23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Turkcell artık ’küresel’ sermayenin

Türkiye’nin en büyük GSM operatörü ve New York Borsası’na kote edilen ilk ve tek Türk şirketi olan Turkcell’deki hisse çoğunluğu Finli ortak TeliaSonera’nın eline geçiyor.

Bankacılık krizi ile başlayan süreçte iki bankasını birden kaybeden Çukurova Grubu, ’’gözbebeği’’ sayılan Turkcell İletişim’deki hisselerinin yüzde 27’sini 3 milyar 104 milyon dolara satmayı kabul etti.

Grup, operasyondan gelecek kaynağın tamamını, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) olan borçlarını kapatmak için kullanacak.

Operasyondan sonra Turkcell İletişim’deki TeliaSonera hisseleri 27 puan artarak yüzde 64.3’e yükselecek. Ortaklığı devam edecek olan Çukurova Grubu’nun doğrudan ve dolaylı payı ise yüzde 13.5’e gerileyecek.

Halka açık en büyük Türk şirketi olan Turkcell hisselerindeki el değişikliğinin, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) onayından sonra bu yılın ikinci çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.

Halka açık kalacak

TeliaSonera, satış işleminin gerçekleşmesi için çağrı muafiyeti talebinin SPK tarafından kabul edilmesini şart koştu. Buna göre halen yüzde 16.33’ü halka açık bulunan Turkcell’in bu niteliği devam edecek ve Türkiye’nin en büyük GSM operatörü halka açık bir şirket olarak kalacak.

Borsayı hareketlendirdi

Satış kararı İMKB’yi de hareketlendirdi. Açıklamanın ardından Turkcell hisseleri yüzde 9.1 primle 10.15 YTL’yi gördü, ancak daha sonra gevşedi ve günü yüzde 4.8 artışla 9.75 YTL’den kapattı.

Piyasa gözlemcilerine göre satış işlemi hem Turkcell, hem borçlarını tasfiye edebilecek Çukurova Grubu, hem de Türkiye’ye şimdiye kadar gerçekleşecek en büyük yabancı sermaye girişi olması açısından olumlu sayılıyor. Türkiye’ye girecek 3.1 milyar doların da cari denge üzerindeki endişeleri kısmen gidermesi bekleniyor.

Satış fiyatı ’tatminkâr’

Satış fiyatı ise önceki günkü kapanış fiyatının da üzerinde olması bakımından tatminkâr bulunuyor. Turkcell hisseleri önceki günkü kapanışta 9.30 YTL’den işlem görmüştü. Bu rakam, şirketin tamamı için toplam 10.17 milyar dolarlık bir piyasa değerine denk geliyor.

TeliaSonera’nın yüzde 27 hisse için önerdiği 3.104 milyar dolar ise satışın yaklaşık 11.5 milyar dolarlık bir piyasa değeri üzerinden gerçekleşeceğini gösteriyor.

Karamehmet, borçlarının tamamını kapatacak

Çukurova Grubu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet , krizden sonra TMSF kontrolüne geçen Pamukbank ve Yapı Kredi Bankası’ndan kaynaklanan ve anlaşma gereği 15 yıl içinde geri ödemesi gereken borçlarını erken kapatmak için Amerikalı bir sermaye grubu ile anlaşmış, ancak bu anlaşma yürümemişti.

Grup şimdi çözümü, en gözde varlığı sayılan Turkcell’deki çoğunluk hisselerini satmayı göze alarak gerçekleştiriyor. Çukurova şimdiye kadar TMSF’ye olan toplam 2.1 milyar dolarlık borcunun 140 milyon dolarını ödedi.

Yapı Kredi Bankası’na da 9 yıllık bir ödeme planına bağlanmış toplam 2 milyar 25 milyon dolar borcu bulunuyor. Turkcell hisselerinin satışından gelecek 3 milyar 104 milyon dolar ile Yapı Kredi’nin Koç Finansal Hizmetler’e satışından gelecek paranın tamamını, bu borçların tasfiyesi için kullanacak.

......
Yayın Tarihi : 26 Mart 2005 Cumartesi 13:16:40
Güncelleme :26 Mart 2005 Cumartesi 13:18:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?