23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Türkiye - IMF ilişkisi sona mı eriyor?

Euromoney dergisi: "Ekonomik durumu iyileşmeye devam eden Türkiye, belki de son kez IMF ile bir anlaşma yapabilir."

Euromoney dergisinin son sayısında yer alan Türkiye analizinde, Türkiye’nin petrol fiyatlarındaki artışa, Avrupa Birliği (AB) faiz oranlarındaki yükselmeye rağmen, tek haneli enflasyon trendini koruduğu kaydedildi.

Aralık ayında Türkiye’ye müzakere tarihinin verilmesi öncesinde ve sonrasında Türkiye ekonomisine özellikle portföy cinsinden yatırımların arttığına dikkat çekilirken, geçen yıl, yabancıların 21.2 milyar dolarlık hisse menkul kıymet alıp, 16.8 milyar dolar satarak toplam 37.9 milyar dolarlık işlem gerçekleştirdikleri, bu rakamın bu yıl 40 milyar dolar civarında olmasının beklendiği ifade edildi.

"SON KEZ IMF İLE ANLAŞMA YAPILABİLİR"

Euromoney, Türkiye’nin, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 10 milyar dolarlık bir Stand By anlaşması imzalayacağını hatırlatırken, AB sürecindeki Türkiye’nin, belki de son kez IMF’den mali yardıma ihtiyaç duyacak bir anlaşma yapacağını vurguladı.

Türk bankacılık sektörüne olan yabancı ilgisinin de artmakta olduğunun belirtildiği yazıda, bugün Türk bankacılık sektörünün yalnızca yüzde 5’inin yabancıların elinde bulunduğu, AB’de bu ortalamanın ise yüzde 24 düzeyinde olduğu ifade edildi.

AB SÜRECİNİN TÜRKİYE’YE YAPACAĞI ETKİLER

Dergi, AB sürecinin, Türk ekonomisini ve halkını değiştireceğini vurgularken, bu süreçte yapılacak yapısal değişimin, Türkiye’yi yabancı yatırımcılar açısından daha cazip bir ülke haline getireceğine dikkat çekti.

Başlangıçta AKP hükümeti hakkında bazı kaygıların bulunduğuna dikkat çekilen yazıda, hükümetin, AB sürecinde gerçekleştirdiği radikal demokratik reformların bu kaygıları tamamıyla dağıttığı ifade edildi.

Yazıda, AB tam üyeliği sürecinde, Türkiye’de, AB normlarına uymak açısından bazı değişikliklerini yaşanacağı belirtilirken bu değişikliklere örnek olarak, “taksi şoförü ile yolcu koltuğunun cam ile ayrılacak olması, okul otobüslerinde emniyet kemerinin zorunlu hale gelmesi, asansörlerin acil çıkış kapılarının bulundurulması” gösterilirken, Türk damak tadına uygun bazı gıdaların ise AB kriterleri taşıyamaması halinde marketlerin raflarından kaldırılacağı, çok sıkı çevre standartlarının uygulanacağı kaydediliyor.

KOMŞULARLA DÜŞMANLIK DOSTLUĞA DÖNÜŞTÜ

Hükümetin, Türkiye’nin komşularıyla da çok başarılı bir politika izleyerek eski düşmanlıkların sona ermesini sağladığının belirtildiği yazıda, Türkiye’nin, ekonomik ilişkileri güçlendirerek, komşuları arasındaki düşmanlıkları dostluğa dönüştürdüğü, Türkiye’nin Yunanistan, Suriye, İran ve Rusya ile çok sağlıklı ilişkiler içinde bulunduğu, bunun da ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesiyle sağlandığı kaydedildi.

CARİ İŞLEMLER AÇIĞI KAYGISI

Dergiye göre, Yeni Türk Lirası’nın değer kazanması, YTL cinsinden enstrümanlara yatırımı cazip hale getirirken, dış ticaret ve cari işlemler açısından kaygıları da artırıyor.

Bu arada, Türklerin 60-100 milyar dolarlık yabancı para cinsinden tasarruflarının bulunduğuna dikkat çekilen yazıda, Türkiye ekonomisine güven arttıkça bu paraların da YTL cinsinden yatırımlara yöneldiği vurgulandı.


AA
Yayın Tarihi : 2 Mart 2005 Çarşamba 16:31:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?