17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

Türkiye AP'yi ikiye böldü

Başbakan Erdoğan’ın Avrupa Parlamentosu’nda siyasi grup temsilcileriyle yaptığı toplantıda, Yeşiller, Hıristiyan Demokratları, ’yakın bir zamana kadar zinayı suç saydıklarını belirterek’ iki yüzlülükle suçladı.

Toplantı sırasında siyasi gruplar arasında sert tartışmalar yaşandı.

Pottering: "Türkiye’nin üyeliğinden korkuyoruz"

Parlamentoda en çok milletvekiline sahip Hıristiyan Demokrat grup başkanı Hans Gert Pottering, "Türkiye’nin katılımının birliğin kimliğine zarar vermesinden ve birliğin çökmesine neden olacağından korkuyoruz" dedi.

Pottering, Erdoğan’ın yaptığı, "hiç kimse içişlerimize karışamaz" açıklamasını da hatırlattı, "bu sözler farklı düşündüğümüzü gösteriyor. AB’ye girmek isteyen bir ülkenin AB ülkeleri ile konuşamayacağı hiç bir konu olamaz" ifadesini kullandı.

Lagendijk: "İkiyüzlülüğü bırakın"

Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento grubu eş başkanı Joost Lagendijk, Hıristiyan Demokratları yakın geçmişe kadar "siz de zinanın suç olmasını savunuyordunuz, ikiyüzlülüğü bırakın" diye eleştirdi.

Erdoğan: "Biz bütünleşmeden yanayız"

Başbakan Erdoğan ise "biz bütünleşmeden yanayız, asimilasyondan değil. Asimilasyon anlamına gelecek adımların sıkıntı yaratabileceğini söylemek istemiştim" diye kendini savundu.

Başbakan, zinanın suç sayılması ile ilgili sorularla da karşılaştı.

Sosyalist grubun başkanı Martin Schulz, "zinayı suç saymak gibi ortaçağdan kalma bir düşüncenin gündeme gelmesi Türkiye’yi destekleyenleri zor durumda bırakırken, Türkiye’ye karşı çıkanlar da bunu kullandılar" dedi.

Erdoğan’ın yanıtı ise, "zinayı dilime bile almak istemiyorum. Zinanın suç sayılmasının AB kriterleri ile bağdaşmadığını biliyorum" oldu.

Erdoğan’ın Conbendit’e yanıtı

’Kızıl Dany’ olarak bilinen Daniel Conbendit ise Erdoğan’ın belediye başkanıyken kendisini Türkiye’ye davet ettiğini hatırlatarak, Türkiye’nin o tarihten bu yana büyük mesafe katettiğini söyledi. Erdoğan’ın yanıtı ise dikkat çekici oldu.

Erdoğan, " hatırlarsanız 1994’te Türkiye’ye geldiğinizde ben Allahsız ve ateist biriyim. Beni niye davet ettiniz" diye sormuştunuz. Ben de "fikir ve düşünceler nereden gelirse gelsin bunların bilinmesi gerektiğini söylemiştim" dedi.

Toplantının ardından Erdoğan’la Avrupa Parlamentosu başkanı Josep Borrell ile birlikte basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan: "Din eksenli parti değiliz"

Bir soru üzerine ’din eksenli’ bir parti olmadıklarını vurgulayan Erdoğan, zina konusunun bir daha gündeme gelmeyeceğinin de güvencesini verdi.

Toplantının ardından Erdoğan, Parlamento başkanıyla birlikte basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan’dan ’zina’ güvencesi

Başbakan Erdoğan, zina konusunun bir daha gündeme gelmeyeceğinin güvencesini verdi.

Erdoğan, Brüksel ziyaretinde Avrupa Parlamentosu’ndaki grupların Türkiye ile ilgili görüşlerini de öğrenme fırsatı buldu.
cnn türk
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2004 Cuma 09:47:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?