtti.

Anket kapsamında, kadınlara, Türkiye’de devlet kurumlarının insan haklarına saygılı olup olmadığı sorusu yöneltildi.

DEVLET İNSAN HAKLARINA SAYGISIZ

Çarşaflı kadınların yüzde 62,7’si, türbanlı kadınların yüzde 57,4’ü, başörtülü kadınların yüzde 52,2’si, başı açık kadınların yüzde 65,2’si bu soruya "saygısız" yanıtını verdi.

KADINLAR MECLİS’TE TEMSİL EDİLMİYOR

Kadınlar, Meclis’teki kadın milletvekili sayısını ise az buldu. Çarşaflı kadınların yüzde 52,2’si, türbanlı kadınların yüzde 64,6’sı, başörtülü kadınların yüzde 64,7’si, başı açık kadınların yüzde 83,7’si Meclis’teki kadın milletvekili sayısının yetersiz olduğunu ifade etti.

KADINLAR AB’Yİ İSTİYOR

Kadınlar Türkiye’nin AB üyeliğini ise destekledi.

Çarşaflı kadınların yüzde 47’si, türbanlı kadınların yüzde 65,6’sı, başörtülü kadınların yüzde 65,4’ü, başı açık kadınların yüzde 76’sı AB üyeliğine "evet" dedi.

IRAK OPERASYONUNA TEPKİ

ABD’nin Irak’a yönelik operasyonu da kadınlara soruldu.

Kadınların yüzde 80’e ulaşan çoğunluğu bu operasyona, yüzde 40’a yakın bölümü de Türkiye’nin Irak operasyonundaki tavrına tepkili olduğunu belirtti.

TERÖRÜN KAYNAĞI

Dünyada ve Türkiye’deki terörün kaynağının radikal dinci örgütler olduğu düşüncesine katılıp katılmadığı kadınlara soruldu.

Çarşaflı kadınların yüzde 60’ı türbanlı kadınların yüzde 51’I bu düşünceye katılmadığını belirtirken, başörtülü kadınların yüzde 39,8’i soruya "bilmiyorum" yanıtını verdi, başı açık kadınların yüzde 43,5’i bu düşünceye katıldıklarını bildirdi.

KADINLAR ŞERİAT İSTEMİYOR

Kadınlara, "Atatürk’ün kurduğu Türkiye çağdaş hukuk kuralları ile mi yoksa dine esaslara dayalı kurallarla mı yönetilmeli" sorusu yöneltildi.

Çarşaflı kadınların yüzde 50,2’si, türbanlı kadınların yüzde 72,9’u, başörtülü kadınların yüzde 81,5’i, başı açık kadınların yüzde 98.4’ü bu soruya "medeni ülke kuralları ile yönetilmeli" yanıtını verdi.

KADINLAR TASARRUF YAPAMIYOR

Kadınlara tasarruf alışkanlığı da soruldu. Kadınların büyük bir çoğunluğu bu soruya "yapamıyorum" yanıtını verdi.

MODAYI TAKİP ETMİYORLAR

Kadınlara modayı takip edip etmedikleri soruldu. Çarşaflı kadınların yüzde 91,6’sı, türbanlı kadınların yüzde 75,3’ü, başörtülü kadınların yüzde 80,2’si, başı açık kadınların yüzde 54,1’I modayı takip etmediğini bildirdi.

TAKI VE MAKYAJ

Çarşaflı kadınların yüzde 60.6’sı takı kullanmıyor, yüzde 90.6’sı ise makyaj yapmıyor. Türbanlı kadınların yüzde 61.3’ü takı kullanıyor, yüzde 65.2’si ise makyaj yapmıyor.

Başörtülü kadınların yüzde 51.9’u ile başı açık kadınların yüzde 76.6’sı takı kullanıyor. Başörtülü kadınların yüzde 72.5’si makyaj yapmıyor, başı açık kadınların yüzde 77.4’ü ise yapıyor.

ÇARŞAFLI KADINLAR ÖRGÜTLENİYOR

Örgütlenme konusunda çarşaflı kadınların oranının yüksek çıkması da dikkat çekti.

Derneklerle ilişkisi olan kadınlar en fazla yüzde 10.5 oranı ile çarşaflı kadınlar oldu. Başı açık kadınların yüzde 7.2’si, türbanlı kadınların yüzde 4.3’ü, başörtülü kadınların ise sadece yüzde 2.5’inin derneklerle ilişkisi bulunuyor.

