23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Türk karasularına TBMM güvencesi

Denizi kirletme riskine karşı sigorta yaptırmayan gemilerin Türk kara sularına giremeyeceğini öngören tasarı TBMM’de kabul edilerek yasalaştı.

TBMM Genel Kurulu’nda, Deniz Çevresinin Petrol ve Diğer Zararlı Maddelerle Kirlenmesinde Acil Durumlarda Müdahele ve Zararların Tazminine ilişkin Yasa Tasarısı kabul edildi. Ulla gemisinin İskenderun Körfezi’nde batmasının ardından yasalaşması için hükümetin hız verdiği yasa, denizi kirletme riskine karşı sigorta yaptırmayan gemilerin Türkiye karasularına giremeyeceğini öngörüyor. Aynı zorunluluğu kıyılardaki fabrika, tersane ve tatil köyleri için de öngören yasa ayrıca, sigorta yaptırmayan kıyı tesislerine çalışma izni verilmemesini de düzenliyor.

ACİL MÜDAHALE BİRİMİ

Yasaya göre, deniz kirliliğine karşı ulusal acil müdahale planı hazırlanarak acil müdahale birimi oluşturulacak. Zararların belirlenmesi için Bakanlık temsilcisinin başkanlığında Müsteşarlık, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile ilgili valilik ve belediyelerin temsilcilerinden zarar tespit komisyonu oluşturulacak.

KARIŞANLAR DA HABER VERECEK


Yasaya göre, tazminat taleplerinde zaman aşımı süresi zararın öğrenildiği ve sorumlu tarafın tespit edildiği tarihten itibaren beş, olayın meydana geldiği tarihten itibaren de on yıl olacak. Yasa olayı gören, duyan ve haberdar olanlar dışında olaya karışanlara da kirlenme veya kirlenme tehlikesini ilgili makamlara bildirme yükümlülüğü getiriyor.


ANKA / HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 4 Mart 2005 Cuma 01:07:40
Güncelleme :4 Mart 2005 Cuma 01:12:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?