30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Türk TIR'ları mahsur kaldı

Suriye'nin son yaşanan gerginlikten sonra Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşmasını askıyla almasıyla, sınırda büyük bir kaos yaşanıyor.

Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan geçen Türk TIR'ları, Suriye girişte değişen gümrük vergilerinin yeniden hesaplanması nedeniyle uzun kuyruklar oluşturuyor.

Türkiye'den kalkan, hem Suriye'ye hem de bu ülke üzerinden transit geçiş yaparak Ortadoğu'daki diğer ülkelere gitmek için yola çıkan 700 TIR, kasalarında ihraç mallarıyla Babel Hava Sınır Kapısı'nda bekletiliyor. Bununla birlikte çok daha fazla sayıda TIR da belirsizlik nedeniyle Türkiye tarafında bekliyor.

Konuya yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre, uzun kuyruklara serbest ticaret anlaşmasının askıya alınması sonrası gümrük vergilerinin yeniden hesaplanması neden oluyor.

Ancak, iki ülke arasında yükselen siyasi tansiyonun da hesaplamaların geciktirilmesine neden olduğu yönünde de görüşler öne sürülüyor.

Suriye, 1 Aralık'ta anlaşmayı askıya aldığını açıklamıştı. Anlaşma, yürürlükteyken sınırdan geçen araçlar ya hiç ya da çok düşük gümrük vergisi ödüyordu.

GEÇİŞ ÜCRETLERİ DE İKİ KATINA ÇIKTI

Gümrük vergisiyle birlikte Türk taşımacılardan alınan geçiş ücretlerinin de iki katına çıktığı gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Yetkililer, Dışişleri Bakanlığı'nın gerekli çalışmaları sürdürdüğünü ancak gıda başta olmak üzere, inşaat malzemesi ve tekstil ürünlerinin tırlarda beklediğine dikkat çekiyor.

Yaşanan bekleme ile birlikte artan taşıma ve ihracat yükünün, Türkiye'deki üreticilere artan maliyet olarak dönmesi bekleniyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2011 Salı 09:21:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasar ertas IP: 94.135.148.xxx Tarih : 6.12.2011 09:55:47

 Yabanci birileri bu resimdeki hali görünce icinden kis kis gülüyor gibime geliyor. Acaba diyorum. dilimiz disariya dogru uzamaya basladi bu dilin zarar belirtilerimi bunlar yada . birileri bizi dürtekliyor sirtimizi oksuyor. komsunuz böyle diyor sizde komsunuza böyle yapin edin bravo size zarar sizin kar bizimmi seneryosunumu oynuyor  tufalarimi geliyoruz. Bir flim basladi gidiyor. insallah bizim siyah beyaz flimlerimiz gibi olur kötü baslar sonu iyi biter görünüste flim kötü basladi   sonu   iyi biten flimlerimiz  gibi olur. Bekliyelim bakalim ne olacak.