18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

Türkiye, TV dizileri ile tabuları yıkıyor

AFP’nin haberinde Türk TV izleyicisinin Türk-Yunan ilişkileri, Kürt sorunu, sağ-sol çatışması gibi temaları işleyen dizilere yöneldiği belirtildi.

Fransız haber ajansı AFP’ye göre Türk televizyon izleyicisi, artık daha önce tartışması bile söz konusu olmayan ‘hassas konular’a ilgi duyuyor. AFP’nin haberinde Türk izleyicilerin eskiden basit aşk hikayelerine ya da aksiyon yanı ağır basan macera dizilerine büyük ilgi gösterdiği, ama bu sezon ekranlarda Türk-Yunan sorunu, mezhep ayrılığı, Kürt meselesi, 1970’lerdeki sağ-sol çatışması gibi konuları işleyen dizilerin yaygınlaştığı belirtildi.

AFP, 1964 yılında Türkiye’den Yunanistan’a giden bir Rum ailenin oğlu olan Niko’nun bir Türk kızına aşık olmasını işleyen ‘Yabancı Damat’ dizisinin her cuma akşamı en çok izlenenler arasına girdiğini belirtti.

Kanal D’deki diziyi hazırlayan yapım şirketinin yöneticisi Tunca Kunter, iki ulusu uzlaştırma gibi bir niyet bulunmadığını belirterek ‘Bir senarist, bu senaryoyu sundu, yapımcı iş yapabileceğini düşündü ve satın aldı. Günlük hayatta olabilecek şeyler iş yapıyor, benim kızkardeşim de bir Yunanlıya aşık olabilir’ dedi.

ULUSAL ALGILAYIŞ

Beykent Üniversitesi’nden popüler kültür uzmanı Prof. Ünsal Özkay, konuyla ilgili olarak ‘Televizyonun amacı, topluma ayna tutmaktır. Reklamları satabilmesi için TV şirketlerinin varoşlarda yaşayan her türlü azınlığı kapsaması gerekiyor’ dedi. Ankara Üniversitesi’nden Prof. Nilüfer Timis ise AB’nin 2000 yılında Türkiye’den istediği yasal reformların ‘ulusal algılayış’ı etkilediğini ve insanların daha önceden tabu olarak algılanan konulara girebildiğini söyledi. Prof. Timis’e göre yapımcılar, bilinçli bir siyasi tercih koymak yerine, bu oluşan yeni havadan yararlanarak, kimliği sorgulayan diziler yapıyorlar.

AFP AJANSI
Yayın Tarihi : 13 Mart 2005 Pazar 12:57:56
Güncelleme :13 Mart 2005 Pazar 19:26:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?