20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Türk müteahhitlerin Rusya kapısı kapanıyor mu?

Moskova'da çatısı çöken su parkını inşa eden Koçak İnşaat'ın bu ülkedeki faaliyet lisansı durduruldu. Rusya'nın inşaat denetleme birimi Gosstroy'un başkanı Nikolay Koşman, çökmeyle ilgili araştırma sonuçları belirlenene kadar, ilgili tüm şirketlerin faaliyet haklarının iptal edildiğini bildirdi.
İnterfaks ajansı ise geçtiği haberde, su parkının inşaatına finansman, insan gücü ve malzeme desteği veren Rus Sberbank, Koçak İnşaat, Severostal, Kondor ve Teknonikol şirketlerinin faaliyet lisanslarının dondurulduğunu duyurdu.
Bu arada Rus basını, çökmeyle ilgili haberleri bugün birinci sayfadan verdi.
Moskovskiy Komsomolets Gazetesi, kazayı oluşturan 5 nedeni ortaya çıkardı. Gazete, çökmenin sebeplerini, "Betonun kalitesiz, projenin hatalı olması, su parkı işletmecisinden kaynaklanan usulsüzlükler, taşeron şirketlerin ve mühendislerin hatası" şeklinde sıraladı.
Gazete haberinde, Koçak İnşaat'ın Rusya'da faaliyet gösteren diğer Türk inşaat şirketleri gibi inşaat malzemesinden çalarak yapının dayanıklılık değerini düşürdüğünü yazdı. Kazada, inşaatçıları birinci dereceden suçlu bulan Moskovskiy Komsomolets, "Parkın çatısında kar birikmesi senaryosu tamamen ortadan kaldırıldı" dedi.
Vedomosti Gazetesi ise bugünkü sayısında yer alan haberde, su parkının Moskova Belediye Başkanı Yuriy Lujkov'un eşi Elena Baturina'ya ait olduğu bildirildi. Gazete, Moskova Belediye Başkanı'nın eşine ait olan bir eğlence merkezinin kalitesiz inşa edilmesinin mümkün olmadığını bildirdi. 
      Vremya Novosti Gazetesi de, kazayı ''Transvaal enkaz haline geldi çünkü, kötü bir şekilde inşa edildi'' başlığıyla duyurdu.
      Haberde, Avrupa'nın en büyük Aqua Park'ının çökmesiyle birlikte birçok sorunun da gündeme geldiği belirtilerek, şunlar kaydedildi: ''Böylece eski sorular tekrar gündeme geliyor. Türk inşaatçılar burada verdikleri ucuz fiyatlarla ve minimum çalışma güvenliğiyle hala hoş karşılanabilir mi? (Bu konu Türkiye'de de özellikle depremden sonra sıkça tartışıldı) Kentteki inşaat malzemelerinden gerçekten çalma imkanı yok mu? Müteahhit firmalar gerçekten de dürüst bir rekabet ortamında mı seçiliyorlar?'' Aqua Park inşaatının sonunda Koçak İnşaat en zor konunun çatıya beton konulması olduğunu açıkladığı (2 bin metreküpten fazla beton) kaydedilen haberde, şöyle denildi:
      ''Cam çatı, merkezi Belçika'da bulunan ve dünyanın en büyük cam üretici Japon Asahi firmasının Avrupa temsilcisi olan Glaverbel Grubu tarafından yapıldı. Moskova'daki önemli mimarlardan biri bu durumdan acele bir sonuç çıkarılmamasının önemli olduğunu söyledi. Çünkü bu insanların yaşamını etkileyecek. Yasa, kusuru olan mimar, mühendis ve dizaynı yapan kişiler için ağır hapis cezası öngörüyor. Kazaya şu faktörler neden olmuş olabilir: mühendislik hatası (projenin dizaynındaki yanlışlar), inşaat (teknolojik hatalar), inşaatın yanlış şekilde yerleştirilmesi gibi.'' Vremya Novosti gazetesi de, ''ileri teknolojiyle rekor bir sürede yapılan inşaat'' başlığıyla verdiği haberde, şunları kaydetti:
      ''Koçak İnşaat yetkililerinin ifadesi alındı. Koçak İnşaat 15 yıldır Rusya'da faaliyet gösteriyor. Transvaal Koçak Grubu'nun yaptığı en büyük proje ama yaptıkları ilk Aqua Park değil. Bu grubun yaptığı benzer tesis Samara'da başarılı bir şekilde çalışıyor. Şirket Sovyet döneminde Pitsunda'da oteller, Hanti Mansyisk'te üniversite ve kampus ve Moskova'daki yönetim komplekslerini başarılı bir şekilde yaptılar. Şirketin Kazan, Omsk, Surgut ve Samara'da da etkinliği var.''
     
