17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Türkiye aklını kaybediyor

Ankara Ticaret Odası (ATO), yurt dışında okuyan ve yurt dışında çalışmayı tercih eden ünlü beyinleri "Bilimin Gurbet Kuşlarını" nitelendirmesi ile son raporuna konu olarak seçti.

ATO’nun "Türk Beyin Gurbetçileri" başlığı ile hazırladığı rapora göre, Türkiye beyin göçü en fazla olan 32 ülke içinde 24’üncü, yurt dışına en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında 11. sırada olmasına rağmen, bu kişileri yurt içinde tutamıyor. İyi eğitim görmüş her 100 kişiden 59’u yurt dışında çalışmayı tercih ediyor.

Yurt dışında üniversite eğitiminin maliyeti öğrenci başına yıllık 30 bin doları buluyor. Buna göre yurt dışında okuyan 50 bin kişinin Türkiye’ye yıllık maliyeti 1.5 milyar doları, 5 yıllık eğitim maliyeti ise 7.5 milyar doları aşıyor.

Rapora göre 24 bini Almanya’da, 15 bini Amerika’da olmak üzere 50 binden fazla Türk genci yurt dışında eğitim görüyor. Bu ülkeleri İngiltere, Kanada, Belçika, Avustralya, Fransa ve G. Afrika izliyor. Türkiye ABD’de en fazla öğrenci okutan 9’uncu ülke konumunda.

Bir numaralı beyin avcısı konumundaki ABD, her yıl 200 bin kalifiye elemana, Kanada ve Avustralya ise 40 bin kalifiye elemana geçici çalışma vizesi veriyor.

Raporda, son 12 yılda sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın bursuyla yurt dışına giden bin 991 gençten 769’unun dönmediği (% 38), buna paralel olarak, TÜBİTAK bursiyerlerinin ülkeye dönmeme oranının ise % 21 olduğu belirtiliyor.

Geri dönmeme en çok mühendislikte (bilgisayar, uçak, elektrik-elektronik, haberleşme, makine, kimya, endüstri, maden, metalürji, bioteknoloji gibi dallarda), tıpta ve daha az oranda sosyal bilimlerde yoğunlaşıyor. Fen bilimlerinde master ve doktora çalışmasını tamamlayanlar araştırma merkezleri ve teknoparklarda yüksek ücretle çalışma imkanı bulabiliyor.

Raporda, Karbon kaplama teknolojisini icat ederek bilim dünyasında çığır açan ve ABD’nin "Yüzyılın 100 bilim adamlarından biri" kabul ettiği Prof. Dr. Ali Erdemir’ e, yıllar önce iş aradığı Türkiye’de resepsiyon memurluğu uygun görülmesi beyin küsmesine çarpıcı bir örnek olarak gösteriliyor.

Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün, beyin göçünün gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelere yaptığı karşılıksız bir hibe olduğu belirterek, "Beyin gurbetçileri sadece bavullarını alıp gitmiyor. Beyin avcıları ulusal insani yatırımı temelinden söküp alıyor. Her giden beyni ile Türkiye aklını kaybediyor" dedi.
ANKARA
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2004 Pazar 14:20:49
Güncelleme :20 Haziran 2004 Pazar 16:42:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?