20
Mayıs
2024
Pazertesi
ANASAYFA

Türk vatandaşı olacaklara 'çingene' araştırması

CHP Balıkesir Milletvekili Sedat Pekel, İçişleri Bakanlığı`nın Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunanların Çingene olup olmadıklarının araştırılması için Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri`ne birer genelge gönderdiğini öne sürdü.

CHP Balıkesir Milletvekili Sedat Peker yaptığı açıklamada, 2003 yılında gönderilen genelgede vatandaşlık başvurusunda bulunanlar hakkında temel alınacak ölçütler arasına "Dilencilik ve çingenelik ile ilişkilerinin bulunup, bulunmadığı" konusunun eklenmesinin istendiğini kaydetti. Pekel genelgeyle bu durumun Emniyet Müdürlükleri tarafından da araştırılmasının istendiğini belirtti.

CHP`li Pekel, yurttaşlık için talepte bulunanlar hakkında temel alınacak ölçütleri belirleyen İskan Yasası`nda yer alan ``Göçebe çingeneler, Türkiye`ye muhacir olarak alınmazlar`` hükmünü de eleştirdi.

Bu düzenlemeler ve uygulamaların ``ayrımcılık`` olduğunu ileri süren Pekel, konuyla ilgili olarak verdiği soru önergelerinin de henüz yanıtlanmadığına dikkat çekti. Peker, tepki toplayan mevzuatın AB 2003 Türkiye İlerleme Raporu`nda da eleştirildiğine dikkat çekerek, ``AB`ye girmek için uyum yasaları çıkarttığımız şu günlerde gözden kaçırılmaması gereken bu ayrımcılık düzenlemeleri bir an önce yeniden elden geçirilmelidir`` dedi.
sansursuz.com
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2004 Çarşamba 17:11:27
Güncelleme :1 Temmuz 2004 Perşembe 00:31:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?