30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Türk tıp tarihinde bir ilk

Antalya Akdeniz Üniversitesi, Organ Nakli Merkezi'nde 4 yaşındaki Veysel Sögüt'e, 51 yaşındaki amcası Ali Söğüt'ten böbrek nakli yapıldı.

İstanbul'da yaşayan Batmanlı Söğüt ailesinin 4 yaşındaki çocukları Veysel, böbrek hastası olarak dünyaya geldi. 55 günlükken rahatsızlanması sonucu hastaneye kaldırılması sonucu böbrek yetmezliği teşhisi konulan Veysel Sögüt. 5 aylıkken diyalize girmeye başlattı. 55 günlükten bu yana İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören ve diyaliz makınasına bağlanan minik Veysel'i hayata bağlamak için böbrek aranmaya başlandı.

Böbrek nakli için çalışmalara başlayan Sögüt ailesi, İstanbul'da görüştükleri nakil merkezlerinde 6 yaşından küçüklere böbrek nakli yapılmadığını öğrendi. Gazetelerde Akdeniz Üniversitesi'yle ilgili çıkan haberleri okuyan Sögüt ailesi çocuklarını tedavi ettirmek amacıyla Antalya'ya getirdi.

ANNE VE BABANIN UYMADI

Minik Veysel'e anne ve babanın dokuları uymayınca Antalya'da inşaat işçiliği yapan 51 yaşındaki Amca Ali Söğüt, bir böbreğini yeğenine verebileceğini söyledi. Yapılan testler sonucunda Ali Söğüt'ün böbreklerinin doku uyumlu olduğu belirlendi ve nakil yapılmasına karar verildi

2 SANTİMLİK BÖBREĞE 12 SANTİMLİK BÖBREK YERLEŞTİRİLDİ

Türkiye'de ilk defa 4 yaşındaki bir çocuğa böbrek nakli ameliyatı yapılması için Doç.Dr. Alihan Gürkan başkanlığında Dr. Nurettin Ay, Dr. Bülent Dinç ve Dr. Doruk Bahlas'tan kurulan ekip hazırlıklara başladı. Üniversite'de heyecanla takip edilen ameliyat başarıyla gerçekleşti ve 4 yaşındaki Veysel Sögüt amcasından aldığı böbrek ile hayat buldu.

Türkiye'de 4 yaşındaki bir çocuğa ilk defa böbrek nakili yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Alihan Gürkan, "Küçük hastamızın sağlık durumu çok iyi. Veysel'in 1.5 santim boyundaki böbreğinin yerine 12 santim boyunda böbrek taktık. Oldukça riskli bir ameliyattı ancak başarıyla gerçekleşti. Türkiye'de bu konuda bir önyargı var. Yaşı çok küçük ve büyük hastalıran böbrek nakli olamayacağı şeklinde bir önyargı var. Biz üniversite olarak çocuk hastalarımıza da başarılı bir şekilde nakil yapıyoruz. Teknik donanımlarımız ve kapasitelerimiz bu tür ameliyatlar için uygun.

DONDURMA YEMEK İSTİYORUM

Ameliyatın ardından yakınlarına öpücükler saçan minik Veysel ise, en fazla meyve suyu içmeyi ve dondurma yemeyi istediğini söyledi. Hastanenin maskotu haline gelen minik Veysel, Batman'da olan annesine el sallayarak onu çok sevdiğini söyledi. Yeğenine hayat verdiği için çok mutlu olduğunu söyleyen Amca Ali Söğüt ise, "Yeğenime hiç tereddüt etmeden böbreğimi bağışladım. Böyle dünya güzeli, hayat dolu bir çocuğa sağlığını geri verdiğim için çok mutluyum.Bundan daha büyük bir mutluluk olamaz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2008 Cumartesi 13:26:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?