     ''2002 YILININ EN BAŞARILI PROJESİYDİ''

      İzvestiya gazetesi de, ''2002 yılının en başarılı projesiydi'' başlığıyla verdiği haberde, şunları kaydetti:
      ''Moskova Belediye Başkanlığı Kamu Konseyi danışmanı uzman Aleksi Klimenko, trajedinin gerekçesini şu şekilde açıkladı: Aqua Park'ın dizaynını yapan Nodar Kançeli en iyi dizaynırlardan biri. Ben kazanın nedeni olarak dizaynının değil, inşaat hatası olduğu konusunda yüzde 99 eminim. Kançeli, her dizaynınında öncelikli olarak güvenlik konusunu en az 10 kez düşünür. Fakat bu dizaynın nasıl uygulandığıysa ayrı bir konu. Özellikle bunun Türkler tarafından yapıldığını göz önünde bulundurursanız. Özellikle Türk inşaat şirketlerinin Kraşye Holmi'de yaptığı Müzik Evi'ni gidip görürseniz, bu inşaatın nasıl baştan savma olduğunu sıradan insanlar bile anlayabilir. Türkler daha az masraflı olsun diye, burada yerleşik olmayan kişileri çalıştırıyor.'' Klimenko, yine de gerçeğin soruşturma sonucu ortaya çıkacağını ve bunun beklenmesi gerektiğini söyledi.
     
     "SORUŞTURMANIN BİTMESİNİ BEKLEYİN"

      Moskova'da dün tavanı çöken yüzme ve eğlence merkezi Transvaal Aqua Park'ın mimari projesini çizen Sergey Kiselyoy Mimarlık Bürosu, medyanın inceleme sonuçlanmadan nihai bir sonuç çıkarmamasını istedi.
      Şirketten bir yetkili, İtar-Tass'a yaptığı açıklamada, ''Müteahhit firma, kazada bir sorumluluğu varsa bundan kaçmayacak'' diye konuştu.
      Yetkili, binanın beton ve demir kalıbının, müteahhidin doğrudan başka bir firmadan kiraladığı ''çok yetenekli uzmanlar'' tarafından dizayn edildiğini söyledi.
      Rus-Türk İşadamları Birliği'nin (RTİB) Başkanı Ali İhsan Akıskalıoğlu da A.A muhabirine yaptığı açıklamada, kazanın talihsiz bir olay olduğunu belirterek, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.
      Türk medyasında yer alan haberlere dikkati çeken Akıskalıoğlu, ''Soruşturma sonuçlanmadan, kurumların hedef alınmaması gerekir. Mahkemenin bu konuda yapacağı resmi açıklama sonuçlanıncaya kadar kurumlara önyargıyla yaklaşılmaması lazım'' dedi. Koçak İnşaatın sahibi İsmail Koçak'ın yaklaşık 15 yıldır Rusya'da yaşadığını ve burada büyük projelere imza attığını belirten Akıskalıoğlu, ''Kusuru olanlar mahkemece belirlenmediği sürece bu konuda önyargılardan uzak durulması gerekir'' diye konuştu.
      RTİB Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada da, Moskova'daki Transvaal Su Parkı'nın çatısının çökmesi sonucu çok sayıda insanın yaşamını yitirmesini büyük bir üzüntüyle karşıladıkları belirtilerek, ''Ölenlere Tanrı'dan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Olayda yakınlarını yitirenlerin acılarını paylaşıyor ve sabır temenni ediyoruz'' denildi.
      Açıklamada, olayla ilgili soruşturmanın resmi makamlarca titizlikle yapılacağına, facianın gerçek nedeninin kısa zamanda ortaya çıkarılacağına inanıldığı belirtilerek, ''Soruşturma sonuçlanana kadar herhangi bir şirket, şahıs veya kurumun suçlanmaması ve hedef gösterilmemesi konusunda herkesin gerekli hassasiyeti gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz'' görüşüne yer verildi.
      Bu arada, Moskova savcılık Bürosu tarafından yapılan açıklamada, kazada şu ana kadar 25 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
FUAD A. MALİKOĞLU - MOSKOVA (İHA)
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2004 Pazartesi 18:19:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?