30
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Türkiye beyaza büründü

Hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte kar yağışı yurdun pek çok bölgesini etkisi altına aldı. İstanbul, İzmir, Ankara dahil Türkiye'nin dört bir yanında kar yağışları görüldü

İstanbul

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Ergün Güler,yaptığı açıklamada, İstanbul ve Marmara'da etkili olan yağmur ve soğuk havanın etkisiyle yüksek yerlere kar düştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

''İstanbul'da dün 11 dereceye kadar yükselen hava sıcaklığı, öğle saatlerinden itibaren yağışla birlikte hızla düştü. Gece yarısından itibaren kuvvetli poyraz ile birlikte Çamlıca, Kayışdağı, Ümraniye, Pendik ve Beykoz'un yüksek yerleri ile Sarıyer Hisarüstü, Tarabya, Levent ve Zincirlikuyu'da kar yağışı görüldü. Diğer yerlerde karla karışık yağmur etkili oldu. İstanbul'da sabah saatlerinde 2 derece olan sıcaklık, en yüksek 5 dereceye kadar çıktı. Yağışın aralıklarla yüksek kesimlerde kar olarak, alçak kesimler de de karla karışık yağmur ve yağmur şeklinde akşam saatlerine kadar devam etmesini bekliyoruz. Esenyurt, Hadımköy, Büyükçekmece, Çatalca'da köprülerde ve viyadüklerde, özellikle don ve buzlanmaya karşı sürücülerin dikkatli olmasını istiyoruz.''

Hava sıcaklığının yarın çok bulutlu olarak en düşük 3 derece, en yüksek ise 7 derece olacağını ifade eden Güler, yarından itibaren yağışın İstanbul'u terk etmesini beklediklerini söyledi.

Güler, pazartesi gününden itibaren de sıcaklıkların tedricen yükselmesini, pazartesi günü parçalı bulutlu, en yüksek sıcaklığın 9 derece olmasını, salı günü az bulutlu 10 derece olmasını, diğer günlerde de sıcaklıkların mevsim normalleri civarına yükselmesini tahmin ettiklerini vurguladı.

İzmir

İzmir'in Bornova İlçesi'nde yüksek rakımlı yerlerde dün gece yarısı başlayan kar yağışı İzmirlileri sevindirdi.

İzmir'de günlerdir aralıklarla yağan yağmurun ardından dün gece şehrin çevresindeki yüksek kesimlerde yerini kar yağışına bıraktı.

Gece saatlerinde Bornova ilçesine bağlı bazı köylere yılın ilk karı yağdı. Vatandaşlar kar özlemlerini giderirken Yılın ilk Kar yağışı yüksek kesimlerde her yerin beyaz bir örtüye bürünmesine sebep oldu. Evlerinin önlerinde bulunan araçların camlarına yazı yazıp karın keyfini çıkaran vatandaşlar "Çok güzel bir şey. İzmir'e uzun zamandır kar yağmazdı bu, bu manzara bizi sevindirdi" şeklinde konuştu.

Ankara

Ankara'da öğle saatlerinde başlayan yoğun kar yağışı etkili oldu

Kocaeli

Kocaeli'nin yüksek kesimleri beyaza büründü. Kar kalınlığının 10 santime ulaştığı bölgede, tatilciler kar altında sucuk pişirdi. Kocaeli'de dün başlayan yağmur yerini yüksek kesimlerde kara bıraktı. Şehrin yüksek kesimleri beyaza büründü. Kar kalınlığı 10 santimetreye ulaştı.

Tatilciler, araçlarıyla karın etkili olduğu bölgeye giderek kar altında sucuk pişirdi. Ardından kartopu oynayan tatilciler, "Bölge bir havayı başka zaman bulamıyoruz, keyfini çıkartmak istedik." dedi.
Meteoroloji yetkilileri de, Kocaeli'nin yüksek kesimlerinde kar, kent merkezinde de yağmurun aralıklarla devam edeceğini bildirdi.

Iğdır

Iğdır'da etkili olan kar yağışı, Tuzluca ilçesinde birçok köy yolunda ulaşımın aksamasına neden oldu.
Iğdır İl Özel İdaresi'ne bağlı ekiplerin çalışmalarıyla Tuzluca ilçesinde 30'a yakın köy yolu ulaşıma açılırken, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, konu ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, kar yağışının etkili olduğu günlerde Iğdır merkez ve ilçelere bağlı yüksek kesimlerde kapanan köy yollarına anında müdahale edildiğini ifade etti. Akkuş, "Kış aylarında vatandaşlarımızın mağdur olmaması için ekiplerimiz 24 saat hazır beklemektedir.

Köy muhtarlarıyla özelikle kar yağışının etkili olduğu kış aylarında sürekli iletişim halinde olarak kapanan köy yollarında çalışmalar yapıyoruz'' dedi.Tuzluca ilçesine bağlı Aliköse köyü sakinleri ise, yetkililere haber verilmesi durumunda hemen yollarının açıldığını, bu nedenle hiç mağduriyet yaşamadıklarını belirtti.

