20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Türk şoförlerinin Irak kabusu

“Allah’a şükür geri döndüm” diyen Unurlu şimdi tekrar Irak yollarına düşecek olmanın endişesini taşıyor. “Beni öldürmeyeceklerinin garantisi yok, korkuyorum” diyen Unurlu, kayıp kamyonunu aramak için bu riski göze alıyor.

Kamyonun 30 milyarı bulan borçlarını ödeyebilmek için Irak’a yük taşıyan Unurlu, şimdi ülkenin bir yerlerinde kendisini bekleyen kamyonunu bulup satmak istiyor.

“Çocuklarım o kadar korkuyorlar ki, pasaportumu saklıyorlar. Irak’a dönebilmek için yeni bir tane edinmem lazım” diyen Unurlu ekliyor: “Bu son gidişim olacak”.

Korkulu yolculuk

Irak’ta geçtiğimiz nisan ayından bu yana, aralarında Türklerin de bulunduğu birçok kamyon şoförü kaçırıldı. Bu şoförlerden birçoğu serbest bırakıldı, ancak en az biri öldürüldü. Kaçırılan Türk şoförler taşımacılık dernekleri arasında da tartışmalar yarattı.

Irak’ta rehin alma eylemleri bir yana, tuzaklar ve silahlı soygunlar da şoförler için tehdit oluşturuyor.

Sınırdan geçişler azaldı

Kaçırılma eylemleri başlamadan önce her gün bin 500 kamyon Habur sınır kapısından Irak’a geçiyordu. Ancak rehin alma olayları birçok firmanın Irak’taki faaliyetlerini durdurma kararı almasına yol açtı.

Irak’ta kaçırılan Türk şoförlerin görüntülerinin kamuoyuna yansımasının ardından, ikinci el kamyon fiyatları da yüzde 10’un üzerinde bir düşüşe geçti. Bugünlerde kamyonlarını elden çıkarmak isteyenler, aylarca beklemek zorunda kalıyorlar. Çünkü artık eskisi gibi talep yok.

"Başka şansımız yok""

Tüm bunlara rağmen, tek ekmek kapıları taşımacılık olan şoförler zorunlu Irak seferlerini sürdürüyorlar. Irak’a gitmekten korktuklarını belirten şoförler, “...ama başka şansımız da yok” diyerek çaresizliklerini gözler önüne seriyorlar.

Çoğu şoför kendilerini Irak’n kuzeyinde Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgede daha güvenli hissediyorlar. Ancak Musul’dan 100 kilometre içeriye girmek korkutucu bir deneyim. Buralarda silahlı soygunlara maruz kalmak işten değil. Birkaç gün önce bir şoförün sadece beş dolar için öldürüldüğü gözönüne alınırsa, şoförlerin niye buralara gitmek istemediğini anlamak güç değil.

Şoförlerin bir bölümü Irak’ın içlerine girmeyi reddederek, sadece bazı bölgelere yük taşımayı kabul ediyorlar.

Hükümet ise şoförlerin güvenliği için yeni önlemler alınacağını söylüyor. Ancak nakliyeciler, “bu sorunla kimse ilgilenmiyor, ne Iraklı yetkililer, ne ABD, ne de Türkiye” sözleriyle umutsuzluklarını dile getiriyorlar.
cnn türk
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2004 Pazartesi 11:54:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?