24
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Türk Papa’nın yerine defnedecekler

Papa 2’nci John Paul, sadece ruhani değil siyasi savaşlar da verdi. Papa, 25 milyon adet satan "Da Vinci Şifresi" kitabından rahatsızdı.

Papa 2’nci John Paul, cuma günü TSİ 11.00’de düzenlenecek cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlanacak. Papa’nın aksi yönde bir vasiyeti bulunmadığı için St. Pietro Bazilikası’nın altında galeriye defnedilecek. Papa, 2000 yılında ‘ermiş’ ilan edildikten sonra naaşı başka yere taşınan ve ‘Türk Papa’ diye bilinen 23’üncü John’un yerine defnedilecek.

KATOLİK dünyası ruhani liderinin ölümüne ağlarken, kardinaller de cenaze töreni için hazırlıklara başladı. Dün bir araya gelen kardinaller, Papa’nın cenaze ile ilgili bir vasiyetinin bulunmadığını, cenaze merasiminin cuma günü TSİ 11.00’de Vatikan’da yapılacağını açıkladılar.

Vatikan Sözcüsü Navarro-Valls, Papa 2’nci John Paul’ün büyük olasılıkla, St. Pietro Bazilikası’nın altındaki galeride daha önce Papa 23’ncü John’un yattığı yere gömüleceğini açıkladı. 23’ncü Papa John, 2000 yılında ermiş ilan edildikten sonra çok fazla ziyaretçi çektiği için naaşı, St. Pietro Bazilikası’na taşınmıştı. Şimdi Papa’nın bu boşalan yere defnedilmesi düşünülüyor.

Angello Guiseppe Roncalli, Papa seçilmeden önce dokuz yıl İstanbul’da görev aldı. Türkiye’de görevliyken Papalık makamına yolladığı mektuplarda Türkleri öven Angello Guisseppe Roncalli, ‘Türk dostu’ olarak görüldü ve Papa 23’ncü John adını aldığında ‘Türk Papa’ diye de anılır oldu.

TÜRK PAPA KİMDİR

1881 yılında İtalya’da doğmuş olan Roncalli, Roma Papalık İlahiyat Fakültesi’nde eğitim görmüş, Birinci Dünya Savaşı’nda yaralı askerlerin başında rahip olarak görev yapmıştı. 1935’te Türkiye ile Yunanistan’da papalık temsilcisi olan Roncalli, 2’nci Dünya Savaşı yıllarında bir yandan Türkiye’de bir yandan da Yunanistan’da görev yaptığı sırada bir efsane oldu. Savaş esirlerinden ailelerine haber ulaştırmaya çalışırken, sık sık hayati tehlike atlattı.

Roncalli’yi efsaneleştiren ise Papalık Delegasyonu’ndan ‘Transit Vize’ çıkartarak pek çok Yahudi’nin savaş bölgesinden gizlice kaçmalarına yardımcı olmasıydı. Binlerce Yahudi, onun sayesinde toplama kampana gitmekten kurtuldu. 1944’te Fransa’ya Papalık Elçisi olarak tayin edildiğinde, barış için çaba sarfetmeyi seçti. XII. Puis’in ölümü üzerine 28 Ekim 1958’de XXIII. John unvanıyla Papa seçildi. Papa 23’ncü John, 2000 yılında ‘Ermiş’ ilan edildi.

KALBİNİ VERMİYORLAR

POLONYALI yetkililer, Papa’nın memleketi Krakov’a gömülmek istemiş olabileceğini umuyorlardı. Krakov Belediye Başkanı Jacek Majchrowski, 455 yıl sonra İtalyan olmayan ilk Papa olan 2’nci John Paul ile ilgili olarak, ‘En büyük Polonyalı’nın Wawel’e defnedilmesini isteriz. Ancak kuralları kilise belirler, biz de buna saygı gösteririz’ dedi. Polonyalılar, naaşı Vatikan’da defnedilse bile kalbinin Krakov’a yollanabileceğini düşünüyorlardı. Ancak Papa’nın bu yönde bir vasiyeti bulunmuyordu.

NAAŞI TAŞINDI

Papa İkinci Jean Paul’ün naaşı Papalık Sarayı’ndan çıkarılarak Aziz Petrus Bazilikası’na taşındı. Bazilika’nın içerisine yerleştirilen naaş dün akşamdan itibaren halkın ziyaretine açıldı. Naaş, Perşembe gecesine kadar ziyarete açık tutulacak.

...
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2005 Salı 20:14:48
Güncelleme :5 Nisan 2005 Salı 20:16:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?