Bitlis

Bitlis'te son bir kaç gündür sağanak şeklinde devam eden yağışlar, bugün yerini yoğun kar yağışına bıraktı.
Şehirde yoğun şekilde devam eden kar yağışı sebebiyle sürücüler tarfikte zor anlar yaşıyor. Vatandaşlar Bitlis'i yeniden etkisi altına alan kar yağışına hazırlıksız yakalandı. Meteoroloji yetkilileri, Bitlis'te kar yağışının hafta başına kadar devam edeceğini açıkladı. Diğer yandan yetkililer kar yağışı ve soğuk havalardan dolayı yollarda gizli buzlanma uyarısı yaparak sürücüleri uyardı.

Bolu

Kar kalınlığının bir metreyi aştığı Kartalkaya'da kayak sezonu açıldı.

Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Kartalkaya'da dün akşam saatlerinde başlayan ve aralıksız olarak devam eden kar yağışının ardından kar kalınlığı 110 santimetreye ulaştı.

Kayak merkezindeki otellerin yüzde 80 kapasiteye ulaştıkları belirtildi.

Hafta sonu tatili için Kartalkaya'ya gelen tatilciler pistlerde etkili olan sise rağmen, kayak yaparak tatillerinin keyfini çıkarıyor.

Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle kayak merkezine ulaşmak isteyen sürücüler araçlarına zincir takarak ilerliyor.

Doruk Kaya Otel Genel Müdürü Yusuf Avcı, AA muhabirine, kar kalınlığının 1 metre 10 santimetreye ulaştığını ifade ederek, ''Kar kalınlığının istenilen miktara ulaşmasının ardından tatilciler rahat bir şekilde pistlerde kayak yapabiliyor. Kar yağışının ardından Kartalkaya'ya yoğun bir talep var'' dedi.

Avcı, yeni yılda da otellerin yüzde 100 dolacağını belirterek, ''Yeni yıl için yoğun bir talep var. Yeni yılda tatilciler kayağın yanı sıra, eğlencenin de doruk noktasına Kartalkaya'da ulaşacak. Bunun için çeşitli hazırlıklar yaptık'' diye konuştu.

Geçen sezon kayak merkezine 100 bin kişinin geldiğini söyleyen Avcı, bu sezon bu sayının 150 bine ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi.

''Abant'ta kar kalınlığı 30 santimetre''

Doğal güzellikleriyle ünlü Abant Tabiat Parkı'nda ise kar kalınlığı 30 santimetreye ulaştı.

Tatilciler, tatillerinin keyfini ata ve faytona binerek, göl çevresinde yürüyüş yaparak ve kar üzerinde piknik yaparak çıkarıyor.

Muş

Muş'ta öğle saatlerinde kar yağışından dolayı çok sayıda köy yolu ulaşıma kapandı.
Muş'ta bugün öğle saatlerinde etkili olan kar yağışı ekipleri seferber etti. Meteoroloji İşleri Muş Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, il merkezinde kar kalınlığı 10 santimetre, yüksek kesimlerde ise 1 metreye buldu.

Köy yollarıyla ilgili gazetecilere bilgi veren İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Şehmus Yentür, "Şu anda kar yağışı devam ediyor. Biz köylerle irtibata geçiyoruz ancak henüz kapalı köy yolu sayısını netleştiremedik. Kar yağışı bu şekilde devam ederse akşam saatlerine kadar 300 dolayında köy yolu ulaşıma kapanır" dedi.
Şehirlerarası ulaşımla ilgili bilgi veren Karayolları 113. Muş Şube Şefi Sulhattin Ömeroğlu ise, ekiplerin yol açma çalışmalarına başladığını kaydetti. Özellikle Muş-Kulp, Muş-Ağrı karayollarına ağırlık verdiklerini ifade eden Sulhattin Ömeroğlu, şu anda tüm yolların ulaşıma açık olduğunu söyledi.

Öte yandan kar yağışı özellikle İstasyon Caddesi yokuşunda etkili oldu. Onlarca araç yolda mahsur kalırken, hazırlıklı sürücüler araçlarına zincir taktı. Sürücülerden bazıları araçlarını iterek götürmeye çalıştı.
Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdür Vekili Hüseyin Şimşek, Muş'ta kış zorlu geçtiği için sürücülerin mutlaka dikkatli olması gerektiğini söyledi. Şimşek, ollardaki buzlanmalar sebebiyle sürücülerin kış lastiklerini takmaları, kış lastikleri yoksa mutlaka zincir takmaları gerektiğini söyledi.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2011 Cumartesi 17:21:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasar ertas IP: 94.135.148.xxx Tarih : 24.12.2011 19:56:37

Türkiye beyaza büründü eyvah dedim bu haberi okumuyayim icim kararmasin 60 li yilalrda adi kasaba kendi köy gibi bir yerde yasardim Babam öküzlerle cifcilik ilkel bir sekilde yapardi kis gelir herkez evde peckanin Sobanin basinda isinirdi  birden kar bastirirdi okula gitmek icin babam ilk is kardan patika yolu acardi bembez bir örtü kaplardi her tarafi cok cok sevinirdim kar ne güzel derdim babam annemde allaha sükür ederlerdi ekinlere yorgani tam zmaninda getirdi örtü derdi bir güzel kar islenirdi.vs. zamana geldik bi röcü yaptilar bir felaket yaptilar kar yagmasini bir de edebiyati kuvvetli yazmaya kalkti ortalik kar yagdi bilem ne oldu burada ki yazi ilk defa  kar yagdi sucuklar pisti ne güzel yendi yollar kapandi görevliler yolu acti böyle de demek yazilabiliniyormus  bu haberi böylesine yazana da teskkürler dememek elde degil tesekkürler