18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türk rakısına Teksaslı talip

Teksaslı viski devi Pacific Group'un Mey Rakı ile flörtü konuşulmaya başladı. Diageo'nun Mey İçki'yi 2.5 milyar dolar karşılığında almayı planladığı kulaktan kulağa dolaşıyor

Wall Street Journal gazetesi, J&B'DEN Smirnoff'a bir çok ünlü alkollü içeceği bünyesinde barındıran dünyanın en büyük içki üreticisi Diageo PLC'nin, Mey İçki'yi 2.5 milyar dolar karşılığında satın almak üzere görüşmelerde bulunduğunu yazdı.

Diageo PLC'nin kesin bir sonuca varmadığı bilgisi yer alırken bazı kaynaklar Diageo'nun Türkiye'de büyümek istediği kaydedeldi. Geçen yıl alkollü içecek pazarının 1.59 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığı Türkiye'de İngiliz Diageo'nun cirosu ise 143 milyon dolar oldu. Milli içecek rakı pazarının yüzde 80'ine hakim olan Mey İçki'nin geçen yıl cirosu ise yaklaşık 900 milyon dolar civarında gerçekleşti.

Haberde Mey İçki'yi 2006'da 800 milyon dolara satın alan TPG'nin, Diageo veya bir başka girişim sermayesi şirketine satışı gerçekleştirememesi durumunda halka arz seçeneğini kullanabileceği de belirtildi. TPG ikinci seçenek olarak gördüğü halka arz için ise JP Morgan, Goldman Sachs, Credit Suisse ve Bank of America Merrill Lynch yetkilendirdiği belirtilmişti.

DIAGEO YEREL RUHLARA DÜŞKÜN

Wall Street haberinde Mey Rakı, milli içki olarak kabul edilen rakı üretimi ile Türk pazarının yaklaşık yüzde 80 paya sahip olduğuna yer verilirken Mey'in votka ve cin gibi aromalı likörler de ürettiğini yazdı.

Diageo için ise haberde; yerel ruhları satın alma düşkündür ifadesi kullanılırken, Çin'de bir ortaklık girişimi kapsamında, Diageo Baijiu of Shui Jing Fang isimli bir markaya sahip olduğu, şirketin hacim itibariyle Çin'in alkollü-içecek tüketimi yaklaşık yarısını oluşturduğu kaydedildi.

TÜRKİYE'DEKİ ATILIMLARA DİKKAT ÇEKİLDİ

Haberde; "Türkiye'nin giderek büyüyen ekonomisi global birleşmelerin odak noktası haline geliyor. Geçen ay, İspanya'nın Banco Bilbao Vizcaya Argentaria şirketi yaklaşık 6.000.000.000 dolarlık Garanti Bankası A.Ş. hissesini satın aldı" denildi. Bu arada, bazı büyük Batılı medya kuruluşlarının gazete ve televizyon istasyonları sahibi Doğan Yayın Holding A.Ş.'ni çembere aldığına da değinildi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2010 Cumartesi 11:26:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?