18
Mayıs
2024
Cumartesi
ANASAYFA

’Türkiye Avrupa’dan defolsun’ kampı

FRANKFURT- Batı Avrupa’nın aşırı sağcı partileri Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı birleşiyor. Yunanistan’ın aşırı sağcı Chrysi Avgi (Altın Sabah Kızıllığı) adlı partisi, yerini gizli tuttukları bir bölgede ’’Türkiye Avrupa’dan def olsun’’ sloganı altında kamp düzenleyecek.

Cumhuriyet gazetesinde İrfan MENGİ imzasıyla yayımlanan habere göre, 16-18 Eylül tarihinde düzenlenecek kamp için, Avrupa ülkelerindeki aşırı sağcı ve ırkçı partilerin internet sitelerinde reklam ve tanıtım kampanyaları düzenleniyor.

2004 yılında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 0.2 oranında oy alabilen ırkçı ve Türkiye düşmanı Chrysi Avgi partisinin düzenlediği ’’Avrupa Bayramı’’ yaz kampına Avrupa’nın önde gelen aşırı sağcı partilerinin de üye ve sempatizanlarını göndermesi bekleniyor.

Kendisini ’’ulusalcı halk hareketi’’ olarak tanımlayan aşırı sağcı Chrysi Avgi partisi, programında ırk, kan ve köken ilkelerine bağlılığı temel aldıklarını yazıyor. Yayınlarında ’’Dünya Museviliği’’ ni ’’halkların diktatörü’’ olarak tanımlayan partinin simgesi ise, Alman nazilerinin’Gamalı Haç’ına benziyor.

’Türkiye’nin yeri Asya’dır’
1999 yılından beri düzenledikleri altı yaz kampına Avrupa’nın dört bir yanından yüzlerce katılımcı geldiğini ifade eden parti sözcüsü Dimitris Papageorgiyu , bu yılki kampın Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik konusuna ayrıldığını, bu nedenle çok daha büyük ilgi beklediklerini açıkladı.

Partinin internet sayfalarında ’’Türkiye’nin yeri Avrupa değil Asya’dır’’ , ’’En az 70 milyon Asyalı Avrupa’nın anavatanlarını istila etmek için bekliyor’’ gibi ifadelere yer verilirken, ’’Türkiye’nin AB’ye girmesi durumunda, yeni Osmanlı İmparatorluğu’nun taşrası haline gelecek Yunanistan’ın da ilk kurban olacağı’’ görüşü savunuluyor.

’’Onların değil, bizim Avrupa’’ mesajıyla açılacak yaz kampının yeri ise, yasaklama ihtimali nedeniyle gizli tutuluyor. Toplantı yerinin kampın başlangıç tarihine birkaç gün kala açıklanması bekleniyor. ’’Avrupa Bayramı’’ adıyla da anılan aşırı sağcı yaz kampının internet tanıtımlarına, Alman NPD ve Birleşik Amerikan ’’Volksfront’’ örgütleriyle birlikte, İtalyan, İspanyol ve Hollandalı aşırı sağcı örgüt ve partiler destek veriyor.

Askeri taktik ve silah kursları
Avrupalı aşırı sağcı partilerin yaz kamplarında, propaganda faaliyetlerinin yanı sıra askeri taktik ve silahlarla ilgili kurslar verildiği de biliniyor. Yaz kampının organizatörü 4 ırkçı parti şunlar:

* Chrysi Avgi: 1981 yılında kurulan aşırı sağcı ve ırkçı Yunan partisinin az sayıda üyesi bulunuyor. 1999 ve 2000 yıllarında Musevi kurumları ve anıtlarına saldırı ve kundaklama eylemleriyle kamuoyunda sesini duyurdu.

* NPD: Almanya Ulusal Partisi adını taşıyan parti 1964 yılında kuruldu. 5 bin kadar üyesi olan parti, Alman istihbarat kurumları tarafından anayasal özgürlükçü düzeni ret ve tehdit etmesi nedeniyle izlemeye alındı.

* Forza Nuova: 1997 yılında kurulan ve 2 bin 500 üyesi olduğu tahmin edilen İtalyan ırkçı partisinin bazı üyeleri, 1980 yılında Bologna’daki bombalama eylemine karışmaları nedeniyle İngiltere’ye kaçmışlardı.

* La Falange: İspanya’nın aşırı sağcılarını çatısı altında toplayan partinin üye ve eylemleri hakkında kesinleşmiş bilgi bulunmuyor.


CUMHURİYET GAZETESİ
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2005 Perşembe 13:32:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?