17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Türkiye, Türkmenleri nihayet hatırladı

Türkiye ABD’ye ’’Telafer’e yönelik harekatı süratle sona erdirmesi, sivil halkın gözetilmesi, aşırı ve ayrımsız güç kullanılmaması ile halka gıda ve sağlık yardımının ulaştırılması’’ çağrısı yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, ABD kuvvetlerinin Irak’ın Telafer kentinde direnişçilere karşı giriştikleri sınırlı takip harekatının, kentin nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan Türkmenler dahil sivil halkta zayiata yol açtığını söyledi.

Gül’ün talimatıyla ABD ile üst düzeyde girişim

Tan, Dışişleri Bakanı Abdullah’ın Gül’ün Estonya’da verdiği talimatla Ankara’da ABD Büyükelçiliği, Washington’da da Beyaz Saray ile Dışişleri ve Savunma bakanlıkları nezdinde üst düzeyde girişimlerde bulunulduğunu belirtti.

"Bu girişimlerde Telafer’den gelen haberlerin kaygı verici olduğu ve derin endişeyle karşılandığı vurgulandı" diyen Tan,


Telafer’e yönelik harekatın süratle sona erdirilmesi

Sivil halkın gözetilmesi

Aşırı ve ayrımsız güç kullanılmaması

Halka gıda ve sağlık yardımının ulaştırılması

konularının istendiğini belirterek "hassasiyetimiz karşısında gerekli özeni bir an önce göstermelerini beklediğimiz de ABD makamlarına bildirilmiştir" dedi.

Genelkurmay: "Olayları kaygıyla izliyoruz"

Telefar’daki olaylarla ilgili bir açıklama da Genelkurmay Başkanlığı’ndan geldi.

Açıklamada, “Irak Telafer’de cereyan eden olaylar dikkatle ve kaygıyla takip edilmekte olup, ilgili taraflardan sağduyulu hareket etmeleri beklenmektedir’’ denildi.

"Olaylar Türkmenleri imha noktasına geldi"

Irak Türkmen Cephesi’nin Türkiye Temsilciliği’nden yapılan yazılı açıklamada ise, geçtiğimiz hafta sonu bir Türkmen kenti olan Telafer’e sızan terörist silahlı unsurlarla ABD güçleri arasında meydana gelen silahlı çatışmaların kontrolden çıktığı ve Türkmenleri imha noktasına geldiği belirtildi.

"Çatışmalarda 120 kişi hayatını kaybetti"

Irak Türkmen Cephesi, hala kuşatma altında tutulan kentte çatışmalar sırasında yaklaşık 120 kişinin hayatını kaybettiğini ve 200’den fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

"Birçok ceset hala sokaklarda"

Cephe yetkilileri, hayatını kaybedenlerden bazılarının cesetlerinin ambulansla alınarak morglara kaldırıldığını, birçok cesedin ise hala sokaklarda bulunduğunu söyledi.

Kente yardım konvoyları sokulmuyor

Kente kimsenin sokulmadığını, ancak durumun bugün için sakin olduğunu da söyleyen aynı yetkililer, bununla birlikte Türkmen Cephesi’ninki de dahil olmak üzere hiçbir yardım konvoyunun kente girişine izin verilmediğini kaydetti.

Felluce’ye hava saldırısı devam ediyor

ABD savaş uçakları ise, dört gündür Irak’ta Sünni direnişçilerin kalesi olarak bilinen Felluce kentini bombalıyor. Bu gün düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre bir kişi öldü.

Felluce’ye dün düzenlenen bombardımanda, aralarında çocukların da bulunduğu 10’dan fazla kişi ölmüştü.

Allavi: "Dört El Kaide üyesi yakalandı"

Geçici Irak Başbakanı Ayad Allavi, Bağdat’ta yaptığı açıklamada El Kaide üyesi olduğundan şüphelenilen dört kişinin yakalandığını söyledi. Allavi başka ayrıntı vermedi.

İtalya’ya 24 saat süre tanındı

Irak’ta iki İtalyan kadın yardım kuruluşu çalışanını kaçırdığını ileri süren Ensar El Zevari adlı bir grup, rehineler hakkında bilgi karşılığında Irak’taki Müslüman mahkumları serbest bırakması için İtalya’ya 24 saatlik süre tanıdı.

Bir internet sitesinde yayınlanan bildiride, "mahkumlar serbest bırakılmazsa kimse rehinelerin akibetini öğrenemeyecek" denildi.
BBC Türkçe-cnn
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2004 Cuma 17:50:32
Güncelleme :10 Eylül 2004 Cuma 18:22:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?