19
Mayıs
2024
Pazar
ANASAYFA

´Türkiye Avrupa´ya ait değildir´

Eski Fransa Cumhurbaşkanı ve Avrupa anayasasının mimarı Valerie Giscard D’estaing, İngiliz gazetesi Financial Times’taki makalesinde bir kez daha, Türkiye Avrupa’ya ait değildir diyor ve imtiyazlı ortaklık önerisi getirdi.

Giscard D’estaing, makalesinde şu görüşleri ileri sürdü:

"Türkiye ile müzakereler katılıma odaklanmak yerine, Avrupa Birliği’nin en büyük komşularıyla geliştirebileceği ilişkiyi araştırmalı.

Taslak anayasanın 57’inci maddesi Avrupa Birliği’ne, komşularıyla imtiyazlı ortaklık anlaşması müzakere etme yetkisi verecek.

Önümüzdeki ay Bakanlar Konseyi, Türkiye ile bu türden bir ilişki kurulmasının yolunu açacak ekonomik gelişim ve kalıcı siyasi işbirliği alanları yaratılması için müzakere başlatmaya karar vermeli.

Son zamanlarda Türkiye ile yeterince ilgilendik. Biraz da Avrupa’ya kafa yormanın zamanı gelmedi mi?"

Giscard d’Estaing, "Türkiye’ye 1960’larda verilen sözün 1995 yılında imzalanan gümrük birliği anlaşmasıyla yerine getirildiğini" iddia etti.

Giscard d’Estaing, "Türkiye’ye AB olarak üyelik sözü verildiğinde AB’nin ekonomik bir ortak pazar olarak işlev gördüğünü" belirtti ve "Türkiye’nin AB siyasi birliği içinde yeri olmadığını" savundu.

Türkiye’nin Müslüman bir ülke olmasının AB’ye girmesi için engel olduğu yolundaki görüşlere katılmadığını ifade eden Giscard d’Estaing, din faktörünün AB’ye üyeliğe kabul veya ret için gerekçe olamayacağını kaydetti. Giscard d’Estaing, Türkiye’nin Avrupa kıtası içinde yer almadığı yolundaki görüşlerini tekrarladı ve "Türkiye’nin topraklarının yüzde 5’i ve nüfusunun yüzde 8’i sadece Avrupa’da" ifadesini kullandı.

BBC TÜRKÇE - AA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2004 Perşembe 11:59:00
Güncelleme :25 Kasım 2004 Perşembe 15:47:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?