DOĞUM KONTROLÜ VE KÜRTAJ

Kadınlara doğum kontrolü ve kürtaj hakkında sorular da soruldu.

Kadınların iki konuya da olumlu yaklaşması, CHP tarafından "çağdaş dünyadaki kadınların yaklaşımlarına uygun" şeklinde değerlendirildi.

KUMAYA HAYIR

Kadınlara kuma konusuna tepki gösterdi.

Çarşaflı kadınların yüzde 90.7’si, türbanlı kadınların yüzde 91.9’u, başörtülü kadınların yüzde 94’ü, başı açık kadınların ise yüzde 89.5’i "Kocanız eve ikinci bir eş getirirse kabul eder misiniz" sorusuna "kabul etmem" yanıtını verdi.

CİNSEL SORUNLAR PAYLAŞILIYOR

Kadınların eşleriyle cinsel konularda açıkça konuşup konuşmadıkları soruldu.

Çarşaflı kadınların yüzde 37.9’u, türbanlı kadınların yüzde 54.9’u, başörtülü kadınların yüzde 52.2’si, başı açık kadınların yüzde 47’si eşleriyle cinsel konuları konuşabildiklerini bildirdi.

HEM RESMİ HEM DİNİ NİKAH

Kadınların büyük bir bölümünün dini nikah ve resmi nikahı bir arada istemeleri dikkat çekti.

Çarşaflı kadınların yüzde 85.9’u, türbanlı kadınların yüzde 86.2’si, başörtülü kadınların yüzde 77.2’si, başı açık kadınların yüzde 74.4’ü "hem dini hem resmi nikah" dedi.

YABANCIYA KIZ YOK

Kadınlara çocuklarının yabancı veya Müslüman olmayan biriyle evlenmelerine nasıl baktıkları soruldu.

Çarşaflı kadınların yüzde 80.1’i, türbanlı kadınların yüzde 64.5’i, başörtülü kadınların yüzde 58.9’u bu konuya hayır yanıtını verdi. Başı açık kadınların yüzde 53.2’si evet dedi.

KADINLAR EDEBİYAT SEVİYOR

Kadınların ev sevdiği dersin başında Türkçe ve edebiyat geldi.

Kadınların büyük bir çoğunluğu kızlarla erkeklerin aynı sınıfta okutulmasına onay verirken, çarşaflı kadınların yüzde 50.5’i "hayır okutulmamalıdır" yanıtını verdi.

DİN

Araştırma, kadınların yarıya yakın bölümü Kur’an kursuna gittiğini, yüzde 80’e yakın kısmının ailesinden din eğitimi aldığını ortaya koydu.

Kadınlar en fazla oruç ve zekat ibadetlerini yerine getiriyor.

Kadınların eşlerinin Cuma namazı ile Bayram namazına gitme oranları da yüksek. Çarşaflı kadınların dini cemaatlerle ilişkisi yüzde 20.2 düzeyinde, başı açık kadınların hiçbirin dini cemaatlerle ilişkisi bulunmuyor.

YILBAŞI KUTLAMASI

Yılbaşı kutlamalarına çarşaflı kadınların yüzde 83.6’sı "Hıristiyan adedi" olduğu gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Bu oran türbanlı kadınlarda yüzde 61.5, başörtülü kadınlarda ise yüzde 49.9. Başı açık kadınların yüzde 84.3’ü ise yılbaşı kutlamalarına olumlu yaklaşıyor.

TÜRBAN SORUNU VAR MI?

Kadınlara "Türkiye’de türban sorunu var mı" sorusu yöneltildi.

Çarşaflı kadınların yüzde 86.4’ü, türbanlı kadınların yüzde 86.7’si, başörtülü kadınların yüzde 78.2’si, başı açık kadınların yüzde 83.5’i bu soruya "var" yanıtını verdi.

KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI

Kitap okuma alışkanlığı oranı kadınlarda düşük çıktı.

Araştırma, kadınların boş zamanlarını televizyon izleyerek geçirdiğini ortaya koydu.

Kadınlar en fazla yerli dizi izliyorlar. Çarşaflı kadınların önceliği ise dini yayınlar, sonra yerli diziler.
kenthaber
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2004 Salı 17:13:16
Güncelleme :29 Eylül 2004 Çarşamba 11:16:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?