23
Mayıs
2024
Perşembe
ANASAYFA

Türkiye deprem ve tsunami kıskacında

İngiliz gazetesi Sunday Times’da yer alan bir tsunami haberinde, Endonezya açıklarında meydana gelen türden dev bir depremin, dünyanın çok uzak bölgelerinde başka büyük depremleri de tetkileyebileceğine dikkat çekilerek, benzer bir ’deprem artı tsunami’ felaketinin yakın zaman içinde Yunanistan ve Türkiye’nin Ege kıyılarında yaşanabileceği öngörüsü aktarıldı.

Gazetenin bilim muhabiri, Moskova merkezli uluslararası deprem enstitüsünden bir profesörün uyarılarını duyurdu.

Deprem uzmanı Vladimir Kossobokov’a göre, Endonezya açıklarında meydana gelen türden dev bir deprem, dünyanın çok uzak bölgelerinde başka büyük depremleri de tetkileyebilir.

Rus uzman, depremlerin tarihçesi incelendiğinde, farklı bölgelerde çok büyük sarsıntıların birbirine yakın zamanlarda meydana geldiğini söylüyor.

Benzer bir ’deprem artı tsunami’ felaketini yakın zaman içinde olası gördüğü yerler arasında, Yunanistan ve Türkiye’nin Ege kıyıları birinci sırada.

Sunday Times, geçen hafta Viyena’daki konferansta bir araya gelen Kossobokov ve diğer uluslararası deprem uzmanlarının, derhal Akdeniz’de tsunami erken uyarı sistemi kurulması için çağrıda bulunduklarını yazıyor.

Bolongna Üniversitesi’nden İtalyan jeofizikçi Profesör Stefano Tinti, Viyena’da yaptığı konuşmada tsunamilerin Avrupa kıtasında da görüldüğünü bilhassa vurgulayarak, tarih öncesi çağlardan beri çoğu dev boyutta 232 tsunaminin Avrupa’yı vurduğunu söylüyor.



BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2005 Pazartesi 10:02:16
Güncelleme :2 Mayıs 2005 Pazartesi 14:44:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?