18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

'Türkiye AB’ye refah getirebilir'

İngiltere’nin AB’den sorumlu Bakanı Douglas Alexander, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu yeni üye ülkelerin AB’ye güvenlik ve refah getirebileceklerini söyledi.

Alexander, Alman ‘Bild am Sonntag’ gazetesi için ‘Avrupa Kendisini Dışlamamalı’ başlığıyla yazdığı makalede, açık bir Avrupa için çaba harcanması gerektiğini belirtti.

İngiliz Bakan Alexander, ’’Avrupa Anayasası’na yönelik iki ’hayır’dan sonra bazı kişiler AB’nin genişletilmesinin durdurulması gerektiğini savunuyor. Bu endişeler tümüyle yersiz. Türkiye dahil olmak üzere yeni üye ülkeler AB’ye güvenlik ve refah getirebilir, Almanya’ya da” dedi.

Avrupa’daki yaşam standartlarının korunabilmesi için zorlu ekonomik reformların yapılmasının şart olduğunu belirten Alexander, önümüzdeki aylarda vatandaşların endişelerini gidermek amacıyla özellikle istihdam, suçla mücadele ve komşu ülkelerde istikrarın sağlanması konularına ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin AB’ye alınmaması siyasi felaket olur

İngiltere’de yayımlanan The Sunday Times gazetesi de, Türkiye’nin AB dışında bırakılmasının hem stratejik hem de siyasi açıdan felaket olacağını yazdı.

Gazetenin yazarı John Gillingham, makalesinde, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in çok yakında AB’nin dönem başkanlığı koltuğuna oturacağını hatırlattı.

Gillingham makelesinde, Blair’in bu dönemde sadece AB’ye kuşkuyla yaklaşan kamuoyunu birliğin politikası konusunda ikna etmeye çalışmakla kalmayıp, aynı zamanda bu politikalarda reforma gitmek durumunda bulunduğu konusunda da inandırıcı olaması gerektiğini yazdı.

Makalede, Blair’in ilk önceliğinin 2015 yılına kadar Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinin gerçekleşmesini garanti etmek olması gerektiği belirtildi. John Gillingham makalesinde, ‘Türkiye son üç yıldır, Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu’nun modern ulusunu yaratmasından bu yana en büyük reform hareketini gerçekleştirdi’ görüşünü ortaya koydu.

Türkiye’nin, AB üyeliğinin gerektirdiği hukukun üstünlüğünün sağlanması, azınlık haklarının korunması ve rekabetin oluşturulması gibi şartları yerine getirdiğine dikkat çeken yazar, ’’Türkiye, AB’li ya da AB’siz kazanan taraf olacaktır’’ dedi.

Gillingham makalesinde, Türkiye’nin üyeliğinin ekonomik açıdan da Avrupa Birliği’ne net kazanımlar sağlayacağını vurguladı.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2005 Pazar 17:32:36
Güncelleme :5 Haziran 2005 Pazar 17:37:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?