17
Mayıs
2024
Cuma
ANASAYFA

’Türkiye Avrupa’ya güç kazandıracak’

Brüksel - Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, Türkiye’nin AB’ye katılımının Avrupa’ya güç kazandıracağını, Türkiye’nin boyutlarının ve jeostratejik ağırlığının bunu sağlayacağını, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınırları koruyacak güçte olduğunu söyledi.
Verhofstadt, "Le Soir" gazetesine verdiği demeçte, Avrupa kavramının demokrasi, laiklik, eşitlik, insan hakları gibi değerleri temel aldığını belirterek, "Eğer Türkiye gibi bir ülke AB üyesi olmak istiyorsa, onu Müslüman sayısına göre değil, bu değerleri benimseme iradesine göre yargılamak gerekir. AB’nin öncelikli kriteri din değildir. AB, dini gerekçeleri kriterleri arasına sokmamalıdır" dedi.

Verhofstadt, "Belçika, Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasını neden bu kadar şiddetle savundu" sorusunu, "Çünkü Türkiye’yi savunmaktan korkmadık" diye yanıtladı ve şöyle devam etti:

"Son yıllarda, Avrupa siyaset dünyasında (Türkiye konusunda) büyüyen bir korku gördüm. O kadar ki, bazıları 1963’ten beri var olan imtiyazlı ortaklığı Türkiye için yeniden icat etti. Türkiye’yi savunmamızın jeostratejik nedenleri de var. Eğer Türkiye Avrupa ailesine demirlenirse, bu devlet, büyük bir Müslüman toplumla, bizim değerlerimiz temelinde gelişecek. Ülkemize gelen yabancı göçmenlerden de değerlerimizi kabul etmelerini ve yaşamalarını istemiyor muyuz? Eğer bir devlet bu değerleri kabul ediyorsa, katılımını neden reddedelim?"

Helmut Kohl ve Valery Giscard d’Estaing gibi isimlerin muhalefetlerinin hatırlatılması üzerine, "Onlar (Türkiye’nin katılımıyla) AB’nin siyasi gücünün zayıflayacağını söylüyorlar. Ben tamamen aksini düşünüyorum" diyen Verhofstadt, "Türkiye’nin boyutları ve jeostratejik ağırlığı sayesinde AB’nin küresel gücü artacak" diye konuştu.

"Yarın, AB toprak bütünlüğü için Türkiye’nin İran, Irak sınırlarını korumak durumunda mı kalacağız" sorusunu da yanıtlayan Verhofstadt, "Hiç merak etmeyin. Türk Silahlı Kuvvetleri, sınırları tek başına koruyacak yetenektedir. Oraya asker göndermemiz söz konusu olmayacak. Türkiye, uzun zamandır NATO üyesidir" dedi.

REFERANDUM ISRARI


Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için referandum yapılmasını isteyen ülkelere Belçika da katıldı.

Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt, Le Soir gazetesine verdiği demeçte, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğine desteğini dile getirdi.

Verhofstadt, ’Türkiye konusu referanduma götürülmeli mi" sorusuna, "Ben tüm sorunlarda referanduma gitmekten yanayım’ yanıtını verdi.

Ülkede aşırı sağ partilerin, Türkiye’yle ilgili olarak yapılacak bir referandumu suistimal etmelerinden korkuluyor.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olan Flaman Bloğu, ülkenin kuzeyinde birinci parti konumunda.

Ancak Verhofstadt, aşırı sağın Türkiye konusunu suistimal etmesinin söz konusu olmadığını söylüyor.

Belçika Başbakanı, ’Eğer halka ne düşündüğünü sormaktan korkarsak, demokrasimizi çöpe atmış oluruz’ dedi.

Türkiye’yle ilgili olarak ülkesinde referandum yapılacağını ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac açıklamıştı.

Avrupa Birliği zirvesi sonrası Avusturya Başbakanı Wolfgang Schlüssel de benzer bir açıklama yapmıştı.

Avusturya Devlet Başkanı Heinz Fischer ise Türkiye’yle ilgili referandumun Avrupa Birliği çapında düzenlenmesinin daha doğru olacağını söylemişti.

Belçika’da nadiren referandum düzenleniyor.

Ancak Başbakan Guy Verhofstadt’ın lideri olduğu liberal parti VLD, ülkede daima ’doğrudan demokrasi’ prensibini benimsemiş bir hareket.

AA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2004 Perşembe 11:56:58
Güncelleme :24 Aralık 2004 Cuma 00:16:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?