23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Türkiye, Adalı cinayetinden mahkum

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Yazar Kutlu Adalı’nın KKTC’deki evininönünde öldürülmesine ilişkin olarak eşi İlkay Adalı’nın açtığı davayı karara bağladı. Mahkeme, etkili ve yeterli soruşturma yapılmadığına hükmederken, Türkiye’nin 20 bin euro manevi tazminat, 75 bin euro da mahkeme masrafı ödemesine karar verdi.

AİHM, 1996 yılında KKTC’deki evinin önünde vurularak öldürülen yazar Kutlu Adalı’nın eşi İlkay Adalı tarafından açılan davayı karara bağladı. İlkay Adalı, kocasının ölümünde, Türk ve KKTC’li yetkililerin de rolü olduğunu öne sürerek, sivil polisler tarafından izlendiği, telefon konuşmalarının dinlendiği, tehdit edildiği ve kocasının ölümüne ilişkin etkili soruşturma yapılmadığı gerekçesiyle AİHM’e başvurdu.

Adalı’nın şikayetini değerlendiren AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin "yaşama hakkı"nı düzenleyen maddesiyle ilgili olarak Türkiye’ye, Kutlu Adalı’nın öldürülmesine ilişkin yöneltilen suçlamayı reddetti.

Mahkeme, aynı maddeye dayanarak, Türkiye’ye yöneltilen "ulusal yetkililerin yeterli ve etkili soruşturma yapmadığı" suçlamasını ise haklı buldu. Mahkeme, dernek ve toplantı özgürlüğüyle yaşama hakkına ilişkin etkili başvuru hakkını düzenleyen Sözleşme hükümlerine dayanarak yapılan suçlamaları da haklı buldu.

AİHM, Türk hükümetinin, 20 bin euro manevi tazminat, 75 bin euro da mahkeme masrafı ödemesine karar verdi.



ANKA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2005 Cuma 00:41:11
Güncelleme :1 Nisan 2005 Cuma 00:44:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?