18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türkçe'nin söz varlığı İngilizce'den fazla

Türk Dil Kurumu, Türkçedeki bütün söz varlığını kapsayan geniş bir veri tabanı hazırlıyor. Çalışma bittiğinde 600 binin üzerinde kelimeyi içeren bir eser ortaya çıkacak.

Dünyanın en zengin dillerinden biri olan İngilizcede 430 bin söz bulunduğunu belirten Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, “Bu çalışma muhteşem zenginliğimizi ortaya koyacak. Eser bitince Türkçenin kullanımını yaygınlaştırmak için yazarlar, şairler ve basın kuruluşlarıyla toplantılar düzenleyeceğiz.” dedi.

“Türkçenin Temel Söz Varlığı” çalışmasıyla ilgili Zaman’a açıklamalarda bulunan TDK Başkanı Akalın, kişi adları sözlüğünden bilgisayar terimlerine kadar 15 alt çalışma grubu oluşturduklarını söyledi. Kapsamlı bir “sözlük veri tabanı” hazırlayacaklarını ifade eden Akalın, 1945 yılında hazırlanmış sözlüklerin, bugün için yetersiz kaldığını vurguladı. Türkçeyi kısır, fakir, gelişmemiş bir dil gibi göstermenin haksızlık olacağını dile getiren Şükrü Haluk Akalın, günlük yaşamda kullanılan kelimeleri kayıt altına alacaklarını kaydetti.

TDK’nın internet sitesinde iki yıl önce Türkçe sözlüğü kullanıma açtıklarına işaret eden Akalın, bu süreçte yaşadıklarını şöyle anlattı: “İnsanlar, karşılarına çıkan her kelimeyi orada aradı. Kendi köyünde konuşulan yöresel bir kelimeyi aradı, bulamadı ve bize bildirdi. Yazı diline girmemiş; ama canlı, konuşulan bir kelime. Kişi adlarının anlamlarını aradılar, onu da bulamadılar. Diyelim adam kira kontratı dolduruyor, orada bir hukuk terimi geçti, sözlüğümüzde aradı, bulamadı. Veya tarihi bir metin okuyor, Fuzuli’nin şiirinde geçen bir kelimeyi arıyor, bulamıyor. Şikayet ve isteklerin artması üzerine yeni bir karar verdik. (Madem insanlar bu sözlükte her şeyi arayıp bulmak istiyor, bunu Türkçenin sadece yazı dili sözlüğü olarak düşünmeyelim, dilimizin bütün söz varlığını kapsayacak şekilde yapalım.) dedik. Bölge ağızlarında geçen ses değişiklikleri, hukuk terimi, otomobil terimi, kişi adı gibi bütün söz varlığını bulunduran bir sözlük veri tabanı hazırlamaya başladık. Şimdi herkesin aradığını bulacağı, her soruya cevap verecek bir veri tabanı hazırlıyoruz. İki yıl içinde tamamlanaca

ZAMAN GAZETESİ
Yayın Tarihi : 1 Mart 2004 Pazartesi 00:00:00
Güncelleme :1 Mart 2004 Pazartesi 05:39:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?