18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türk ve Yunan işadamları İstanbul'da toplandı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Hükümet olarak politikamız komşularımızla olan münasebetimizi, işbirliğimizi arttırmaktır" dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Yunanistan Maliye Bakanı Nikos Christodoulakis ve TÜSİAD’ın Yunanistan’daki muadil örgütü Yunanistan Sanayicileri Federasyonu’nu (FGI) Yönetim Kurulu Başkanı Ulysses Kyriakopoulos başkanlığındaki bir heyet ile Çırağan Sarayı’nda düzenlenen öğle yemeğinde bir araya geldi.

Toplantıda sırasıyla, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, FGI Yönetim Kurulu Başkanı Ulysses Kyriakopoulos, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan Türk-Yunan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Selim Egeli ve Yunanistan Maliye Bakanı Nikos Christodoulakis birer konuşma yaptı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan yaptığı konuşmada, İstanbul’da yaşanan patlamaları eleştirerek, "Bu hain olayları şiddetle kınıyoruz. Bu yaşanan çirkin saldırılar, demokrasi, barış ve hoşgörüye yapılan saldırılardır. Türk halkı, değerleri olan vaatlerinden vazgeçmeyecektir. Türk dış politikası, ana politikalardan vazgeçmeyecektir. Ülkemizde yaşanan korkunç saldırılardan sonra Yunanistan’ın ziyareti, bize güven vermektedir. Terörle mücadele yalnız sözle olmamalıdır. UEFA’nın Galatasaray ve Beşiktaş maçlarının yerlerini değiştirmesi, teröre verilmiş bir tavizdir" dedi.

Türkiye’nin 10 yıl süren istikrarsızlıktan sonra düzenli bir istikrara kavuştuğunu belirten Özilhan, "Türkiye, politik ve ekonomik istikrarı muhafaza ederek, reformlarını tamamlayacaktır. Amacımız AB üyeliğidir. Türkiye son derece kararlı adımlar atmıştır. Artık AB ile ilgili müzakerelerini başlatmaya hazırdır. Kıbrıs 1950’lerden beri sorundur. Önümüzde bu sorunun çözümü için eşsiz bir fırsat vardır. Kıbrıs’ta yapılacak olan seçimlerden sonra kim gelirse gelsin, Annan Planı’nı temel almalıdır. Her iki tarafın, talep ve istekleri temel Annan Planı olmak üzere revize edilebilir. Türkiye AB’ ye önemli fırsatlar sağlayacaktır. Türkiye’nin AB’ ye katkısı üyelik sorunlarını aşacaktır" şeklinde konuştu. 

"Terörizm bizi durduramayacak"

Özilhan’dan sonra, Yunanistan Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ulysses Kyriakopoulos bir konuşma yaptı. Sözlerine patlamalarda hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarına başsağlığı dileyerek başlayan Kyriakopoulos, "Son iki haftadır dünyanın gözleri Türkiye’ye döndü. Masum insanlar kaybedildi. Biz masum kişilere patlayan bombaları gerçek bir tespit olarak kabul ediyoruz. Hepimiz yaşadığımız korkunç depremleri hatırlıyoruz. Biz bütün güvenlik uzmanlarının karşı çıkmasına rağmen Türkiye’ye geldik. Bugün komşuyuz, yarın iş ortağıyız. Bizi terörizmin durdurmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye Avrupa oryantasyonuna güç katacaktır. Türkiye’nin AB ’ye katılımını destekliyoruz. Yunanistan’ın AB’ ye katılımı modern ekonomiye geçişi kolaylaştırdı. Her iki ülkede çok daha fazla yabancı yatırımcıya ihtiyaç duymaktadır. Ekonomik ve ticari ilişkiler her iki ülke arasında gelişmiş ve artmıştır. İçinde bulunduğumuz yıl içinde, dış ticaret hacminin bir milyar doları aşacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Türk Yunan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Selim Egeli ise, yarın Ankara’da Çifte Vergilendirmeyi Önlemeye İlişkin yapılacak olan anlaşmanın sakıncalarına değinerek, çifte vergilendirme ortadan kaldırılırsa, ticari ilişkilerde yeni bir dönemin başlamasına vesile olacağını kaydetti. 

"Bu anlaşma ile, aramızdaki münasebetler artacak"

Maliye Bakanı Unakıtan Egeli’den sonra yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bu anlaşmayı uzun yıllardan beri yapmak istediğini belirterek, "Türkiye, bir çok ülkelerle vergi anlaşması yapmıştır. Ama bu anlaşma, diğer ülkelerle yapılan anlaşmalardan farklıdır. Burnumuzdaki komşumuz Yunanistan ile önce yapmamız gereken anlaşmayı yapmamışız. Bu anlaşma ile iş adamlarımız arasındaki münasebetler artacak, Yunanistan ile ekonomik münasebetlerimiz gelişecektir. İki komşunun her zaman birbirine ihtiyacı vardır. Hükümet olarak politikamız, komşularımızla olan münasebetimizi, işbirliğimizi artırmaktır. Anlaşmadığımız noktalar var. Bu problemler konuşularak halledilebilir. İlişkileri kesmekle, sorunlar çözülmez, aksine çoğalır. Akıllı olmak gerek, tarihin kalıntılarına takılıp kalmanın manası yok" dedi.

