19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

’Türkiye, Avrupa rüyasından vazgeçmemeli’

Ankara - Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Josep Borrell, Türkiye’nin Avrupalı olma rüyasından asla vazgeçmemesi ama karşısındaki zorlukların da farkında olması gerektiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerine hitap eden Borrell, AB ile Türkiye arasında müzakereler başlamadan önce 6 önemli yasal düzenlemenin Meclis’ten bir an önce çıkarılması gerektiğini belirterek, bunlar arasında dini vakıflarla ilgili düzenlemenin de bulunduğunu kaydetti.

TBMM Başkanı Bülent Arınç’tan bu yasalarla ilgili sevindirici haberler aldığını dile getiren Borrell, "Bu sevindirici haberin, 14 Aralık’ta alınacak kararın üzerinde büyük etkisi olacaktır" dedi.

Türkiye ile AB arasında müzakereler başladığında öncelikle siyasi kriterler üzerinde yoğunlaşılacağını anlatan Borrell, insan hakları ve temel özgürlükler alanındaki siyasi kriterlerin yerine getirilip getirilmediğine bakılacağını bildirdi.

Komite’nin, "Türkiye ile müzakerelerin askıya alınma kararı, Avrupa Parlamentosu ile konsültasyon yapılmadan alınmayacağı" yolundaki kararının altını çizmek istediğini belirten Borrell, şöyle konuştu:

"Çok kökten ve başarılı değişimlere sahne olmakla birlikte Türkiye’de alınan kararların gerçek hayata uygulanması ne yazık ki zaman alacaktır. Bu bağlamda bu sürece katkımız olması için somut bir takım tekliflerle karşınıza çıkma umudunu taşıyoruz. Böylece müzakerelerin daha sağlıklı olacağına inanıyoruz. Size tavsiyem; bu konuda bağımsız bir denetim mekanizmasıyla tutukevlerinin denetlenmesi ve bu bağlamda Türkiye’nin işkenceyi önleme kararlılığını ifade etmesidir."

Borrell, Ortadoğu’nun geleceğinin hem İslami hem demokratik kültür değerlerinin bir kapta eritilip demokratik varlığını sürdüren bir ülkeyle mümkün olacağının altını çizdi.

"Bu tehlikeli coğrafyada Türkiye, komşularına örnek teşkil edecektir’ diyen Borrell, Türkiye’nin bölgede çok önemli role sahip olduğunu, bin yıldır bu coğrafyada varlığını sürdüren ülkenin AB’nin Ortadoğu’da rolünü artırmasına katkısı olacağını kaydetti. Borrell, bu nedenle Türkiye ile AB dış politikasının birbirine yakınlaştırılmasının mümkün olduğunu vurguladı.

Konuşmasında, Kıbrıs konusuna da değinen Borrell, şunları kaydetti:

"Kıbrıs konusunda çok önemli ve yapıcı adımlar attığınızı kabul ediyoruz. Bu asla gözardı edilemez. Ama yine de dürüst olmak istiyoruz. Müzakere süreci, 25 ülkeyle yapıldığı gibi, Kıbrıs’ın tanınmasıyla ilgilidir. Bu yeni bir husus ve şart değildir. Şimdiye kadar yapılan ilerlemeleri gözardı etmemize sebep olacak şart değildir. Ama AB ile müzakere masasına oturduğunuzda gündemde olacaktır ve bütün bu hususları tanımanız gerekecektir."

Borrell, AB üyeleri olarak Türkiye’nin çok daha çağdaş ve ileri bir döneme geçtiğinin farkında olduklarını belirterek, AB’ye üye olma yolunda Türkiye’nin üzerine düşeni yerine getirmesi ve bunu gerçek hayatta uygulaması halinde tam üyeliğin kaçınılmaz olacağını söyledi.

Türkiye’nin bu amaçla AB’nin birçok karar ve tavsiyelerini yerine getirdiğini belirten Borrell, ölüm cezasının kaldırılması, temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, askerlerin siyaset üzerindeki etkisinin azaltılması ve OHAL’in kaldırılmasını bunların en önemlileri olarak tanımladı.

Borrell, eski DEP milletvekillerinin salıverilmeleri ve adil yargılama sürecine yeniden dahil edilmelerinin, şiddet içermeyen beyanlarından ötürü ceza alınmasının ortadan kaldırılmasının da Türkiye’nin kararlılığını kanıtlayan önemli adımlar olduğunu söyledi.

Borrell, "Önünüzdeki yol ve şimdiye kadar katettiğiniz yol, karşınıza çıkabilecek her türlü engeli aşabileceğiniz yolunda izlenim veriyor. Türkiye, Avrupalı olma rüyasından asla vazgeçmemelidir ama karşısındaki zorlukların da farkında olmak durumundadır" dedi.

"Akıl vermek" için değil, kendi deneyimlerini hatırlatmak isteğiyle konuştuğunu vurgulayan Borrell, İspanya olarak AB’ye üye olmak için çok fazla zaman ayırdıklarını ve çok çaba harcadıklarını söyledi. Borrell, "Karşımıza çok fazla engel çıktı. Bu deneyimlerden yola çıkarak, sabır ve hayal gücü gerekmektedir. Bu aşamada ihtiyacınız olan şey bu... AB ile Türkiye daha iyi ve güvenli bir dünyanın sağlanması için çok önemli bir gücü ve görevi paylaşmaktadır. Karşınıza çıkacak zorlukların üstesinden gelecek güce sahipsiniz" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2004 Cuma 23:51:05
Güncelleme :4 Aralık 2004 Cumartesi 11:52:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?