"Türkiye ve Yunanistan birlikte hareket etmeli"

Son olarak konuşan Yunanistan Maliye Bakanı Nikos Christodoulakis ise, üzüntü ve ümidi bir arada yaşadığını belirterek, "Son haftalarda sizler olayları yaşadınız, bizler izledik. Bu olaylar uluslararası terörizme, barışa ve refaha tehdittir. Çok önemli bir dönemdeyiz. Burada son derece önemli olan ekonomi açısından işbirliğidir. Bizler ekonomik ve işbirliği bağlarımızı güçlendirmeliyiz. Biz ülkemizi ekonomik büyümeye getirdik. Sıra Türkiye’de. Türkiye hızlı şekilde ekonomik sorunların üstesinde gelmeye çalışıyor. AB’ ye katılım süreci, yeni bir çerçeve oluşturmaktadır. Türkiye, Yunanistan ile ekonomik işbirliği ilişkileri, yeni imkanlar sağlıyor. Yunanistan ve Türkiye birlikte olmalı" şeklinde konuştu.

Yunanistan ve Türkiye’nin Karadeniz Ekonomi İşbirliği üyesi olduğunu kaydeden Christodoulakis, "Bu büyüme fırsatı sadece Karadeniz ile değil, bütün bölgelerde yaygınlaştırılmalıdır. Biz çok kez Doğu Akdeniz’i çatışmalar bölgesi olarak gördük, şimdi önemli bir misyonumuz var. Bu da, bu bölgeyi barış ve demokrasi bölgesi haline getirmektedir. Türkiye ile Yunanistan ilişkileri daha da güçlenecektir. Bu perspektifte Kıbrıs’ın AB’ ye katılım ilişkilerimizi güçlendirecektir. Şimdiye kadar önemli aşamalar kaydettik. Çeşitli aşamalarda iş birliği yaptık. Fakat bunlar yeterli değildir. Bu işbirliğinin lokomotifi yarın imzalanacak olan anlaşmadır. Yarınki anlaşma, yalnızca 5 yıllık duraklamanın sonu olmayacaktır. Her iki hükümetin çözüm bulma kararlılığını gösterecek, aynı zamanda dünyaya Türkiye ve Yunanistan’a varlığını yeniden bildirmeye başlayacaktır" dedi. 

"İki ülkeye pivot görevi"

Söz konusu anlaşma ile çeşitli ticari engellerin kalkacağını belirten Bakan Christodoulakis, "Örneğin bilimsel teknolojik işbirliği için sadece üniversiteler yeterli değildir. Endüstri ve KOBİ’ler de buna katılması gerekir. Enerji sektöründe AB çevresindeki ülkelerle önemli transformasyonlardan geçiliyor. AB hali hazırda Rusya ve diğer ülkelerle görüşerek enerjiyi AB’ye aktarma çabasındadır. Türkiye ile bir kaç yıl önce doğalgaz anlaşması yaptık. Türkiye ve Yunanistan enerji harbi için Avrupa Birliği’nde pivot rol oynayabilir. Ortak boru hattı son safhasına gelmiştir, elektrik sistemleri için aynı şey söylenebilir. Her iki ülkede de düşük maliyetli turizmi geçmişe kaydırmalı, yeni imkanlar ortaya çıkarmalıdır. Yüksek kalite, yüksek mücadele gücü bu da karşılıklı mücadeleyi getirmektedir. Benim kanımca yarınki anlaşma, fırsatlar, fikirler ve imkanlar sağlayacaktır. Türkiye ve Yunanistan sınırındaki yol modernizasyonu merkezi öncelik olmalıdır. Bu yolda Avrupa’daki yol düzeyine getirebiliriz" açıklamalarında bulundu.

Bankacılık ve sermayenin Türkiye ve Yunanistan açısından önemli olduğuna da değinen Yunanistan Maliye Bakanı Nikos Christodoulakis, "Yunanistan’ın bankacılık faaliyetleri Türkiye’de az. Er veya geç bankacılık sektörü daha fazla bütünleşecektir. Ben daha aktif insiyatifler görmek isterim. Bu süreçte anahtar, ekonomik bağlantılar olabilir" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından TÜSİAD tarafından düzenlenen yemek, sektörün yuvarlak masa toplantısıyla basına kapalı olarak devam etti.

İSTANBUL-(İHA)
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2003 Pazartesi 16:41:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?